Πόσο κοστίζει ένα επεισόδιο του Game of Thrones (και όχι μόνο);

game-of-thrones
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρρυν...Ένα επεισόδιο Game of Thrones κοστίζει, κατά μέσο όρο, 6 εκατομμύρια δολάρια!

Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει δύο με τρεις φορές περισσότερο απ’ όσο κοστίζει μια τυπική τηλεοπτική σειρά, όπως το Breaking Bad (3 εκατομμύρια δολάρια) και το Big Bang Theory (2 εκατομμύρια δολάρια).

Αν όμως σκεφτούμε τι προσπαθεί να καλύψει η δημιουργική ομάδα του HBO με αυτό το ποσό, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα καταφέρνουν περίφημα.

Τα περισσότερα τηλεοπτικά σόου των οποίων το κόστος «ξεφεύγει»  έχουν είτε μεγάλα σκηνικά, είτε μεγάλα ονόματα και παρ’ όλο που πλέον έχουμε αγαπήσει τους ηθοποιούς του Game of Thrones, είναι προφανές ότι η σειρά ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Στο  Game of Thrones βλέπουμε κουστούμια εποχής, επικές σκηνές μάχης και επιπλέον δε λυπούνται τα έξοδα όταν πρόκειται να κάνουν εξωτερικά γυρίσματα: Ιρλανδία, Ισλανδία και Κροατία έχουν αποτελέσει τα ιδανικά «σκηνικά» για τη σειρά.

Έως τώρα, δύο επεισόδια έχουν κοστίσει περισσότερο απ’ το συνηθισμένο: το πιλοτικό, το κόστος του οποίου κυμάνθηκε από 5 έως 10 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα όχι περίεργο, καθώς ήθελαν να επενδύσουν στη σειρά, ευελπιστώντας ότι αυτή θα γίνει το next big thing – όπως κι έγινε -  και το προτελευταίο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, το Blackwater, το οποίο κόστισε 8 εκατομμύρια δολάρια, καθώς περιελάμβανε μία μεγάλη μάχη και ένα πλοίο σε στυλ 14ου αιώνα.

Όχι τυχαία λοιπόν, χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο επεισόδιο της σειράς και ως μία τηλεοπτική ώρα κινηματογραφικής ποιότητας.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν το αποτέλεσμα που είχαν τα 8 εκατομμύρια που επενδύθηκαν στο Blackwater, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν κάνει άλλα στούντιο με παρόμοια ποσά.

Τα Φιλαράκια στην τελευταία τους σεζόν πλήρωναν τους 6 έξι πρωταγωνιστές με 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο. Το συνολικό κόστος ανά επεισόδιο για την τελευταία σεζόν ήταν 7 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι με το ίδιο κόστος μπορείς να δεις είτε επικές μάχες, είτε 6 φίλους ν’ αράζουν στο Central Perk.

Αν προχωρήσουμε λίγο πιο πολύ στην ιστορία της τηλεόρασης, θα δούμε ότι η διαμάχη της αξίας της παραγωγής με το καστ έχει επανέλθει ουκ ολίγες φορές. Το πιλοτικό επεισόδιο του Boardwalk Empire κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια, καθώς απαιτούσε μεγάλης εμβέλειας σκηνικά.

Τα δύο πρώτα επεισόδια του Lost επίσης κόστισαν περίπου 10 έως 14 εκατομμύρια δολάρια – δεν υπάρχει φτηνός τρόπος για να στήσεις μία αεροπορική σύγκρουση.

Από την άλλη, το NBC ξόδευε 13 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο προκειμένου να συνεχίσει να προβάλλει την πολυετή και υπερπετυχημένη σειρά ER (Στην Εντατική). Επί της ουσίας, πλήρωναν τη δημοτικότητα της σειράς.

Όταν οι σειρές ξοδεύουν τεράστια ποσά ανά επεισόδιο, το κάνουν με τη σιγουριά ότι τα μεγάλα ονόματα θα φέρνουν μεγάλη τηλεθέαση και με την ελπίδα ότι τα μεγάλα σκηνικά θα κάνουν το ίδιο.

Αν δεν το δούμε από επιχειρηματική άποψη, αλλά το εξετάσουμε μόνο σε επίπεδο οπτικής δημιουργίας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι το Game of Thrones δημιουργεί κινηματογραφικού επιπέδου εικόνες, χρησιμοποιώντας τον ίδιο προϋπολογισμό με τα Φιλαράκια.

Να είστε προετοιμασμένοι λοιπόν: στο τέλος της 4ης σεζόν  του Game of Thrones  προβλέπεται μια ακόμη μεγαλύτερη μάχη κι όπως ένας από τους δημιουργούς της σειράς δήλωσε, οι συντελεστές της σειράς προετοιμάζουν ήδη τους λόγους που θα εκφωνήσουν προκειμένου να ζητήσουν περισσότερα λεφτά.