Οι πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου

kauteres-piperies
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι πιπεριές «Carolina Reaper» έχουν μια φρουτώδη, γλυκιά γεύση με μια υπόνοια κανέλας και σοκολάτας και είναι οι πιο καυτερές του κόσμου! Διαβάστε πόσο…

Οι πιο καυτερές πιπεριές τσίλι στον κόσμο, είναι οι «Carolina Reaper», που καλλιεργούνται από την εταιρεία PuckerButt Pepper Company, στις Η.Π.Α.

Με το υγρό, υποτροπικό κλίμα της, η αμερικανική πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, φημίζεται για τα ζεστά καλοκαίρια της. Πλέον όμως έχει κι έναν άλλο λόγο για να υπερηφανεύεται: ένας τοπικός παραγωγός, καλλιεργεί εκεί τις πιο καυτερές πιπεριές τσίλι στον κόσμο.
Οι συγκεκριμένες πιπεριές,  σημείωσαν έναν μέσο όρο 1.569.300 μονάδων της κλίμακας Scoville (SHU) που μετράει το πόσο καυτερή είναι μια τροφή, κάτι που επιβεβαιώθηκε ως ρεκόρ και από το Guinness World Records.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι πιπεριές «Butch T», που καλλιεργούνται από την εταιρεία «The Chilli Factory» στην Αυστραλία και σημείωσαν 1.463.700 μονάδες στην κλίμακα Scoville.

Οι πιπεριές «Carolina Reaper» έχουν μια φρουτώδη, γλυκιά γεύση με μια υπόνοια κανέλας και σοκολάτας και είναι πολύ καυτερές. Ο παραγωγός τους Ed Currie, αναφέρει ότι το ενδιαφέρον του για τις πιπεριές τσίλι, έγινε εντονότερο αφού έμαθε ότι η καψαϊκίνη που περιέχουν, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, μια ανακάλυψη που τον οδήγησε στο να δωρίσει το ήμισυ της συγκομιδής του περασμένου έτους για την έρευνα του καρκίνου.

Για να καταλάβετε περίπου πόσο πικάντικες είναι οι συγκεκριμένες πιπεριές, σκεφτείτε πως μια πιπεριά Jalapeno μπορεί να σημειώνει μεταξύ 2.500 και 8.000 SHU στην κλίμακα Scoville.

Η καψαϊκίνη, εκτός του ότι νοστιμίζει και κάνει πιο «ενδιαφέροντα» τα πιάτα, κάνει επίσης τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα, και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σωματικό πόνο.

Μια άλλη πρώην κάτοχος του ρεκόρ, η πιπεριά Bhut Jolokia chilli, σημειώνει περίπου 800.000 SHU –μια αρκετά ισχυρή βαθμολογία που έκανε τον ινδικό στρατό να την χρησιμοποιήσει ως συστατικό σε αντιτρομοκρατικές χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν για την ακινητοποίηση των αντιπάλων!

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]