Μάνη: λουλούδι από πέτρα

mani
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Άγριο τοπίο, επιβλητικοί πύργοι, ηρεμία, καλό φαγητό και θέα που κόβει την ανάσα. Αν θέλετε να χαλαρώσετε, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο και είστε λάτρεις του «λίγα λόγια και καλά» μόλις βρήκατε τον ιδανικό προορισμό για την περίπτωσή σας.

Τα χωριά της Μάνης είναι από τα πιο γραφικά της Ελλάδας και θα φτάσετε εδώ οδικώς από την Αθήνα. 240 περίπου χιλιόμετρα, σας χωρίζουν από τον τελικό σας προορισμό και ευτυχώς για εσάς  ο δρόμος είναι καλός και δεν θα ταλαιπωρηθείτε! Τι αξίζει να δείτε;

Λιμένι, το απόκρημνο

Αυτός ο λιλιπούτειος  παραδοσιακός οικισμός, στη νότια ακτή του όρμου βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από την Αρεόπολη και είναι ο αγαπημένος μου προορισμός. Όχι μόνο γιατί τα σπίτια του είναι σχεδόν πάνω στη θάλασσα, δίνοντας σου μια αίσθηση ελευθερίας, αλλά είναι  ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.  Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα, που είναι μάλιστα βραβευμένη με γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά της.

H οικογένεια Μαυρομιχάλη

Ο οικισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος  με την ιστορική οικογένεια Μαυρομιχάλη. Εδώ βρίσκεται ο πύργος της οικογένειας, το Παλάτι Μαυρομιχάλη.  Την εποχή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του τελευταίου μπέη της Μάνης,  εδώ  ήταν το στρατηγείο των Μανιατών πριν και κατά τη διάρκεια του Επανάστασης του 1821.

Κοντά είναι το μοναστήρι της Παναγίας Ευρέτριας (Βρετής) χτισμένο το 1731 που αξίζει να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τις  αγιογραφίες λαϊκής τέχνης, Επίσης μπορείτε  να κάνετε τη βόλτα σας στο Νέο Οίτυλο και στο Καραβοστάσι, που βρίσκονται κοντά.

Στου Τάκη για σαρδελάκι

Η Μάνη φημίζεται για  τη γαστρονομία της και στη συγκεκριμένη ταβέρνα θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, που θα το βλέπετε την ώρα που ψαρεύεται. Γευστική στάση που δεν πρέπει να χάσετε, είναι η Ταβέρνα του Τάκη και σας προτείνω να έρθετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος, γιατί η θέα είναι μαγευτική. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τον Τάκη, την ώρα που απολάμβανα το ψαράκι μου, είδα στη θάλασσα μια τεράστια θαλάσσια χελώνα, η οποία κολυμπούσε για ώρα νωχελικά,  δίπλα μας.  Θα τη βρείτε στο Λιμένι και μη διστάσετε να πάτε!

Οίτυλο

Ο Στρατής Μυριβήλης έγραψε: “Η Μάνη είναι μια μικρή Ελλάδα άγνωστη για όλους μας, και είναι τόσο Ιδιότυπη, τόσο Εντυπωσιακή και με τόσο έντονο τον ξεχωριστό της χαρακτήρα, που δε μοιάζει με κανέναν άλλον ελληνικόν τόπο». Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το Οίτυλο.

Ορθώνεται περήφανα στην ίδια ακριβώς θέση που είχε χτιστεί η αρχαία πόλη Οίτυλον, η πόλη του Μενέλαου, σύμφωνα με τον Όμηρο. Είναι   ιδανικό ορμητήριο για εσάς που λατρεύετε τη πεζοπορία. Μια ωραία διαδρομή για να απολαύσετε την άγρια μανιάτικη φύση, είναι να περπατήσετε από το Καραβοστάσι μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Εδώ κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ήταν η έδρα των πιο ισχυρών οικογενειών της περιοχής.

Σπήλαιο Διρού: μοναδική εμπειρία

Σε μικρή απόσταση, λιγότερο από μισή ώρα με το αυτοκίνητο, θα δείτε το Σπήλαιο του Διρού, που κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου, αφήνοντας πίσω το Παντιράκ της Νότιας Γαλλίας και τη Ζάϊτα της Βηρυτού. Μην χάσετε την ευκαιρία να μπείτε σε μια βαρκούλα και να δείτε από κοντά τα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας, που επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.
 

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]