Master στους Beatles; Let it be...

master-stous-beatles-let-it-be

ΤΡΙΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Η Beatlemania καλά κρατεί και η παρέα των John, Paul, George και Ringo έγινε θέμα μεταπτυχιακού στο Liverpool Hope University!

Οι Beatles είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ανά την υφήλιο συγκροτήματα και συνεχίζουν να πρωτοπορούν σαράντα χρόνια μετά τη διάλυση τους. Για την ακρίβεια η λατρεία που αναπτύχθηκε για αυτούς και οι συνθήκες μέσα από τις οποίες κατάφεραν, σύμφωνα με τον John Lennon, να γίνουν «πιο διάσημοι από τον Χριστό» έχει γίνει αντικείμενο μεταπτυχιακού από το 2009 στο Liverpool Hope University.

Αν νομίζετε ότι αρκεί απλά μια «οπαδική» γνώση της δισκογραφίας και βιογραφίας των Beatles για να τα ολοκληρώσετε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, είστε γελασμένοι. Η πρώτη διπλωματούχος του Μάστερ, Mary-Lu Zahalan-Kennedy δήλωσε στην Guardian ότι «το course είναι απόλυτα ακαδημαϊκό», το οποίο επιβεβαιώνεται και από την θεματολογία των μαθημάτων στο Master με τίτλο «The Beatles, Popular Music and Society».

Τα μισά διδακτέα μαθήματα έχουν «καθαρά» ακαδημαϊκό περιεχόμενο, όπου εξετάζονται σε γενικά πλαίσια η popular music και πολιτισμική ιστορία του Liverpool, ενώ στα υπόλοιπα εξετάζονται οι μουσικολογικές και σημειολογικές πτυχές των Beatles. Οπότε δεν έχει τόσο σημασία η αγάπη που μπορεί να τρέφεται για τους Fab Four, αλλά το πόσο αναλυτική και κριτική στάση μπορείτε να έχετε απέναντι τους.

Πέραν από τις ακαδημαϊκές προθέσεις του Πανεπιστημίου, αυτού τους είδους το πτυχίο πιθανόν να μην υπήρχε εάν δεν απευθυνόταν, κυρίως, σε θαυμαστές των Beatles. Χωρίς το οικονομικό κίνητρο εκμετάλλευσης της Beatlemania, θα είχε πιο γενικό τίτλο και μεγαλύτερο εύρος θεματολογίας. Λέτε πάντως να δούμε μια μέρα ένα μεταπτυχιακό στις Spice Girls ή τον Μίκη Θεοδωράκη;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ