Πρέσπες: ένας μαγικός, υδάτινος κόσμος

prespes-enas-magikos-udatinos-kosmos

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Μπορεί να χρειαστεί να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φθάσετε στις Πρέσπες, σίγουρα όμως, το τοπίο θα σας αποζημιώσει για κάθε ταλαιπωρία. Ακόμη και αν δεν είστε οπαδοί της περιπέτειας, αυτό το κομμάτι της Ελλάδας, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε.

Οι Πρέσπες, τα υδάτινα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) και έναν από τους τελευταίους –δυστυχώς-φυσικούς παραδείσους που φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η πορεία της παρέας

Ξεκινήστε με καλή παρέα και φροντίστε να μοιραστείτε την οδήγηση μέχρι τη Φλώρινα και με άλλους οδηγούς από την παρέα σας καθώς τα 537 χλμ. που την χωρίζουν από την Αθήνα θα σας φανούν κουραστικά αν αναλάβετε εξ ολοκλήρου το «δύσκολο» έργο του οδηγού.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η διαδρομή από την Αθήνα για την Φλώρινα αποτελεί μία από τις ομορφότερες διαδρομές όλης της Ελλάδας, γι αυτό ξεκινήστε αρκετά νωρίς το πρωί ώστε να σταματήσετε στο δρόμο σε όσα σημεία επιθυμείτε. Και κυρίως, μην ξεχάσετε την φωτογραφική μηχανή σας.

Το μεγαλείο της φύσης

Φτάνοντας στην Φλώρινα φροντίστε πρώτα να εξασφαλίσετε το ξενοδοχείο σας και στη συνέχεια απευθυνθείτε στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών ( www.spp.gr ), αν θέλετε να σας συνοδέψει κάποιος έμπειρος ξεναγός στην εξερεύνησή σας. Φτάνοντας στις Πρέσπες, σίγουρα η ματιά σας δεν θα χορταίνει να απολαμβάνει το μαγευτικό τοπίο. Σ’ αυτό το φυσικό παράδεισο συμβιώνουν αρμονικά 300 είδη φυτών, 40 είδη ζώων και 260 είδη πουλιών. Παρά το υψόμετρο των 850 μέτρων, οι Πρέσπες προφυλάσσονται από ψηλά βουνά και έτσι διατηρούν σχετικά ψηλή θερμοκρασία, η οποία και βοηθά στην αναπαραγωγή σπάνιων πουλιών.

Στις όχθες των λιμνών βρίσκουν καταφύγιο οι ερωδιοί, οι χουλιαρομύτες, οι χαλκόκοτες, οι κορμοράνοι και εκατοντάδες άλλα σπάνια είδη ενώ εξαιρετικά πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής. Μόνο εδώ φυτρώνουν τα ψευδοκυπαρίσσια και η κενταύρια πρέσπα ενώ ολόγυρά σας υπάρχουν οξιές, σημύδες, και βελανιδιές. Φυσικά, είναι θεωρητικά αδύνατον να διανύσετε περιμετρικά και τις δύο λίμνες (καλύπτουν έκταση 60.000 στρεμμάτων) από τα οποία τα 52.000 στρέμματα ανήκουν στην Ελλάδα και τα 8.000 στην Αλβανία.

Μια άλλη πρόταση

Σε περίπτωση που ο ποδαρόδρομος δεν σας φαίνεται ελκυστική ιδέα, σας έχουμε μια καλή εναλλακτική λύση. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα χωριά Άγιος Γερμανός και Ψαράδες και να περάσετε με «πλάβα» ( ξύλινη βάρκα) στον Άγιο Αχίλλειο για να δείτε την εντυπωσιακή εκκλησία και τα υπόλοιπα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Περπατήστε στο πλακόστρωτο μονοπάτι πλάι στη Μικρή Πρέσπα για να παρατηρήσετε από κοντά τα σπάνια είδη πουλιών και να ανακαλύψετε έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες παραδείσους.

Εξα-ski-θείτε

Και αφού έχετε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από το μεγαλείο των Πρεσπών, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε και τις υπόλοιπες ομορφιές της περιοχής. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας-Πισοδερίου ( www.vigla-ski.gr ) βρίσκεται στη διάθεσή σας μετά την περιπλάνηση στις λίμνες ενώ αν βρεθείτε κοντά στην Φλώρινα υπάρχει ένα ακόμη χιονοδρομικό για τις καταβάσεις σας, το Καϊμακτσαλάν (ή αλλιώς Βόρας, www.kaimaktsalan.gr ), ένα από τα πιο αγαπημένα των οπαδών του σκι και του snowboard. Απέχει περίπου μία ώρα από το κέντρο της Φλώρινας (κοντά 61 χλμ.) και ακόμη και αν δεν είστε και τόσο ένθερμοι οπαδοί των σπορ του χιονιού, σίγουρα θα υποκύψετε στον πειρασμό και θα κάνετε μια αξέχαστη βόλτα με snowmobile scooter.

Ώρα για φαγητό

Για το γεύμα σας σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το γραφικό χωριό Άγιος Αθανάσιος, έναν παραδοσιακό οικισμό που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια πλήθος επωνύμων αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των βορειοελλαδιτών. Οι ντόπιες σπεσιαλιτέ, λίγο βαριές για όσους δεν τα πάνε καλά με τα λιπαρά και τις σάλτσες, θα σας γοητεύσουν έτσι και αλλιώς. Οι αγνές γεύσεις θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη σας και θα καταλάβετε πόσο διαφορετικά είναι τα προϊόντα της φύσης από αυτά που τελικά φθάνουν στο πιάτο μας… Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και κρασί.

Στα τσιπουράδικα της Φλώρινας

Η Φλώρινα είναι μια σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πόλη που δεν υστερεί σε κανέναν τομέα της καθημερινής ζωής. Αν θέλετε να εξερευνήσετε και την πολιτιστική πλευρά της επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το Λαογραφικό και το Σύγχρονης Τέχνης. Εναλλακτικά, περιηγηθείτε στους δρόμους της Φλώρινας, ανακαλύψτε τις όμορφες γωνιές της και κυρίως απολαύστε τις μοναδικές νοστιμιές που θα βρείτε στα ταβερνάκια της. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις περίφημες κόκκινες πιπεριές που συνοδεύονται από γλυκό τσίπουρο και κυρίως μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, της προστάτιδας της πόλης.

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Αν θέλετε να επισκεφθείτε τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πρώτα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πίστες. Πληκτρολογήστε για τη Βίγλα www.vigla-ski.gr και για το Καϊμάκτσαλαν www.kaimaktsalan.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της Φλώρινας: King Alexander ( www.kingalexander.gr ), Λύγκος ( www.hotel-lingos.gr ). Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στο χωριό Άγιος Γερμανός και στον παραδοσιακό ξενώνα Πέτρινο ( www.prespespetrino.com ) ή στο χωριό Ψαράδες στον ξενώνα Συντροφιά ( τηλ: 23850-46107) αν θέλετε να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε από την πολυκοσμία.

Δοκιμάστε:

-Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό τσίπουρο της περιοχής και να απολαύσετε φρέσκα ψάρια στα ταβερνάκια του Αγίου Γερμανού, Λαιμού και Ψαράδων.

Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή του δήμου Πρεσπών για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ