Ρόμπερτ Ντε Νίρο: τιμά την καλλιτεχνική πορεία του πατέρα του

rompert-nte-niro-fotografia
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ένας από τους εν ζωή θρύλους του Χόλιγουντ, ωστόσο σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που εμφανίζεται, δεν μιλάει για τον ίδιο, αλλά για το αξιόλογο έργο του πατέρα του, του Ρόμπερτ, ο οποίος ήταν εικαστικός.

Η ταινία με τίτλο «Remembering the artist Robert De Niro , Sr.» ξεδιπλώνει τη συμβολή του πατέρα του διάσημου ηθοποιού στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Ο πατέρας Nτε Νίρο, μεγάλωσε σε  μια συντηρητική οικογένεια ιταλοαμερικανών στη Νέα Υόρκη και παντρεύτηκε την επίσης καλλιτέχνιδα Βιρτζίνια Άντμιραλ, με την οποία απέκτησε το γιο του. Ο γάμος δεν κράτησε πολύ και πήραν συναινετικό διαζύγιο.

Ο εικαστικός Ντε Νίρο εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την αναγνώριση και να διαμορφώσει ένα προσωπικό στυλ δουλειάς. Σταδιακά αποσυνδέθηκε από το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και το έργο του δέχτηκε επιρροές από καλλιτέχνες όπως ο Πιερ Μπονάρ και ο Ανρί Ματίς. Οι πίνακές του είναι γεμάτοι με παλέτες ζωηρών, έντονων χρωμάτων και  ρευστές σιλουέτες.

«Ήταν πολύ ξεκάθαρος ως προς το τι θεωρούσε τέχνη και τι του άρεσε, και την ίδια στιγμή ήταν γενναιόδωρος. Οι άνθρωποι μπορεί να εκτιμήσουν πράγματα, δεν έχει σημασία αν η αισθητική μπορεί να διαφέρει από τη δική σου», δήλωσε ο σταρ Ρόμπερτ Ντε Νίρο για τον πατέρα του στο Reuters, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ του Sundance.

Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός προσέγγισε την καλλιτεχνική πορεία του πατέρα του και μέσα από τα ημερολόγιά του. Σε αυτές τις καταγραφές αποκαλύπτεται η πάλη του εικαστικού για τη σχέση του με το θεό και με το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Σύμφωνα με τον γιο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο πατέρας του- ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 1993- δεν έλυσε  ποτέ  αυτά τα δύο ζητήματα που τον απασχολούσαν έντονα.

Παρότι ο Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι ο ιδρυτής του κινηματογραφικού φεστιβάλ Tribeca στη Νέα Υόρκη, επέλεξε να προβληθεί το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον πατέρα του στο φεστιβάλ του Sundance, προκειμένου να πετύχει  όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή.

Για τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το ΗΒΟ το ερχόμενο καλοκαίρι, αποτελεί φόρο τιμής στον πατέρα και το έργο του,  καθώς επίσης και παρακαταθήκη μνήμης και για τα δικά του παιδιά.

«Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να εκτιμούν κάποια πράγματα που οι γονείς τους θέλουν να μοιραστούν μαζί τους», εμφανίζεται να λέει συγκινημένος ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στο ντοκιμαντέρ.