«Bob Theatre Festival»: αποκαλύπτει τα πρώτα «δυνατά» χαρτιά της διοργάνωσης

o-mounis-fotografia
ΤΡΙΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το «Bob Theatre Festival» για έβδομη συνεχόμενη χρονιά μας προσκαλεί σε μια θεατρική γιορτή, με πρεμιέρες και διαγωνισμούς, δίνοντας βήμα σε πολλά υποσχόμενους νέους δημιουργούς.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 5-11 Μαϊου 2014 στο Bios και θα μας κρατήσει παρέα, λίγο πριν αρχίσει η σεζόν των καλοκαιρινών παραστάσεων και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι διατηρεί ψηλά τον πήχη στις επιλογές του.
Πολλές από τις παραστάσεις που μας προτείνει έχουν ήδη διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Αθήνας, αποσπώντας θετικές κριτικές.

EFTYCHIA VLACHOU

Σας τις θυμίζουμε: το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» των Κώστα Γάκη, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή είχε συζητηθεί στη σκηνή του 104. Μάλιστα για την ερμηνεία του ο Κωνσταντίνος Μπιμπής κέρδισε φέτος μια υποψηφιότητα για το βραβείο Δημήτρης Χορν.

Ο «Μουνής» των 4frontal, η πετυχημένη διασκευή του ομώνυμου οργισμένου διηγήματος της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη-έχει βρει θεατρική στέγη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (έως τις 13/4) και θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη- και μάλλον θα αποτελέσει στο φεστιβάλ πόλο έλξης για όσους δεν πρόλαβαν να δουν αυτή τη σοκαριστική, σατιρική απεικόνιση των σκοτεινών πτυχών της κοινωνίας μας, με φόντο τα κιτς ‘80’s.

H αυτοβιογραφική κωμωδία του Γκιγιόμ Γκαλιέν «Γκιγιόμ γλυκιά μου» που είχε ανέβει και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποτελεί μια ακόμη αξιοπρόσεκτη παράσταση στο πρόγραμμα. Έχει τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, της σκηνοθέτιδας που από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης. Να θυμίσουμε ότι η κωμωδία του Γκαλιέν μεταφέρθηκε με επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη (στην ταινία «Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά») σαρώνοντας στα βραβεία Σεζάρ.

H ομάδα Ubuntu που είχε παρουσιάσει στο Bios την πολιτική, καυστική αλληγορία του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Διαβολιάδα», σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη, θα επιστρέψει στο φεστιβάλ.

Oι πρεμιέρες και οι αλλαγές στο Bob Theatre Festival

Δεν λείπουν ωστόσο και οι νέες παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ, όπως για παράδειγμα οι νέες δουλειές της ομάδας «Χα!» και του Μιχάλη Μαθιουδάκη.

Δέκα νεοσύστατες ομάδες θα επιχειρήσουν επίσης να μας πείσουν σε ένα δεκαπεντάλεπτο preview της παράστασής τους, ότι αξίζει να τους προσέξουμε σε έναν διαγωνιστικό μαραθώνιο.

Γενικότερα, το διαγωνιστικό κομμάτι αναβαθμίζεται καθώς αναμένουμε δύο σημαντικές προσθήκες: για πρώτη φορά θα «τρέξει» διαγωνισμός stand up comedy, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή του φεστιβάλ ένα θεατρικό είδος που κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα νέοι ηθοποιοί θα δοκιμαστούν και στον διαγωνισμό αυτοσχεδιασμού.

Φυσικά παραμένει το Scratch Night του Bob Theatre Festival στο οποίο δοκιμάζονται νέες ομάδες. Η νικήτρια θεατρική κολεκτίβα θα επιβραβευτεί με χρηματικό έπαθλο, με σεμινάριο δραματουργίας και διεύθυνση παραγωγής, ενώ  θα ενταχθεί στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του Bios.

Πληροφορίες: «Bob Theatre Festival» από τις 5-11 Μαϊου στο Bios.