Περουβιανή κουζίνα: το νέο «γαστρονομικό» κύμα

peru-food
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η περουβιανή κουζίνα φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Στην Ευρώπη, η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ ceviche, σύντομα θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ, ενώ πολλά εστιατόρια πια, σερβίρουν πιάτα εμπνευσμένα από την περιοχή των Άνδεων. Τι είναι όμως, αυτή η νέα τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος;

Το ceviche είναι το πιο γνωστό πιάτο της περουβιανής κουζίνας και σίγουρα, ένα από τα νοστιμότερα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πιάτο από φρέσκο ψάρι, μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών, μαζί με κόκκινες πιπεριές, μαύρο πιπέρι και κρεμμύδια. Εκτός όμως, από το ceviche, η περουβιανή κουζίνα διαθέτει και πλήθος άλλων εδεσμάτων, που έχουν κατακλύσει τον πλανήτη, μετά το 2011.

Η αρχή έγινε όταν ο top chef Ferran Adrià αποφάσισε ότι η χώρα αυτή είχε το κλειδί του μέλλοντος στη γαστρονομία. Στη συνέχεια, ο επίσης εξαιρετικός chef Alain Ducasse είχε δηλώσει ότι το Περού θα γίνει ο επόμενος πρωταγωνιστής στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και δεν είχε μάλλον, άδικο.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής (Culinary Institute of America) ανακήρυξε τη φετινή χρονιά, ως έτος της περουβιανής κουζίνας, ενώ ο Ferran Adria μαζί με τον περουβιανό σεφ Gaston Acurio έφτιαξαν το ντοκιμαντέρ «Peru Sabe», σχετικά με την γαστρονομική επανάσταση στο Περού, όπου η κουζίνα έφερε την ανάπτυξη και την αλλαγή στη ζωή της χώρας.

Ας αναφέρουμε ανάμεσα στα άλλα, ότι στο World’s 50 Best Restaurants υπάρχει πλέον, ξεχωριστή κατηγορία αφιερωμένη στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα, στο οποίο 250 ειδικοί ψηφίζουν τα καλύτερα εστιατόρια.

Στο Λονδίνο, ο πασίγνωστος σεφ Nobu Matsuhisa, γνωστός για το θρυλικό sushi του, είχε ήδη δημιουργήσει από το 1990 ένα fusion «νταραβέρι» ιαπωνικό-περουβιανής κουζίνας, ενώ μία σειρά λονδρέζικων εστιατορίων, όπως τα Lima, Coya, Ceviche αναγνωρίστηκαν ευρύτατα το 2012. Το ίδιο ισχύει φυσικά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η αγάπη του Ηνωμένου Βασιλείου για το ceviche λέγεται ότι φέτος θα μεταφερθεί και στα ράφια των σουπερ μάρκετ, όπου θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί την περουβιανή αυτή σπεσιαλιτέ όπως ακριβώς το σούσι.

Το φαγητό των Άνδεων είναι ίσως, η βάση της περουβιανής κουζίνας, που στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φρέσκα και απλά προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, την πατάτα, τη maca -μια ρίζα που πωλείται σε σκόνη σαν συμπλήρωμα διατροφής- τα φασόλια, την κόκκινη πιπεριά και άλλα.

Το timing επίσης, παίζει καταλυτικό ρόλο στην διάδοση της περουβιανής κουζίνας, μιας και οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής θα στραφούν σε τέτοιου είδους διατροφές, βασισμένες σε αγνά υλικά της φύσης. Το μωβ ποτό τους chicha de jora δε, μια δροσιστική μπύρα από καλαμπόκι, είναι επίσης, ένα από τα δημιουργήματα του Περού.

Στην Αθήνα, η τάση της περουβιανής κουζίνας κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της, όχι βέβαια με αποκλειστικά περουβιανά εστιατόρια, αλλά με εκλεκτά περουβιανά πιάτα ή εμπνεύσεις της Nik-kei φιλοσοφίας (ο συνδυασμός ιαπωνικών και περουβιανών γεύσεων), που μπαίνουν στο μενού καλών εστιατορίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Oozora στην Κηφισιά, όπου θα βρείτε ξεχωριστή ενότητα Nik-Kei με Peruvian cacao namelaka, ceviche λαβράκι με τσιπς μπλε πατάτας, κόκκινα κρεμμύδια και «γάλα τίγρης» ή macha tiramisu. Αλλά και στο Matsuhisa Athens στον Αστέρα, θα βρείτε εξαιρετικό Ceviche με θαλασσινά ή αστακό, στα 3 Sushi Bar της Αθήνας θα δοκιμάσετε Yoki Shiro Ceviche με τσιπούρα, ενώ αφιερώματα στη  περουβιανή κουζίνα έχουν φιλοξενήσει στο εστιατόριο της γκαλερί Breeder, στο Breeder Feeder.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]