Κατάρ, Μπαχρέιν και Αραβικά Εμιράτα απαγορεύουν τον «Νώε»

noe-kentriki-foto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Λίγο η γκρίνια για τις υπερβολικά ρεαλιστικές συνθήκες του Ντάρεν Αρονόφσκι, που οδήγησαν ηθοποιούς να αρρωστήσουν, λίγο οι φήμες ότι η παραγωγή έκανε κάποιες τελευταίες αλλαγές χωρίς την έγκριση του σκηνοθέτη, ο «Νώε» μάλλον πρέπει να βρει καινούρια κιβωτό για να σωθεί.

Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι εκτός όλων των άλλων διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Eνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ανακοινώσει στην εταιρία Paramount ότι δεν θα επιτρέψουν την προβολή της βιβλικής ταινίας.

Ο λόγος είναι θρησκευτικός καθώς ο «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφσκι, εμπνευσμένος από τη βιβλική ιστορία της Κιβωτού του Νώε, αντιτίθεται στον ισλαμικό νόμο περί απεικόνισης ενός προφήτη.

Παρόμοιες κινήσεις αναμένονται πλέον και από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κουβέιτ και μάλιστα στην Αίγυπτο, το κορυφαίο ίδρυμα των Σουνιτών Μουσουλμάνων, Al-Azhar με δήλωσή του καταδίκασε την Paramount.

«Το Al-Azhar ανανεώνει την απόρριψη της προβολής οποιασδήποτε παραγωγής χαρακτηρίζει τους προφήτες και τους αγγελιοφόρους του Αλλάχ και τους συντρόφους του Προφήτη (Μωάμεθ). Επομένως, το Al-Azhar ανακοινώνει την απαγόρευση της ταινίας που αναφέρεται στον αγγελιοφόρο του Αλλάχ, τον Νώε».

Η ταινία «Νώε» είχε προγραμματιστεί να βγει στις αιγυπτιακές, κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Μαρτίου, δύο μόλις μέρες μετά την αμερικανική κυκλοφορία της.

Ωστόσο, η ταινία έχει ήδη δεχτεί κριτική από άλλες θρησκευτικές οργανώσεις και έτσι η Paramount έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει τις στρατηγικές προώθησης της ταινίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μυθοπλασία και όχι για ρεαλιστική απεικόνιση του Νώε.