Οι πιο γνωστοί «οne hit-wonders»

los-del-rio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Για κάποιους καλλιτέχνες, η επιτυχία διαρκεί χρόνια αν όχι δεκαετίες. Για κάποιους άλλους όμως, η φήμη εξαργυρώθηκε σε ένα και μοναδικό τραγούδι και ακολούθησε… η εξαφάνιση.

Los Del Rio-«Macarena»

Τραγούδι που έχει στοιχειώσει τη μνήμη των σημερινών τριαντάρηδων, αφού ακουγόταν κυριολεκτικά παντού. Έκτοτε ευτυχώς, δεν ξανακούσαμε κάτι από τους συμπαθείς κατά τ’ άλλα, Ισπανούς.

The Knack-«My Sharona»

Όταν ξεκίνησαν θεωρούνταν το μέλλον του rock&roll. Με το συγκεκριμένο τραγούδι που περιλαμβανόταν στο ντεμπούτο τους «Get The Knack», γνωρίζουν μέχρι σήμερα επιτυχία στα ραδιόφωνα. Οι στίχοι αναφέρονται στη φιλενάδα του τραγουδιστή Doug Frieger, Sharona Alperin. Μετά όμως, από αυτό το κομμάτι, το δεύτερό τους άλμπουμ «πάτωσε» και τελικά το 1981 διαλύθηκαν. Τα επόμενα χρόνια όμως, επανενώθηκαν και έγιναν ένα cult act, μέχρι τον θάνατο του Frieger το 2010.

Soft Cell-«Tainted Love»

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ’80 είναι ουσιαστικά διασκευή σε μια σύνθεση του Marc Bolan του 1965. Με τη new wave αισθητική του ντουέτου το κομμάτι απογειώθηκε. Από τότε, οι Soft Cell δεν έκαναν άλλη επιτυχία, αλλά ο τραγουδιστής Marc Almond διέγραψε solo πορεία. Το κομμάτι διασκευάστηκε το 2001 από τον Marilyn Manson.

Vanilla Ice-«Ice Ice Baby»

Για κάποια περίοδο δεν υπήρχε πιο κολλητικό τραγούδι από αυτό του Robert Matthew Van Winkle, που εξαργύρωσε την επιτυχία του σε σκάνδαλα με ναρκωτικά, bad boy attitude και σε μια εφήμερη σχέση με τη Madonna.

Dexy’s Midnight Runners-«Come On Eileen»

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή τους Kevin Rowland, το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό κορίτσι, με το οποίο μεγάλωσαν μαζί. Μετά την αποτυχία του να κάνουν το μεγάλο άνοιγμα στην Αμερική, με αποτέλεσμα τη διάλυσή τους. Ο Rowland έχει κάνει αρκετές tour αλλάζοντας τα μέλη του συγκροτήματος στην Ευρώπη.

Billy Ray Cyrus-«Achy Breaky Heart» 

O πατέρας της Miley Cyrus πριν αποφασίσει να γίνει manager της κόρης του, ήταν υπεύθυνος για ένα από τα πιο μελιστάλαχτα country κομμάτια των 90s.

Bobby McFerrin-«Don’t Worry, Be Happy» 

Και ποιος δεν έχει τραγουδήσει ή χρησιμοποιήσει σαν φράση αυτό το πασίγνωστο a capella κομμάτι, που εμπνεύστηκε τον τίτλο του από ένα ρητό του γκουρού Meher Baba.

Semisonic-«ClosingTime»

Το αμερικανικό συγκρότημα γνώρισε τεράστια επιτυχία με αυτήν την μπαλάντα, αλλά μετά διαλύθηκε. Ο τραγουδιστής τους Dan Wilson όμως, συνέχισε τη solo πορεία του, από την οποία ξεχώρισε το επίσης smash hit «Breathless». 

Gary Numan-«Cars»

Αν και δεν ορίζεται ως ακριβώς one hit wonder, μιας και θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής και μπάντες όπως οι Nine Inch Nails, έχουν δηλώσει τον θαυμασμό τους στο πρόσωπό του, το συγκεκριμένο κομμάτι έχει ταυτιστεί με τον Βρετανό μουσικό.