Στίβεν Σπίλμπεργκ: θέλει να «αναστήσει» σενάριο του παλιού Χόλιγουντ

stiben-spilmpergk-fotografia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

To ενδιαφέρον του Στίβεν Σπίλμπεργκ φαίνεται ότι κερδίζει το-άνω των πενήντα ετών- σενάριο του σπουδαίου κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο.

Η πλοκή του «Montezuma» εστιάζει στις περιπέτειες του ισπανού θαλασσοπόρου και  κονκισταδόρ Χερνάντο Κορτέζ, ενώ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ακούγεται το όνομα του Χαβιέ Μπαρδέμ, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

Το σενάριο του Ντάλτον Τράμπο γράφτηκε τη δεκαετία του ’60 και ο δημιουργός του σκόπευε να εξασφαλίσει για τον βασικό ρόλο τον Κερκ Ντάγκλας. Τώρα ο παραγωγός Στιβ Ζαϊλιαν, ο σεναριογράφος της «Λίστας του Σίντλερ» και στενός συνεργάτης του Σπίλμπεργκ, επιχειρεί να διώξει τη σκόνη του χρόνου από πάνω του, επεξεργαζόμενος εκ νέου μερικά από τα κυριότερα σημεία του.

Ο βραβευμένος με δύο όσκαρ Ντάλτον Τράμπο υπήρξε ένας από τους στους σημαντικότερους δημιουργούς του Χόλιγουντ. Η καριέρα του όμως καταστράφηκε όταν μπήκε στη μαύρη λίστα ως «κομμουνιστής» κατά τη διάρκεια του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ.

Ο σκηνοθέτης Όττο Πρέμινγκερ αποκάλυψε ότι το σενάριο της ταινίας «Έξοδος» είχε γραφτεί στην πραγματικότητα από τον Τράμπο, ενώ ανάλογη ανακοίνωση είχε κάνει ο Κερκ Ντάγκλας για την ταινία «Σπάρτακος».

Μπορεί ο Σπίλμπεργκ να μην έχει υπογράψει επισήμως συμβόλαια για το «Montezuma», αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα θα αντικαταστήσει τα σχέδιά του για την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Robopocalypse»  που εγκαταλείφθηκε ως ιδέα εδώ και ένα χρόνο.