Ο «Κυνόδοντας» στην πεντάδα των Όσκαρ

o-kunodontas-stin-pentada-ton-oskar

ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ο Γιώργος Λάνθιμος πέρασε στην τελική πεντάδα των Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και η Ελλάδα μπορεί να ονειρεύεται μια μεγαλύτερη διάκριση.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε το θαύμα του και «Ο κυνόδοντας» κατόρθωσε να περάσει στην τελική πεντάδα για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς η προηγούμενη ταινία που είχε εμφανιστεί στην ίδια κατηγορία ήταν η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1978.

«Ο κυνόδοντας» είχε μια θριαμβευτική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αρχή έγινε με το βραβείο στην ενότητα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αργότερα σάρωσε τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και επιλέχτηκε ως η επίσημη πρόταση της χώρας μας για τα Όσκαρ 2011. Η ταινία αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο πάνω σε κάθε μορφή εξουσίας, με έμφαση στο θεσμό της οικογένειας. Στην υπόθεση του έργου, ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι και οι λέξεις έχουν διαφορετικό νόημα σε αυτό το απομονωμένο περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου χαιρετίζει την είσοδο του Κυνόδοντα στις πέντε υποψήφιες για το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας:«Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου νιώθει περήφανη που μέσα από τη διαδικασία των πρώτων εθνικών βραβείων που διοργάνωσε, πρότεινε τον Κυνόδοντα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, μια ελληνική ταινία είναι υποψήφια. Ένας νέος άνεμος πνέει στο ελληνικό σινεμά, που κάνει όλο και πιο δυνατή την παρουσία του.Ευχή όλων μας, ο Κυνόδοντας να βραβευτεί με το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας». Συγκινημένος ο σκηνοθέτης, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις τι να πεις σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω ακριβώς πως νιώθω. Είμαι σίγουρα ξαφνιασμένος και χαρούμενος. Σκέφτομαι τους συνεργάτες μου και είμαι περήφανος. Δεν ξέρω τι άλλο. Ίσως αυτό να μη μοιάζει πολύ με επίσημη δήλωση, αλλά είναι».

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λάνθιμο

Ποιος είναι όμως ο σκηνοθέτης που έβαλε ξανά την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη του κινηματογράφου; Ο Γιώργος Λάνθιμος σπούδασε σκηνοθεσία Κινηματογράφου και τηλεόρασης στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, videodance και μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών διαφημιστικών. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας του Δημήτρη Παπαϊωάννου για τις τελετές έναρξης και λήξης, των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε με την μικρού μήκους ταινία «Uranico Disco» (2001), ενώ η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του ήταν η «Κινέττα» (2005). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γιώργος Λάνθιμος συμμετείχε στην ομάδα των παραγωγών αλλά και του πρωταγωνιστικού καστ στην ταινία «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη που ξεχώρισε στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας (Βραβείο ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ). Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων, τα έργα «Νεκρή φύση σε χαντάκι» του Fausto Paravidino, «Blaubart» της Dea Loher (θέατρο Πόρτα) και «Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών» του Δημήτρη Δημητριάδη (θέατρο του Νότου). Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε και τη νέα του δουλειά στο Εθνικό Θέατρο, καθώς θα σκηνοθετήσει τον «Πλατόνοφ» του Τσέχωφ. Μαζί με τον «Κυνόδοντα» μπήκαν στην τελική ευθεία των Όσκαρ οι ταινίες «Οutside the law» (Ρασίντ Μπουσαρέμπ , Αλγερία), «Incendies» (Ντενίς Βιλενέβ, Καναδάς), «Ιn a better world» (Σούζαν Μπίερ, Δανία) και «Biutiful» (Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, Μεξικό).

«Ο λόγος του βασιλιά» πρώτος στις υποψηφιότητες των Όσκαρ

Στην κούρσα των Όσκαρ τις εντυπώσεις συγκεντρώνει η ταινία του Τομ Χούπερ «Ο λόγος του βασιλιά» με δώδεκα υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας για καλύτερη ταινία. To «True Grit», το μοντέρνο γουέστερν των αδελφών Κοέν, ακολουθεί με δέκα υποψηφιότητες. Το πολυσυζητημένο δράμα φαντασίας «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν και το «Τhe social network» του Ντέιβιντ Φίντερ έλαβαν αντίστοιχα οκτώ υποψηφιότητες. Πιο αναλυτικά, Οι ταινίες που είναι υποψήφιες στην κατηγορία καλύτερης ταινίας είναι «Ο μαύρος κύκνος» , «The fighter», «Τα παιδιά είναι εντάξει», «Ο λόγος του βασιλιά», «127 ώρες», «Inception», «Toy Story 3», «Τhe social network», «True Grit» και «Winter’s bone».

Στις υποψηφιότητες πρώτου γυναικείου ρόλου συμπεριλαμβάνονται οι Ανέτ Μπένινγκ (Tα παδιά είναι εντάξει), Νικόλ Κίντμαν (Rabbit hole), Τζένιφερ Λώρενς (Winter’s bone), Νάταλι Πόρτμαν (Mαύρος κύκνος), Μισέλ Γουίλιαμς (Blue Valentine) και δεύτερου γυναικείου ρόλου Έιμι Άνταμς (The fighter), Τζάκι Γουίβερ (Animal Kingdom), Χέινλι Στέινφιλντ (True Grit), Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (Ο λόγος του βασιλιά), Μελίσα Λίο (The fighter). Για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου προτείνονται οι Κόλιν Φερθ (Ο λόγος του βασιλιά), Τζέσε Άιζενμπεργκ (Social network), Τζέιμς Φράνκο (127 ώρες), Τζεφ Μπρίτζες (True grit) και ο Χαβιέ Μπαρδέμ (Biutiful).

Το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου διεκδικούν οι Κρίστιαν Μπέιλ (The fighter), Τζον Χοκς (Winter’s bone), Τζέρεμι Ρένερ (The town), Μαρκ Ράφαλο (Τα παιδιά είναι εντάξει) και Τζέφρι Ρας (Ο λόγος του βασιλιά). Για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας θα διαγωνιστούν ο Ντάρεν Αρονόφσκι με το ψυχολογικό θρίλερ του «Μαύρος κύκνος), οι αδελφοί Κοέν με το «True Grit», ο Ντέιβιντ Φίντσερ με τη βιογραφική ταινία του για τον ιδρυτή του Facebook (Τhe social network), o Tομ Χούπερ (Ο λόγος του βασιλιά) και ο Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ για το «Τhe fighter».

Στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων προκρίθηκαν οι ταινίες «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας» των Κρις Σάντερς και Ντιν Ντεμπλουά, «Ο θαυματοποιός» (The illusionist) του Συλβέν Σομέ και το «Τοy Story 3» του Τζον Λάσιτερ. Στην κατηγορία αυθεντικού σεναρίου εμφανίζονται ο σκηνοθέτης Μάικ Λι (Another year), οι Σκοτ Σίλβερ, Πολ Ταμάσι και Έρικ Τζόνσον (Τhe fighter), o Kρίστοφερ Νόλαν (Inception), o Ντέιβιντ Σέιντλερ (Ο λόγος του βασιλιά), οι Λίζα Τσολοντένκο και Στούαρτ Μπλούμπεργκ (Τα παιδιά είναι εντάξει).