Δισκοκριτική: «High Hopes» Bruce Springsteen

bruce-spirngsteen-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Bruce Springsteen, γνωστός ως «The Boss», δύο χρόνια μετά το «Wrecking Ball» επιστρέφει με τη 18η στούντιο δουλειά του, η οποία φέρει τον τίτλο «High Hopes» και περιλαμβάνει δώδεκα κομμάτια, ανάμεσά τους διασκευές παλαιότερων τραγουδιών.

Ο 65άχρονος καλλιτέχνης που θεωρεί ότι η ροκ μουσική έχει και κοινωνικό σκοπό, πέρα από την ψυχαγωγία, για κομμάτια του «High Hopes» έχει συνεργαστεί με τα δύο μέλη της E-Street Band που έχουν φύγει από τη ζωή  -τον Danny Federici και τον μεγάλο Clarence Clemons- ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία του  με τον σπουδαίο κιθαρίστα Tom Morello (Rage Against the Machine και Audioslave).

Ο Morello συνάντησε τον Springsteen τον Μάρτιο του 2013, στην Αυστραλία, προκειμένου να αντικαταστήσει προσωρινά τον Steven Van Zandt, ο οποίος είχε γυρίσματα για μια τηλεοπτική σειρά. Όμως, όπως ανέφερε ο «Boss», o Tom Morello έγινε η μούσα του, οδηγώντας όλο το μουσικό εγχείρημα σε άλλο επίπεδο με το μοναδικό του παίξιμο στην κιθάρα.

Την ακρόαση ανοίγει η διασκευή «High Hopes», μια σύνθεση του Tim Scott McConnell, η οποία δανείζει το όνομά της και στον τίτλο του άλμπουμ. Το κομμάτι ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τους The Havalinas το 1990, ενώ ο Springsteen το διασκεύασε πρώτη φορά το 1996, στο «Blood Brothers».

Η κιθάρα του Morello συμπράττει με το σαξόφωνο του Jake Clemons σε μια παραγωγή τζαζ πειραματισμών με επένδυση απλών φωνητικών στο «Harry’s Place», το οποίο δίνει τη σκυτάλη στο 7άλεπτο «American Skin (41 Shots)» που γράφτηκε ως διαμαρτυρία για τις 41 σφαίρες που δέχτηκε από αστυνομικούς - στις 4 Φλεβάρη 1999 -  ο άοπλος μετανάστης Amadou Diallo, από την Γουινέα, ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει  έλεγχο.

Ακολουθεί το «Just Like Fire Would» του Chris Bailey, μια διασκευή των Αυστραλών «The Saints» (1986), που εντέχνως εμπεριέχει αντιγραφή των πνευστών της αρχικής εκτέλεσης, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο που αυτή  είχε. 

Τη δεκαετία του ’80 φέρνει στο προσκήνιο το «Down In The Hole», το οποίο χωρίς τη συμμετοχή του Morello και θυμίζοντας αρκετά το «I'm On Fire»,  ξεκινάει με παραμορφωμένα φωνητικά που, στην πορεία, με την είσοδο background vocals, αποδίδουν μια ατμοσφαιρική διάσταση.

Ο υπέροχος ρυθμός του «Heaven's Wall» αντιπροσωπεύει τον κλασικό ήχο του καλλιτέχνη, με το βιολί να κάνει επιτυχημένες παρεμβάσεις και να συνεργάζεται άψογα με τους κιθαρισμούς του Morello. Το country «Frankie Fell In Love», το αντιπροσωπευτικό του καλλιτέχνη «This Is Your Sword» και η μπαλάντα «Hunter of Invisible Game» με πιο έντονο το φολκ στοιχείο, καταλήγουν στο πιο δυνατό τραγούδι το άλμπουμ, «The Ghost of Tom Joad», με τον Morello να αποδίδει ένα σόλο όπως μόνο αυτός γνωρίζει να κάνει.

Τους τόνους ρίχνει η μπαλάντα που γράφτηκε το 1998, εμπνευσμένη από μια ιδέα του μουσικού Joe Grushecky, «The Wall», για να ακολουθήσει η διασκευή «Dream Baby Dream» των Suicide (1979), σε μια εξαιρετική εκτέλεση που ρίχνει την αυλαία της ακρόασης με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Καταλήγοντας, το «High Hopes» έχει ως βάση του επανεκτελέσεις και εκ νέου μουσικές εξερευνήσεις σε παλιά τραγούδια που αποτελούν «παιδιά» του Springsteen, τα οποία είχαν «περισσέψει» από ηχογραφήσεις των τελευταίων ετών. Η E Street Band συνεχίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ενώ σαφώς ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η παρουσία του Tom Morello, ο οποίος κάνει τις κιθάρες να αποδώσουν τα μέγιστα,  προσφέροντας φρεσκάδα και κάνοντας παρελθοντικές συνθέσεις να φαντάζουν ολοκαίνουργιες.

Οι έντονες φήμες της περασμένης άνοιξης, οι οποίες ήθελαν να έχει κανονιστεί συναυλία στη χώρα μας, δυστυχώς δεν ευδοκίμησαν. Ας ελπίσουμε πως φέτος το «αφεντικό» - έχοντας και την καινούργια του δουλειά στις αποσκευές του - θα μας επισκεφτεί, ώστε να μπορέσουμε να τον απολαύσουμε ζωντανά για πρώτη φορά μετά τη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Οκτώβριο του 1988 στην οποία δεν ήταν μόνος,  αφού συμμετείχαν και οι  Sting, Tracy Chapman,  Yusu n'dour και Peter Gabriel.

Καλλιτέχνης: Bruce Springsteen
Album: «High Hopes»
Record Label: Columbia Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης