Τα 10 πιο διάσημα μιούζικαλ

grease
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Με αφορμή την έλευση του Cats, ενός από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, θυμόμαστε 10 μουσικές παραστάσεις, που έμειναν αξέχαστες, χάρη στη μουσική τους, είτε στο θεατρικό σανίδι, είτε στην κινηματογραφική τους μεταφορά.

1. Grease

To μιούζικαλ με τις υψηλότερες πωλήσεις στις Η.Π.Α., είναι η ταινία που έκανε τον John Travolta έναν από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής. Η 50s αισθητική του, τα περίεργα κουρέματα, η rock n’ roll αύρα και η ιστορία για τον αταίριαστο εφηβικό έρωτα των πρωταγωνιστών, τα κολλητικά και άκρως χορευτικά τραγούδια, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία, που έκαναν το συγκεκριμένο τόσο αξιαγάπητο μέσα στα χρόνια.

2. Tommy

Βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ των Who και με πρωταγωνιστή των Roger Daltrey και την υπόλοιπη μπάντα σε άλλους ρόλους, είναι μια rock opera που αφηγείται την ιστορία ενός κουφού, τυφλού και αγαθού αγοριού, που σταδιακά κερδίζει πάλι τις αισθήσεις του και γίνεται πνευματικός ηγέτης. Αξέχαστες όμως, είναι οι εμφανίσεις του Elton John ως Pinball Wizard, της Tina Turner ως Acid Queen και του Eric Clapton ως Κήρυκα.

3. Τhe Wizard of Oz

Μετράει πάνω από 75 χρόνια ζωής, αλλά θεωρείται ακόμα μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ. Αξέχαστα τραγούδια και καταπληκτικές ερμηνείες, βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας. Η Motown αργότερα, έφτιαξε την ίδια ιστορία με αφροαμερικανικό καστ και τον Michael Jackson στον ρόλο του σκιάχτρου.

4. My Fair Lady

Μία από τις τελευταίες ταινίες της Audrey Hepburn, με την κλασική ιστορία του Πυγμαλίωνα, τον οποίο υποδύεται o Rex Harrison, που τη μεταμορφώνει από ταπεινή ανθοπώλισσα σε αριστοκράτισσα, κέρδισε οκτώ Όσκαρ και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες της ηθοποιού.

5. The Phantom of the Opera

Αν και η κινηματογραφική του μεταφορά απογοήτευσε, η μουσική του Andrew Lloyd Webber, που αφηγείται την τραγική ιστορία αγάπης των δύο πρωταγωνιστών, είναι σίγουρα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα που γράφτηκαν ποτέ.

6. The Lion King

Όχι μόνο ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ, αλλά και ένα από τα καλύτερα φιλμ κινουμένων σχεδίων που έχουν γίνει ποτέ. Η θεατρική του μεταφορά είναι ένα από μακροβιότερα μιούζικαλ του Broadway, ενώ κατάφερε να κερδίσει και τρία Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό για το Καλύτερο Τραγούδι, για το «Can You Feel The Love Tonight?».

7. The Sound Of Music

H έτερη μεγάλη ταινία της Julie Andrews μαζί με την Mary Poppins, σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ. H ιστορία της οικογένειας Von Trapp και της γκουβερνάντας τους, έσπασε επίσης το ρεκόρ του box office που κρατούσε το «Όσα παίρνει ο άνεμος», με έσοδα 112 εκατομμυρίων δολαρίων.

8. Mamma Mia!

Και μόνο για τα αξέχαστα τραγούδια των Abba, αυτό το χαρούμενο, σπινθηροβόλο και pop μιούζικαλ, αξίζει να συμπεριληφθεί στη λίστα, αν και η μεταφορά του στον κινηματογράφο, παρά το all star cast, δεν κατάφερε να συγκινήσει κοινό και κριτικούς.

9. Singing In The Rain

Μια παρέα ηθοποιών που πασχίζουν να εναρμονιστούν με τη νέα εποχή του κινηματογράφου, ο έρωτας της Gene Kelly και του Fred Aster και η κλασική σκηνή που ακούγεται το ομώνυμο κομμάτι, έχουν κάνει αυτήν την ταινία ένα πραγματικό αριστούργημα.

10. Blues Brothers

Οι δύο κωμικοί John Belushi και Dan Aykroyd, άφησαν το Saturday Night Live και έγιναν οι αδερφοί Blues. Στις περιπέτειές τους για να σώσουν την εκκλησία που μεγάλωσαν και απειλείται με κατεδάφιση, μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες, με συνοδοιπόρους τον Ray Charles, την Aretha Franklin και τον James Brown, που συνδράμουν με τα τραγούδια τους στην αξέχαστη αυτή κωμωδία.

Ροζίνα Αράπη