Θρίαμβος των «Inception» και «Social Network»

thriambos-ton-inception-kai-social-network

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι ταινίες «Inception» και «The Social Network» κέρδισαν τις μεγαλύτερες διακρίσεις στα φετινά βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Σεναριογράφων, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε στην αναμέτρηση «Ο λόγος του βασιλιά».

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Inception» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ενώ το δράμα με θέμα το Facebook «The Social Network» έλαβε το βραβείο για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο. Οι νικητές ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα σε τελετές που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του «Inception», δήλωσε ότι το βραβείο αποτελεί για τον ίδιο «τεράστια τιμή», όμως πρόσθεσε ότι το βραβείο θα είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία εάν είχε αναμετρηθεί «με άλλα σενάρια» που δεν συμπεριλήφθηκαν, κάνοντας νύξη για τον «Λόγο του βασιλιά».

«Ο λόγος του βασιλιά» του Τομ Χούπερ, που έχει προταθεί για 12 βραβεία Όσκαρ, αποκλείστηκε από τα φετινά βραβεία, αφού ο σεναριογράφος της ταινίας δεν ήταν μέλος της ένωσης. Ο Νόλαν στη συνέχεια δήλωσε ότι ήταν συντετριμμένος όταν για παρόμοιους λόγους είχε αποκλειστεί το σενάριο του για το «Memento».

Ο σεναριογράφος του «The Social Network» Άαρον Σόρκιν δήλωσε με τη σειρά του ότι έγραψε «ένα καλό σενάριο, αλλά ο (σκηνοθέτης) David Fincher έκανε μια μεγάλη ταινία».

Η συγγραφική ομάδα του «Mad Men» τιμήθηκε για καλύτερο τηλεοπτικό δράμα, ενώ το «Boardwalk Empire» απέσπασε το βραβείο για καλύτερο νέο τηλεοπτικό δράμα. Ο βρετανός σεναριογράφος Πίτερ Μόργκαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε βάλει την υπογραφή του στα έργα «The Queen» και «Frost/Nixon», τιμήθηκε για του δουλειά του στο τηλεοπτικό δράμα «The Special Relationship».