Πόρος: Nησί για ερωτευμένους και ποιητές

poros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Περπάτησε νωχελικά στα σοκάκια του, χόρεψε στις μύτες των ποδιών σου στις δαντελωτές παραλίες, μοίρασε φιλιά κάτω απ’ τα άστρα, ξαναγίνε παιδί στο Λεμονοδάσος.

Eίναι νομίζετε τυχαίο που το νησί αγάπησαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης;
«Η ατμόσφαιρα του Πόρου μ’ έχει κερδίσει πέρα για πέρα. Μ’ αρέσει αυτός ο κόσμος, τόσο κλειστός, που η αυγή φέρνει το φως και στους αθανάτους. Περίπατος στο φάρο. Μεταλλικά χρώματα στη θάλασσα.. Ο Πόρος  έχει κάτι από τη Βενετιά …με πολλά μάγια βέβαια, κάτι από ένα λάκκο λαγνείας, με το φεγγάρι από πάνω, και, όλη μέρα, με το χαλκό της μουσικής του Προγυμναστηρίου.» έγραψε για το νησί.

Κινηματογραφικό νησί
Στον Πόρο έχουν γυριστεί ελληνικές ταινίες, όπως «το  «Τύφλα να' χει ο Μάρλον Μπράντο» με το Θανάση Βέγγο και  τμήμα της ταινίας "Η Αλίκη στο Ναυτικό".

Πότε να πάω;
Τώρα είναι η καλύτερη εποχή! Προτιμήστε να πάτε την Άνοιξη, για να  επισκεφθείτε  το Λεμονοδάσος με τις ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές που πλημμυρίζουν τον αέρα με μεθυστικές ευωδιές.

Πώς να πάω:
Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats και ιπτάμενα δελφίνια για τον Πόρο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 15 λεπτά με το συμβατικό πλοίο και μία ώρα με τα ιπτάμενα δελφίνια.

4 Πράγματα να δείτε!

1. Πάνω στην ώρα
Στην ψηλότερη κορυφή του λόφου δεσπόζει το Ιστορικό Ρολόι του Πόρου, που χτίστηκε το 1927. Είναι χτισμένο ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα και από εδώ η  θέα  κόβει την ανάσα

2. Σπίτι μου, σπιτάκι μου!
Πολλά σπίτια στον Πόρο αποτελούν δείγματα νεοκλασικισμού. Αξίζει να τα επισκεφτείτε, όπως  το κτίριο του Δεϊμέζη, κτισμένο από γκρίζα και κόκκινη πέτρα, το μαγαζί του Γρίβα, ενώ από τα ωραιότερα σπίτια είναι η Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της διανόησης και της Τέχνης.

3. Μες το στο μουσείο
Στην πλατεία Κορυζή, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Αξίζει να δείτε επίσης το Εκκλησάκι της Παναγίας της Αγίας Ζώνης, που βρίσκεται σε μια μαγική τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενο νερό.

2. Στα χνάρια του Δημοσθένη
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα, που κτίστηκε το 520 π.χ. Ο ναός, είχε 34 κίονες και ήταν κατασκευασμένος από γαλάζιο ασβεστόλιθο. Χρησίμευε ως ιερό άσυλο για φυγάδες και ναυαγούς. Εκεί ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης το 323 π.χ. και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με δηλητήριο, για να μην παραδοθεί στους Μακεδόνες.

3. Μια βόλτα στο Λιμανάκι της Αγάπης
Οι περισσότερες παραλίες του Πόρου, βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του, κοντά στην πόλη. Εκτός από το λιμανάκι της Αγάπης που είναι must, άλλες παραλίες που αξίζει να πάτε είναι το Κανάλι (δίπλα στην πόλη), με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του, το Ασκέλι, το Μοναστήρι, που βρίσκεται κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, η Βαγιωνιά, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού.

4. Στο μυθικό Λεμονοδάσος
Απέναντι από τον Πόρο,  10 λεπτά με το βαρκάκι βρίσκεται το γνωστό λεμονοδάσος του Γαλατά.  Η περιοχή είναι γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Το δάσος  καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές αμμουδερές παραλίες, με αβαθή νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι. Κάντε τη βουτιά σας και στη συνέχεια ανεβείτε στο λόφο και θαυμάστε τη πανοραμική θέα...

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]