Σκορδαλιά, το φάρμακο της φύσης

skordalia3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

25η Μαρτίου, χωρίς μπακαλιάρο-σκορδαλιά δεν γίνεται! Η παράδοση το επιβάλλει και η οικογένειά σας θα γλύφει και τα δάχτυλα της, με τις 2 εκδοχές που σας προτείνει το clickatlife.gr!

Γνωρίζατε ότι ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο; Έχει ακόμη  υψηλό ποσοστό Ω3 και χαμηλά ποσοστά λίπους. Η σκορδαλιά, που συμπληρώνει γευστικά το πιάτο σας, απογειώνει το συγκεκριμένο πιάτο και ρίχνει τα τριγλυκερίδια.


Γιατί να φάω σκορδαλιά;
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα της φύσης. Πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τη θεραπευτική του δράση και το χρησιμοποιούσαν, για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και την χοληστερίνη. Ενισχύει τέλος το ανοσοποιητικό και σας προστατεύει από τις ιώσεις.

Σκορδαλιά με πατάτα 

Υλικά:
1κιλο πατάτες
4-5σκελιδες σκόρδο
1 & 1/3 ποτήρι λαδί
1κτγ αλάτι
Χυμός από 3 λεμόνια
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:
Βράστε τις πατάτες με λίγο αλάτι και πολτοποιήστε τις.
Προσθέστε το σκόρδο, αφού το λιώσετε πρώτα, και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακινείστε μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιόμορφο.

Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά:
1 φραντζόλα σταρένιο ψωμί
2 σκελίδες σκόρδο
½ κτγ. αλάτι
3 κτγ. ξύδι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του κρασιού νερό

Εκτέλεση:
Μουσκέψτε την φρατζόλα, αφαιρέστε  την κόρα και στύψτε τη ψίχα καλά.
Βάλτε την ψίχα  στο μίξερ και προσθέστε το λιωμένο σκόρδο, το λάδι, το αλάτι και το ξύδι.
Συνοδέψτε τη σκορδαλιά με παντζάρια, αμπελοφάσουλα και  βραστά λαχανικά!

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]