Διαλέγοντας την πιο θρεπτική σοκολάτα

sokolata
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Πώς μπορείτε να επιτύχετε και να είναι νόστιμη, αλλά και να είναι θρεπτική; Δείτε μερικά «μυστικά» για το πώς να διαλέγετε τη σοκολάτα.

Μπορείτε να διαλέξετε την πιο θρεπτική σοκολάτα με βάση το περιεχόμενό της σε κακάο: όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα και τόσο πιο πολλά υγιή για την καρδιά φλαβονοειδή περιέχει.

Τα τρία βασικά λίπη στο βούτυρο του κακάο είναι το ελαϊκό οξύ, τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται και στο ελαιόλαδο, το στεατικό οξύ, ένα κορεσμένο λίπος που το σώμα το μετατρέπει σε ελαϊκό οξύ και το παλμιτικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ελαφρώς της «καλή», HDL χοληστερόλη.

Δείτε μερικούς κανόνες για το πώς να επιλέγετε την καλύτερη σοκολάτα…

-Διαλέξτε μια μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο. Σιγουρευτείτε ότι η περιεκτικότητα σε κακάο, αναγράφεται πριν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

-Το άγλυκο κακάο, η σκόνη κακάο και η σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, θεωρούνται 100% κακάο. Προϊόντα με ποσοστό κακάο πάνω από το 70%, δε θεωρούνται γαλακτοκομικά.

-Επιλέξτε βιολογική σοκολάτα. Οι κόκκοι του κακάο έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά φυτοφαρμάκων. Οι χαλαροί κανονισμοί στις χώρες που παράγουν κόκκους κακάο, επιτρέπουν τη χρήση φυτοφαρμάκων που σε άλλες χώρες απαγορεύονται.

-Αποφύγετε την αλκαλική σοκολάτα. Διαβάστε στο περιτύλιγμα να αναγράφεται μη-αλκαλικό ή ελαφρά αλκαλικό κακάο, αφού το αλκαλικό καταστρέφει τα σημαντικά για την υγεία φλαβονοειδή του κακάο.