Όσα πρέπει να δείτε στη μακρινή Νέα Ζηλανδία

nea-zilandia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η γεωγραφικά απομονωμένη Νέα Ζηλανδία, έχει τόσα να προσφέρει στον επισκέπτη, όσα θα τον κάνουν να μη μετανιώσει λεπτό για το πολύωρο και πολυέξοδο ταξίδι του να φτάσει εκεί.

Η μακρινή Aotearoa, όπως λέγεται η χώρα, στη γλώσσα των Μαορί, της μεγαλύτερης μειονότητας που ζει εκεί, απέχει από την Ελλάδα, 17.740 χιλιόμετρα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία φυσικής ομορφιάς, όπως ψηλά βουνά σκεπασμένα από χαμηλά σύννεφα, λίμνες, ποτάμια και φιόρδ, ενώ η βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας, δεν είναι άλλη από την Ελισάβετ της Αγγλίας.

Ωστόσο, δεν έχει καμία πολιτική δύναμη, η οποία ανηκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό της χώρας που είναι ο αρχηγός της Κυβέρνησης στο δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ουέλλινγκτον.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από 2 μεγάλα και πολλά μικρότερα νησιά στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού και εκεί, εκτός από το μεγαλείο της φύσης, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την κουλτούρα και τη ζωή των ιθαγενών Μαορί, αλλά και να απολαύσετε σύγχρονες τουριστικές παροχές για όλα τα γούστα.
Ακολουθούν δέκα περιοχές της χώρας που αξίζουν την προσοχή σας...

1. Christchurch

Το Christchurch είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βρίσκεται στο νότιο νησί της. Το εμπορικό της κέντρο βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, ενώ η πόλη θεωρείται διεθνές κέντρο τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αγοράς και τουριστικών παροχών. Το Christchurch είναι ουσιαστικά το κέντρο της Νέας Ζηλανδίας.

2. Auckland

Η μητρόπολη του Auckland, βρίσκεται στο βόρειο, από τα δυο μεγάλα νησιά που απαρτίζουν τη χώρα και είναι η πολυπληθέστερη πόλη, καθώς φιλοξενεί το 31% του συνολικού πληθυσμού. Το Auckland έχει να επιδείξει πανέμορφα τοπία και ένα σωρό τουριστικά αξιοθέατα για τους επισκέπτες του από όλα τα σημεία της γης, ενώ θεωρείται από τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς.

3. Rotorua

Η Rotorua είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της. Ο πολιτισμός, όμως, των Μαορί και η φιλόξενη διάθεση τους, είναι αυτά που ελκύουν τους περισσότερους τουρίστες στην περιοχή.
Η πόλη βρίσκεται στην καρδιά του βόρειου νησιού, 230 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Auckland και είναι γνωστή για την γεωθερμική της δραστηριότητα και τους θερμοπίδακες (geysers).

4. Χερσόνησος Coromandel

Η παραλία της χερσονήσου Coromandel είναι δημοφιλής στους ντόπιους και ξένους τουρίστες, εξαιτίας των θερμών πηγών που ευθύνονται για το νερό που φτάνει μέχρι τους 60 βαθμούς Κελσίου. Οι πηγές βρίσκονται κάτω από την άμμο και τις περιόδους της άμπωτης, οι επισκέπτες μπορούν να σκάψουν την άμμο και να φτιάξουν το δικό τους προσωπικό θερμόλουτρο.

5. Το εθνικό πάρκο Fiordland

Το εθνικό πάρκο Fiordland, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, ιδρύθηκε το 1952 και σήμερα εκτείνεται σε 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο πάρκο θα βρείτε θεαματικά φιόρδ σχηματισμένα από επιβλητικούς ογκοπάγους και το πιο διάσημο φιόρδ απ’ όλα, το Milford Sound.

6. Queenstown

Το Queenstown είναι ένα τουριστικό θέρετρο στην περιοχή του Otago, στη νοτιοδυτική μεριά του νοτίου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Το θέρετρο είναι χτισμένο στην είσοδο του κόλπου του Queenstown, στη λίμνη Wakatipu. Οι παγετώνες έχουν φροντίσει για το σχηματισμό του γράμματος «Ζ» της λίμνης, ενώ η θέα από τα γύρω βουνά είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, εκπληκτική.
Στο Queenstown, οι περισσότεροι τουρίστες απολαμβάνουν δραστηριότητες, όπως είναι το bungee jumping και το  rafting.

7. Ο κόλπος των Νησιών

Είναι ένα από τα μέρη που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε (στα βόρεια του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας), αν κάνετε το μεγάλο αυτό ταξίδι. Πρόκειται για έναν κόλπο με 144 νησιά, εκατοντάδες παραλίες, απομονωμένους κολπίσκους και πλούσια θαλάσσια ζωή.

8. Αοράκι/ Όρος Κουκ

Το όρος Κουκ ή αλλιώς Αοράκι, είναι η υψηλότερη κορυφή της Νέας Ζηλανδίας και ανήκει στην οροσειρά των Νοτίων Άλπεων. Υψώνεται στα 3.754 μέτρα, ενώ πρόκειται για τη μοναδική τοποθεσία της χώρας, στην ονομασία της οποίας προηγείται η διάλεκτος των Μαορί, της αγγλικής μετάφρασης.
Το όρος ήταν ψηλότερο κατά 20 μέτρα μέχρι το 1991, όταν ένα μεγάλο κομμάτι βράχου και πάγου κατέρρευσε από την κορυφή του.

9. Το εθνικό πάρκο Westland Tai Poutini

Το πάρκο του Westland Tai Poutini, βρίσκεται στη δυτική ακτή του Νότιου νησιού της χώρας και ιδρύθηκε το 1960. Καλύπτει έκταση 1.175 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι παγετώνες Franz Josef και Fox, είναι δυο από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς. Το πάρκο προσφέρει επίσης πολλές κυνηγετικές δραστηριότητες.

10. Το εθνικό πάρκο Tongariro

Το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Νεάς Ζηλανδίας και το τέταρτο που ιδρύθηκε σε όλοκληρο τον κόσμο, βρίσκεται στο κέντρο του Νότιου νησιού. Σύμφωνα με την UNESCO είναι ένα από τα 28 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συνδυάζουν τον φυσικό με τον πολιστιστικό πλούτο. Το πάρκο έχει έκταση 795,98 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στο κέντρο του βρίσκονται τρία ενεργά ηφαίστεια, το Ruapehu, το Ngauruhoe και το Tongariro.