Δισκοκριτική: «Anna Calvi»

diskokritiki-anna-calvi

ΤΡΙΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

H τραγουδίστρια/συνθέτρια Anna Calvi τελειοποίησε και έβγαλε το ντεμπούτο της album, δικαιώνοντας τον εαυτό της αλλά και τους θαυμαστές της.

Πήρε τρία χρόνια στην τραγουδίστρια/συνθέτρια Anna Calvi να τελειοποιήσει το ντεμπούτο album της. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι την δικαίωσε, όπως και τους διάσημους θαυμαστές της, ανάμεσα τους τον Brian Eno και τον Nick Cave.

Με την πρώτη της δουλειά, αυτή η ξεχωριστή παρουσία υπόσχεται να βυθίσει τον ακροατή στα σκοτάδια της ψυχής και παράλληλα να τον ανυψώσει στα ουράνια. Ρομαντισμός, καταραμένοι εραστές, υπονοούμενα, το θελκτικό τραγούδι μιας Σειρήνας που θέλει να παρασύρει κάθε μοντέρνο Οδυσσέα.

Το album ξεκινάει κινηματογραφικά, με το ορχηστρικό «Rider To The Sea», για να ακολουθήσει ο σπαραγμός του «No More Words». Οι τόνοι ανεβαίνουν στο πρώτο single «Desire» και από εκεί και έπειτα έχεις παραδοθεί άνευ όρων στη συγκλονιστική της ερμηνεία, αυτή τη βελούδινη, αισθησιακή φωνή της που θα αγγίξει κάθε εκατοστό των ευαίσθητων ψυχών εκεί έξω. Η κινηματογραφική ατμόσφαιρα συνεχίζεται-με τη βοήθεια της εξαιρετικής ενορχήστρωσης- στο «The Devil» και η Anna μεταμορφώνεται σε ηρωίδα του Hitchcock ή του David Lynch.

Η κιθάρα πρωταγωνιστεί στο πιο ανάλαφρο και ταξιδιάρικο «Blackout» και στο «I’ll Be Your Man». Η πλημμύρα των συναισθημάτων, των εκρήξεων και των ερωτικών της διαθέσεων διαχέεται σε όλο το album και όταν αυτό τελειώσει με το sexy και μυστηριώδες «Love Won’t Be Leaving» σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα, όπως ο έρωτας.

Οι συγκρίσεις που θα γνωρίσει βέβαια η Anna Calvi είναι πολλές. Από την Florence & The Machine και την Nicole Atkins, μέχρι την βασική της επιρροή της, την PJ Harvey (δεν είναι τυχαίο που την παραγωγή έχει αναλάβει ο Rob Ellis, ο drummer της Harvey). Η αλήθεια είναι ότι η ίδια δε θέλει μάλλον να αποποιηθεί ότι αγαπάει τις επιρροές της αλλά παράλληλα είναι τόση η γοητεία της φωνής της και τόσο μεγάλο το πάθος με το οποίο φωνάζει ή ψιθυρίζει αισθησιακά τους στίχους της, που την κάνουν να πατάει γερά στα πόδια της και να συστήνεται ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα ονόματα της μουσικής.

Καλλιτέχνης: Anna Calvi

Album: Anna Calvi

Label: Domino Records

Βαθμός: 9/10

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ