10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο

egkefaliko
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν αφορά πλέον μόνο στους ηλικιωμένους. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι καθημερινές εντάσεις και το άγχος είναι αρκετά «ικανοί» παράγοντες για να προκαλέσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι όμως εκείνα τα σημεία κλειδιά, στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλή, θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι, αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει άμεσα αντιληπτό ως σύμπτωμα.

Η δυσκολία στην ομιλία ή η σύγχυση είναι ένα πιο ισχυρό σύμπτωμα καθώς το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του ασθενούς να εκφραστεί. Για να βεβαιωθείτε κάντε ένα τεστ, επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση. Εάν μπερδεύετε τις λέξεις ή αδυνατείτε να πείτε τη φράση έχετε 72% πιθανότητες να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην περίπτωση του εγκεφαλικού κοινό σύμπτωμα είναι η ξαφνική αδυναμία, το μούδιασμα ή η παράλυση στο ένα χέρι ή πόδι (ή και στα δύο). Συχνά, το προσβεβλημένο άκρο είναι στην αντίθετη πλευρά του σώματος, από εκείνη την πλευρά του εγκεφάλου όπου συνέβη το επεισόδιο. Μία απλή δοκιμή για να τεστάρετε τον εαυτό σας είναι να σηκώσετε το κάθε πόδι ξεχωριστά, έχοντας τα μάτια ανοιχτά.

Αν πάλι αισθανθείτε ζάλη, ναυτία ή έχετε δυσκολία στο περπάτημα, τότε

ενδεχομένως να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς συχνά τα συμπτώματα αυτά παρερμηνεύονται. Για παράδειγμα, συχνά η ζάλη μπορεί να ερμηνευτεί ως απόρροια κάποιου ιογενή συνδρόμου.

Ο πόνος, από την άλλη, δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα στο εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά εάν έχετε αιφνίδιο πόνο στο ένα χέρι, το πόδι, τη μία πλευρά του προσώπου ή το στήθος σας, τότε καλό θα ήταν να μην το προσπεράσετε.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι  γυναίκες βιώνουν μη παραδοσιακά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου κατά ποσοστό 62 % πιο συχνά από τους άνδρες και βασικό τους γνώρισμα είναι ο πόνος.

Επιπλέον, μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία είναι μεταξύ άλλων μία ισχυρή ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 588 ασθενείς διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που παρουσίασαν πονοκέφαλο με την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου έτειναν να είναι νεότεροι και να έχουν ιστορικό ημικρανίας, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν πονοκέφαλο στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι οι άνδρες.

Στα σημεία κλειδιά του εγκεφαλικού περιλαμβάνεται και η αιφνίδια, μονόπλευρη αδυναμία του προσώπου. Εάν η μια πλευρά του προσώπου σας κρεμά ή δεν κινείται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι βιώνετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια πρόσφατη μελέτη των διαφορών μεταξύ των φύλων στην περίπτωση του ισχαιμικού

αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, τον τύπο δηλαδή αυτόν που προκαλείται από θρόμβους, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν γενική αδυναμία, κόπωση, αποπροσανατολισμό και αλλαγή της νοητικής κατάστασης.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 23,2% των γυναικών ανέφεραν αλλαγή της νοητικής κατάστασης, σε σύγκριση με μόνο το 15,2% των ανδρών.

Συνήθως, ο λόξυγκας είναι μια μικρή ενόχληση, η οποία όμως ενδεχομένως να μην είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου συγκεκριμένα, επειδή επηρεάζεται η αναπνοή, ο λόξυγκας μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο που χρειάζεται την προσοχή μας. Μάλιστα ο ξαφνικός, παρατεταμένος λόξυγκας, εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες ασθενείς.

Εάν νιώθετε δύσπνοια ή έχετε ένα αίσθημα ταχυπαλμίας, σα να μη μπορείτε να «πιάσετε» την αναπνοή σας, τότε ενδεχομένως να βιώνετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μια μελέτη, που ερευνά τις διαφορές μεταξύ των φύλων στο εγκεφαλικό επεισόδιο διαπιστώθηκε, ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώνουν αυτό το είδος των συμπτωμάτων, συχνότερα από ό,τι οι άνδρες.