Ποια είναι τα πραγματικά ονόματα των διασήμων;

name
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Εγώ ήξερα πως η Σπεράντζα Βρανά, η Τζένη Καρέζη άντε και η Καίτη Ντιριντάουα, είχαν αλλάξει τα ονόματά τους για να κάνουν καριέρα αλλά προφανώς αυτή η τακτική δεν είναι μόνο ελληνική πατέντα.

Τελικά, και οι ξένοι διάσημοι φίλοι μας με τις χολιγουντιανές ανησυχίες έχουν οδηγηθεί στη συγκεκριμένη επιλογή γιατί απ’ όσο θα διαπιστώσετε και μόνοι σας …δεν ήταν ονόματα αυτά που είχαν.

Για παράδειγμα η Ντέμι Μουρ (ή Ντεμί κατά το αμερικανικό-τερο) λέγεται κανονικά Ντιμίτρια Γκίνες. Θα συμφωνήσω, ήθελε αλλαγή. Αλλά στην περίπτωσή της …σόι πάει το βασίλειο καθώς και οι πρώην της Μπρους Γουίλις και Άστον Κούτσερ, από γεννησιμιού τους ονομάζονταν Γουόλτερ Γουίλις και Κρίστοφερ Κούτσερ, αντίστοιχα.

Η Μεγκ Ράιαν από την άλλη δε θα είχε κάνει την ίδια καριέρα μάλλον αν κυκλοφορούσε με το βαφτιστικό της, Μάργκαρετ Μέρι Έμιλι Άννε Χάιρα. Κάτι από μελωδία της Ευτυχίας, μου θυμίζει πάντως αυτό το όνομα.

Στην περίπτωση της Νάταλι Γουντ, η αλλαγή ήταν σχεδόν επιβεβλημένη. Νατάλια Νικολάεβα Ζακαρένκο, το πραγματικό της όνομα και μάλλον εκείνη την εποχή οι πολιτικές συγκυρίες θα την…κυνηγούσαν. Ομοίως και η Γκρέτα Γκάρμπο, η οποία έκανε καριέρα αποποιούμενη όμως το Γκρέτα Λόβισα Γκούσταφσον.

Το όνομα του Γούντι Άλεν είναι συνυφασμένο με την κωμωδία (και όχι μόνο). Ποιος θα έβλεπε τις ταινίες του όμως αν τον έλεγαν Άλεν Κόνιγκσμπεργκ;

Ο νεότερος και αρκετά ταλαντούχος Χοακίν Φίνιξ έχει ένα γοητευτικό όνομα, που ταιριάζει με το φυσίκ του. Το Χοακίν Ραφαέλ Μπότομ πάλι όχι και τόσο.

Ο Τσέβι Τσέις πήρε το όνομά του από το κλασικό αγγλικό άσμα «The Ballad of Chevy Chase». Πριν από αυτό λεγόταν Κορνίλιους Κρέιν Τσέις ενώ η μισή ελληνίδα Τίνα Φέι, βαφτίστηκε ως Ελίζαμπεθ Σταματίνα Φέι. Περιμένατε και ελληνικό επίθετο; Και εγώ, αλλά η μαμά της είναι Ελληνίδα, άρα τέρμα τα –οπουλος και -ίδης.

Όταν ο Μπεν Κίνγκλεϊ ήταν μικρός άκουγε τη μητέρα του να του φωνάζει «Κρίσνα Παντίτ Μπαντζί, διάβασες;». Ευτυχώς για την καριέρα του άλλαξε το όνομά του αργότερα σε κάτι πιο εύηχο.

Η σύζυγος της παρουσιάστριας των Όσκαρ, Έλεν Ντε Τζένερις, η Πόρσια Ντε Ρόσι, αρχικά λεγόταν Αμάντα Λι Ρότζερς. Είχε δίκιο, το δεύτερο δεν είναι τόσο εξωτικό.

Αν σας ρωτούσα πάλι, ποια είναι η Νταϊάν Χολ θα ξέρατε την απάντηση; Μάλλον όχι. Πρόκειται για την πασίγνωστη Νταϊάν Κίτον, η οποία άλλαξε το επίθετό της επιλέγοντας της μητέρας της, επειδή υπήρχε ήδη κάποια άλλη ηθοποιός με το ίδιο όνομα.

Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι ο Μάικλ Κίτον δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Νταϊάν, απλά και αυτός το άλλαξε και επέλεξε της Νταϊάν επειδή του άρεσε. Το όνομα με το οποίο γεννήθηκε (όσο αστείο και αν ακούγεται) είναι Μάικλ Ντάγκλας.

Αν βέβαια ο πατέρας του Μάικλ (του γνωστού του Ντάγκλας) Κερκ, δεν είχε αλλάξει το δικό του, ο Μάικλ Κίτον μπορεί να παρέμενε Ντάγκλας και ο Ντάγκλας να ήταν γνωστός ως Μάικλ Ντανιέλοβιτς Ντέμσκι. Μεγάλο μπέρδεμα. Παρεμπιπτόντως, το βαφτιστικό του Κέρκ ήταν Ισούρ.

Περίεργο όνομα είχε και ο Μάικλ Κέιν καθώς λεγόταν Μορίς Μικλγουάιτ ενώ η Γούπι Γκόλντμπεργκ (αρχικά Κάριν Τζόνσον) οφείλει το όνομά της στη μητέρα της, η οποία θεωρούσε ότι ένα όνομα με εβραϊκές ρίζες θα ευνοούσε την καριέρα της. Όπερ και εγένετο.

Λίροϊ Χάρολντ Σίρερ Τζ. ήταν το όνομα του Ροκ Χάντσον ενώ Ντίκλαν Πάτρικ ΜακΜάνους αυτό του Έλβις Κοστέλο και η παράνοια του «ποιος είναι ποιος, τελικά» συνεχίζεται με την μοιραία Κάρμεν Ιλέκτρα, που έπραξε καλώς και άλλαξε το αδιάφορο και άχρωμο, Τάρα Πάτρικ.

Η μοναδική Όντρεϊ Χέπμπορν από την άλλη, αν πληρωνόταν με το …γράμμα μάλλον έπρεπε να κρατήσει το αρχικό της όνομα: Έντα Κάθλιν βαν Χίμστρα Χέπμπορν Ράστον, παρακαλώ.

Ο Μάρτιν Σιν αρχικά ήταν γνωστός ως Ραμόν Αντόνιο Γκέραρντ Εστεβέζ. Δηλαδή, αν ο γιος του ο Τσάρλι Σιν κρατούσε το όνομά του, θα λεγόταν Κάρλος Ίριν Εστεβέζ. Ο άλλος πάλι γιος του είναι πιο παραδοσιακός και κυκλοφορεί ως Εμίλιο Εστεβέζ.

Και τώρα ένα εκπληκτικό χορευτικό δίδυμο: Ο Φρέντερικ Άουτερλιτζ και η Βιρτζίνια Κάθριν ΜακΜάθ. Με απλά λόγια, Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς.

Το πραγματικό επίθετο της Τία Λεόνι ακούγεται αστείο σε ελληνικά και ιταλικά. Ελίζαμπεθ Τία Παντελόνι. Αν μεγάλωνε εδώ, μάλλον θα πέρναγε δύσκολα στο σχολείο.

Μπορεί το Έλεν Μίρεν να είναι ηχηρό και δυνατό αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με το Ιλίενα Λίντια Βασιλίεβα Μιρόνοφ. Αν και θυμίζει κατασκοπική ηρωίδα.

Η κοκκινομάλλα της παρέας Τζούλιαν Μουρ γεννήθηκε Τζούλι Αν Σμιθ. Έλλειψη φαντασίας θα έλεγα αλλά περί ορέξεως…

Αντίθετα η τηλεοπτική Σαμάνθα του «Sex and the City», προτίμησε το Κιμ Κατράλ αντί του Κλερ Γουντγκέιτ.

Ο Κάρι Γκράντ έχει ένα από τα πιο περίεργα, η αλήθεια είναι: Άρχιμπαλντ Αλεξάντερ Λίτς. Σοφή επιλογή. Ίσως η πιο γνωστή είναι η Νόρμα Τζιν Μόρτενσεν, δηλαδή η Μέριλιν Μονρόε, κάτι που δεν ισχύει για τον Σπάικ Λι. Μικρή η αλλαγή από το Σέλντον στο Σπάικ. Το επίθετο παραμένει.

Η πολυτάλαντη πρωταγωνίστρια του «Μαύρου Κύκνου» επέλεξε το όνομα της γιαγιάς της και από Νάταλι Χέρσλαγκ διακρίθηκε στο Χόλιγουντ ως Πόρτμαν ενώ τελευταίο πρόσωπο ο Λαρς φον Τρίερ, ο οποίος απλά πρόσθεσε το «φον» για να δώσει κύρος στο όνομά του.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]