5 λόγοι για να βλέπετε αποσπάσματα από ταινίες αντί για τρέιλερ

coming-soon
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ας το παραδεχτούμε: όλοι την έχουμε πατήσει με τρέιλερ στο παρελθόν, είτε έχοντας εξαπατηθεί για την αξία μιας ταινίας, είτε βλέποντας μια αναπάντεχα καλή ταινία, για την οποία σχεδόν δε θέλαμε να πάμε στο σινεμά λόγω του τρέιλερ.

Αν τα τρέιλερ είναι κάτι σα τα φανταχτερά εξώφυλλα των βιβλίων που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας, τότε τα αποσπάσματα από τις ταινίες είναι σα να ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός βιβλίου, εισπράττοντας έτσι το αίσθημά του – ακόμα κι αν το κάνετε αποσπασματικά.

Ίσως ένα απόσπασμα να μην προκαλεί άμεσα τόση ευχαρίστηση όσο ένα τρέιλερ που είναι γεμάτο με δελεαστικές εικόνες και ατάκες, αλλά είναι ένα πολύ πιο αξιόπιστο δείγμα αυτού που πρόκειται να δείτε.

Αν «καίγεστε» να ρίξετε μια ματιά σε μια ταινία, είναι προτιμότερο να δείτε ένα απόσπασμα για 5 απλούς λόγους:

5. Τα κλιπ είναι το υποκατάστατο

Αν έχετε πάρει υπερβολική δόση τρέιλερ μιας ταινίας που περιμένετε να δείτε, χρειάζεστε κάτι για να «αποτοξινωθείτε» και να αποκτήσετε μια άλλου είδους οπτική. Τα τρέιλερ είναι μια υπερσυμπυκνωμένη δόση έντονων στιγμών. Τα αποσπάσματα παρέχουν μια γρήγορη γεύση, χωρίς να «καίνε» εκ των προτέρων τις καλύτερες στιγμές του φιλμ.

4. Το απόσπασμα έχει μονταριστεί από το δημιουργό και όχι από το στούντιο
Όταν ένα στούντιο μοντάρει ένα τρέιλερ, ενδιαφέρεται για ένα μονάχα πράγμα: να κερδίσει το κοινό.

Τα στούντιο έχουν ειδικές ομάδες μοντέρ οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά πώς να «δένουν» τις πιο επιδεικτικές σκηνές μιας ταινίας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δημιουργοί συχνά δεν ανακατεύονται με τον τρόπο του μοντάζ του τρέιλερ, οπότε είναι πιθανό το καλλιτεχνικό όραμα και η πρόθεσή τους να μη συμπίπτουν με τον τρόπο που το στούντιο αποφασίζει να το προωθήσει.

3. Τα αποσπάσματα πράγματι υπάρχουν στην ταινία
Οι σκηνές που περιλαμβάνονται στα τρέιλερ πολλές φορές έχουν κοπεί από την ίδια την ταινία κι έτσι άλλο περιμένεις να δεις κι άλλο βλέπεις. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τις κωμωδίες στις οποίες τελικά χρησιμοποιούνται άλλες λήψεις μιας αστείας σκηνής, αλλά συμβαίνει και με άλλα είδη επίσης.

2. Τα αποσπάσματα σου επιτρέπουν να πεταχτείς στην τουαλέτα

Σκέψου: είσαι στο σινεμά, δεν αντέχεις να περιμένεις ως το διάλειμμα και τότε προβάλλεται το απόσπασμα που έχεις ήδη δει. Ναι, αυτή είναι η ευκαιρία σου να πας και να ‘ρθεις γρήγορα – γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσεις το διπλανό σου «τι έχασα;».

1. Τα αποσπάσματα δημιουργούν ρεαλιστικές προσδοκίες
Τα αποσπάσματα, κυρίως αυτά από την εισαγωγική σεκάνς της ταινίας, δίνουν ένα πραγματικό δείγμα της. Αντίθετα με ό, τι συμβαίνει με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα τρέιλερ, ένα εκτεταμένο απόσπασμα δημιουργεί τις σωστές προσδοκίες σχετικά με το ρυθμό και τον τόνο ενός φιλμ.

Συμπερασματικά

Δε μπορούμε να ελέγξουμε τους τρόπους με τους οποίους ένα στούντιο προωθεί τις ταινίες του, μπορούμε όμως να αποφασίσουμε σε ποιο βαθμό θα επιτρέψουμε να επηρεαστούμε από αυτό. Η δημιουργία ταινιών άλλωστε είναι ένα από τα πιο δυνατά και εντυπωσιακά καλλιτεχνικά μέσα επικοινωνίας.

Αν είμαστε υποχρεωμένοι να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, με τον ίδιο τρόπο δε θα πρεπε να κρίνουμε μια ταινία από το τρέιλέρ της.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]