5 στιγμές που έκαναν τον Γκάρι Όλντμαν κορυφαίο ηθοποιό

gary
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Δε θα προσπαθήσω να σας πείσω για το πόσο υπέροχος είναι ο Γκάρι Όλντμαν (κυρίως επειδή θεωρώ ότι συμφωνείτε απόλυτα μαζί μου).

Αλλά θα σας υπενθυμίσω κάποια στοιχεία του, που τον κάνουν να φιγουράρει στη δική μου λίστα με τους κορυφαίους ηθοποιούς. Θα μου πείτε γιατί σήμερα; Γιατί είναι τα γενέθλιά του και θέλω και εγώ να του κάνω ένα…δώρο.

Έχουμε λύσει όλες τις απορίες; Ωραία, ξεκινάμε…

Ο Γκάρι Όλντμαν είναι κορυφαίος γιατί ενώ είχε ο ίδιος χρόνια προβλήματα με αλκοόλ και ουσίες, αυτό δεν τον εμπόδισε να αυτοσαρκάζεται ακόμα και μέσα από τους ρόλους του.

Όσοι έχετε δει το επεισόδιο από τα «Φιλαράκια» με τον Γκάρι Όλντμαν να υποδύεται τον εαυτό του και να προσπαθεί μάταια να γυρίσει μία σκηνή σε μία πολεμική ταινία με τον Τζόι, θα καταλάβατε γιατί μιλάω.

Ο Γκάρι Όλντμαν είναι μοναδικός γιατί με έκανε να λατρέψω έναν τόσο κακό χαρακτήρα, που λογικά θα απεχθανόμουν. Η αντιπαράθεση με την πιτσιρίκα Ματίλντα (Νάταλι Πόρτμαν) στο «Λεόν» και ο διάλογος: «Σου αρέσει η ζωή, γλυκιά μου;

Ναι (απαντά η μικρή). Ωραία, γιατί δε χαίρομαι καθόλου να αφαιρώ μία ζωή από κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει», είναι εξαιρετικό παράδειγμα.

Ο Γκάρι Όλντμαν είναι ιδιαίτερος γιατί κατάφερε να μου βάλει στο μυαλό έναν άλλον Δράκουλα. Πιο κοσμικό, πιο ανθρώπινο και πιο οικείο από εκείνον του Κρίστοφερ Λι, ο Δράκουλας του Γκάρι Όλντμαν είναι ο σκοτεινός… φίλος που όλοι θα θέλαμε (παρακινδυνευμένο μεν, ενδιαφέρον δε).

Ο Γκάρι Όλντμαν είναι εξαιρετικός  γιατί το 1986 έβαλε τη δικά του «πανκ σκηνή» στη μεγάλη οθόνη. «Sid and Nancy», η ιστορία του Sid Vicious (τραγουδιστή των θρυλικών Sex Pistols) και της συντρόφου του.

Ο Όλντμαν στον ομώνυμο ρόλο απέδωσε μοναδικά τον Vicious και την υπόθεση της δολοφονίας της αγαπημένης του, χωρίς να μειώσει το κύρος και την καλλιτεχνική υπόσταση του κορυφαίου ερμηνευτή που είχε πεθάνει μόλις 7 χρόνια πριν.

Ο Γκάρι Όλντμαν είναι λιτά και απέριττα υπέροχος γιατί είναι τόσο σουρεαλιστικά...extravagant, που ενώ λογικά θα έμοιαζε ψεύτικος, σε πείθει αβίαστα και σου μεταφέρει τις ανάγκες του ρόλου του και στις περίπου 76 ταινίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις που έχει κάνει, από όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1982 ως Ντάνιελ στο «Remembrance».

Extra tip: το παρατσούκλι του είναι Gaz και αυτό από μόνο του είναι μοναδικό.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]