Αποστόλης Τότσικας: «Η αγάπη είναι η πραγματική επανάσταση»

apostolis-totsikas-fotografia-2014 ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ

Ο Αποστόλης Τότσικας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ο Αποστόλης Τότσικας αναμετριέται με έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους στην καριέρα του, ερμηνεύοντας τον «Βάλεντιν» στο «Φιλί της γυναίκας αράχνης» του Μανουέλ Πουίγκ, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξη Ρίγλη.

Έχει την ταμπέλα του γοητευτικού ζεν πρεμιέ και είναι γνωστός περισσότερο στο τηλεοπτικό κοινό, παρότι τον έχουν επιλέξει στο παρελθόν σκηνοθέτες όπως ο Πέτερ Στάιν και ο Μπομπ Γουίλσον.

Φέτος ο Αποστόλης Τότσικας πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Φιορέντζη Μιλτιάδη, κλεισμένος στη «φυλακή» του «Black Box» στο θέατρο 104. Ερμηνεύει τον στρατευμένο μαρξιστή Βάλεντιν, έναν από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που βρέθηκαν  στο στόχαστρο του χουντικού καθεστώτος στην Αργεντινή του 1976. 

Ο επαναστάτης Βάλεντιν βρίσκεται στο ίδιο κελί με τον Μολίνα, έναν ρομαντικό ομοφυλόφιλο, επιρρεπή στους εκβιασμούς του συστήματος που τον παρασέρνει σε ένα παιχνίδι φαντασίας. Η πολυκύμαντη σχέση τους, θα περάσει όλα τα στάδια της φιλίας και θα καταλήξει σε μια ερωτική βραδιά. Γιατί το «σεξ είναι το πιο αθώο πράγμα στον κόσμο», όπως αναφέρει και ο χαρακτήρας του Βάλεντιν.

Ο Μανουέλ Πουίγκ είχε γράψει ο ίδιος τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματός του που για χρόνια ήταν απαγορευμένο στην Αργεντινή. Το ευρύ κοινό γνώρισε την ιστορία από την κινηματογραφική διασκευή του Έκτορ Μπαμπένκο το 1985 και την οσκαρική ερμηνεία του Γουίλιαμ Χαρτ.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Αλέξη Ρίγλη; Και ποιο στοιχείο στην σκηνοθετική του γραμμή σας κίνησε το ενδιαφέρον, όταν δουλεύατε πάνω στο ρόλο;

Με τον Αλέξη γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια μέσα από τον χώρο και  λόγω της δυνατής φιλίας του με τη Ρούλα (τη φωτογράφο Ρούλα Ρέβη). Δεν ξέρω αν ορίζεται σαν στοιχείο, αλλά αυτό που μου άρεσε στις προηγούμενες παραστάσεις του, όπως και σε αυτήν που κάνουμε τώρα, είναι πως σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια.

Δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη, δεν θα σε εκθέσει και είναι πάντα εκεί για τον ηθοποιό. Δεν είναι ο σκηνοθέτης που παγιώνει τα πράγματα,  δεν προετοιμάζει κάτι, αλλά το αφήνει να βγει μέσα από τις πρόβες. Έχει απίστευτη αντίληψη, ενέργεια και αγάπη γι’ αυτό που κάνει και εκεί έγινε και το «κλικ» μεταξύ μας. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι πιστεύει στην ομάδα.

ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ
Ποια στοιχεία στον χαρακτήρα του Βάλεντιν θεωρείτε περισσότερο συναρπαστικά; Και τι σας πρόσφερε όλη η διαδρομή σας για να προσεγγίσετε το ρόλο;

Η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, η αναζήτηση της πραγματικής επανάστασης και η προσπάθεια του να εξελίσσεται σαν άνθρωπος με πραγματική αγωνία για τον συνάνθρωπο του, είναι μερικά συναρπαστικά στοιχεία στον ρόλο του Βάλεντιν.

Ο ρόλος αυτός δηλώνει την αποκήρυξη του φασισμού, του ρατσισμού και κάθε είδους πολιτικής χειραγώγησης της κοινωνίας, στρέφεται ενάντια στις ταμπέλες και την προπαγάνδα. Η διαδρομή της προσέγγισης του ρόλου μού έδωσε να καταλάβω πως η κοινωνία θέλει να εξελίσσεται με τους ανθρώπους να είναι στάσιμοι και άρα εύκολα εκμεταλλεύσιμοι.

Χρειαζόμαστε λίγη από την επαναστατικότητα του Βάλεντιν σήμερα;

Την χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Αλλά στην αληθινή ζωή μπορούμε να υποστούμε τις συνέπειες, να αντιληφθούμε τις θυσίες που πρέπει να γίνουν; Η πραγματική επανάσταση δεν προσφέρει καταφύγιο σε κανέναν,  πρέπει να αγωνιζόμαστε διαρκώς. Ειλικρινά,  δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο δύσκολο από την επανάσταση. Και την πραγματική επανάσταση την έχουν δει λίγοι, ελάχιστοι και σπάνια ζουν για να τη μοιραστούν.

Για εσάς ποια ήταν η πιο απαιτητική σκηνή της παράστασης;

Όλο το έργο είναι απαιτητικό. Δεν είναι εύκολο να παίζεις την έννοια της αθωότητας.

ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη;

Ο Μιλτιάδης είναι ο ιδανικός συνεργάτης. Είναι σαν δίδυμος αδελφός με όλες τις μεταφυσικές πτυχές της σχέσης μεταξύ δυο διδύμων. Η επικοινωνία που έχω μαζί του στην σκηνή είναι απίστευτη. Η συνεργασία μου μαζί του με κάνει να συνειδητοποιώ ότι το να δουλεύει κανείς δεν είναι ποτέ αρκετό. Πάντα θες λίγη δουλειά ακόμα.

Ο Βάλεντιν και ο Μολίνα εμφανίζονται στο έργο ως δυο τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες. Αλληλοσυμπληρώνονται όμως με κάποιο τρόπο; Έχουν έναν κοινό παρονομαστή;

Ο Μολίνα αναζητά την αληθινή αγάπη. Ο Βάλεντιν αναζητά την αληθινή επανάσταση. Η αγάπη είναι η πραγματική επανάσταση.

Όταν σας έγινε η πρόταση να πρωταγωνιστήσετε στο «Φιλί της γυναίκας αράχνης», ενδιαφερθήκατε να δείτε (ή να ξαναδείτε) την ομώνυμη ταινία με την οποία έγινε ευρέως γνωστό το μυθιστόρημα του Μανουέλ Πουίγκ;

Δεν την είχα δει την ταινία και ακόμα και αν την είχα δει δεν θα την ξαναέβλεπα. Δεν με βοηθάει να προσεγγίσω κάτι με την δική μου αλήθεια. Εντάξει, πάντα έχουμε επιρροές. Δεν υπάρχει παρθενογέννεση. Απλά προσπαθώ να μην επηρεάζομαι,  όταν υπάρχει ήδη υλικό.

Ο Βάλεντιν διαβάζει συνεχώς για να παραμείνει πιστός στο επαναστατικό του όραμα. Λένε ότι ο καλός ηθοποιός πρέπει να έχει παιδεία. Εσείς τι διαβάζετε;

Διαβάζω τα σενάρια που μου στέλνουν κατά καιρούς και βιβλία στις διακοπές μου. Δεν έχω συγκεκριμένες προτιμήσεις. Ό,τι πέσει στα χέρια μου. Πιστεύω στην παιδεία αλλά πιστεύω πολύ και στο ένστικτο και την αντίληψη. Διότι αν έχεις απλά παιδεία χωρίς αντίληψη, δεν πας πουθενά. 


Η οικονομική κρίση πώς σας επηρέασε;

Η κρίση με επηρέασε αρκετά τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν πληρώθηκα και τις δύο χρονιές απο την προηγούμενη τηλεοπτική δουλειά που έκανα. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και θετικός.

Είστε αυστηρός στις επιλογές σας;

Είμαι αυστηρός στις επιλογές μου αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές τα τελευταία χρόνια. Οπότε προσπαθώ να βρίσκω  ό,τι καλύτερο υπάρχει.

Ποιος ρόλους ονειρεύεστε;

Δεν έχω απωθημένο με κάποιον ρόλο. Μου αρέσει να κάνω ωραίες δουλειές και συνεργασίες για να εμπλουτίζω το ρεπερτόριο μου.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Έκανα μια ταινία δράσης το καλοκαίρι και αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους τον προσεχή Οκτώβριο. Ο τίτλος της είναι  «Short fuse».

Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης. Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Σχεδιασμός ήχων: Βικτώρια Νταρίλα. Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη.  Ακούγονται: Βασίλης Χαλακατεβάκης και Θανάσης Ζερίτης. Ερμηνεύουν οι Απόστολος Τότσικας και Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Πληροφορίες: «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» στο 104. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 12 ευρώ,  μειωμένο και φοιτητικό 8 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 85’ χωρίς διάλειμμα. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή  21:15. Λήξη: Κυριακή 13 Απριλίου. 104-Black Box, Eυμολπιδών 41, Γκάζι, στάση μετρό Κεραμεικός, τηλ. κρατήσεων: 2103455020 - 6940290312, www.104.gr .

Μάνια Στάικου