Κριτική ταινίας: Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

captain-am
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Άλλος ένας σούπερ-ήρωας προσγειώνεται με δυναμισμό και θέρμη στη μεγάλη οθόνη, υποσχόμενος να μας σώσει από τα δεινά των σύγχρονων καιρών.

Και αυτός αμερικανός, βέβαια, το όνομά του «Captain America» φέρει και τη σφραγίδα προέλευσης του «προϊόντος» και στοχεύει να διασκεδάσει ένα μεγάλο κοινό με άλματα, ανδραγαθίες, βουτιές στο κενό και επικές μονομαχίες.

Δεν έχουμε παρά να υποδεχτούμε τον υπέροχο Κάπταιν Αμέρικα, μιαν άλλη βερσιόν σούπερ-ήρωα που επιβεβαιώνει τρανταχτά την επιβλητική παρουσία αυτών των απίθανων πλασμάτων στον κόσμο της fiction, ως αφελή και παιδιάστικη λύση (που αρέσει ωστόσο και στους μεγάλους) στα περίπλοκα προβλήματα της ανθρωπότητας του σήμερα.

Ας ξεχάσουμε τη λογική και ας αφεθούμε στη φαντασία των σεναριογράφων, οι οποίοι σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Άντονι και Τζο Ρούσο, δημιουργούν την ταινία «Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα», τη συνέχεια του «Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής» του 2011, προσαρμογές και οι δύο του ομώνυμου κόμικ της Μάρβελ.

Στους κεντρικούς ρόλους βρίσκουμε τον Κρις Έβανς όπως και στο προηγούμενο επεισόδιο καθώς και το Σεμπάστιαν Σταν, ο οποίος υποδύεται το Στρατιώτη Του Χειμώνα, τον αντίπαλο του Κάπταιν Αμέρικα.

Οι συμμετοχές του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και της Σκάρλετ Γιόχανσον θα προσελκύσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των θεατών. Η Γιόχανσον ερμηνεύει ένα χαρακτήρα αρκετά στυλιζαρισμένο που μοιάζει με κόμικ.

Είναι η «Μαύρη Χήρα», μια δυναμική, ανεξάρτητη και σέξι γυναίκα (τρομερός συνδυασμός), με στρατιωτική εκπαίδευση, που στέκει στο πλευρό του Στιβ Ρότζερς/Κάπταιν Αμέρικα. Μια γοητευτική θηλυκή ύπαρξη δίπλα από ένα φοβερό ήρωα αποτελεί ένα κλισέ που «μυρίζει» Τζέιμς Μποντ.

Ως προς το περιεχόμενο βρίσκουμε ποικίλες συνωμοσίες, οι καλοί και τίμιοι έρχονται ξανά σε αντιπαράθεση με τους κακούς, ο ένας και φοβερός καλός «βάζει κάτω» γρήγορα πέντε-έξι κακούς μέσα σε ένα ντεκόρ φουτουριστικής τεχνοτροπίας, ο καλός μαζί με έναν άλλο καλό, ο οποίος έχει και μεταλλικά φτερά κάνουν απίθανα πράγματα, πηδάνε στο κενό παρασύροντας και εμάς μαζί, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι κάνουμε «παραπέντε», ενώ λαίμαργα καταβροχθίζουμε εικόνες με συνεχή ανθρωποκυνηγητά και σκηνές καταδίωξης.

Ο θεατής βυθίζεται σε ένα περιβάλλον τρομερής καταστροφής (πάλι), εκθαμβωτικών εκρήξεων, απίθανων συγκρούσεων, ακόμη και προσκρούσεων αεροσκαφών με κτήρια... Κάτι μας θυμίζει το τελευταίο; Μα και βέβαια, το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι αμερικανοί έπειτα από το τρομερό σοκ που υπέστησαν το 2001, δεν σταματούν να μετουσιώνουν τις τραυματικές εμπειρίες από εκείνο το συμβάν σε κινηματογραφικές δημιουργίες. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια παράγονται εικόνες που κατά πρώτον αντανακλούν τις φοβίες της Αμερικής και κατά δεύτερον της δίνουν την ευκαιρία να κάνει μια σούπερ-προπαγάνδα, αναδεικνύοντας τον εαυτό της σε μια σούπερ-δύναμη που μπορεί να παράγει σούπερ-ήρωες-προστάτες.

Η προδοσία, οι μηχανορραφίες των ισχυρών κατά της ανθρωπότητας, η διακύβευση της ελευθερίας και το ζήτημα της ασφάλειας αποτελούν στοιχεία της νέας πλοκής. Ο Κάπταιν Αμέρικα με την ασπίδα στα χρώματα της σημαίας της Αμερικής -χρώματα που βρίσκουμε και στο κοστούμι του Σούπερ-Μαν- και με έναν αέρα αρχαίου πολεμιστή καταφθάνει θεαματικά, έτοιμος να απογειώσει τους fans των ταινιών δράσης σε ένα ταξίδι περιπετειώδες.

Σκηνοθεσία: Αντονι και Τζο Ρούσο. Παίζουν: Κρις Έβανς, Σεμπάστιαν Σταν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Κόμπι Σμόλντερς, Έμιλι Βανκάμπ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Χέιλει Άτγουελ, Άντονι Μακί, Ντομινίκ Κούπερ, Φρανκ Γκρίλο , Τόμπι Τζόουνς, Άλαν Ντέιλ, Τζένι Αγκουτέρ. Η ταινία προβάλλεται από την Feelgood Entertainment.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ