Ο γύρος του κόσμου σε 10… κινηματογραφικά φεστιβάλ

tribeca
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Καλά τα Oscar, ωραία και η πιο ποιοτική Άρκτος του Βερολίνου, αλλά ευτυχώς για τους κινηματογραφόφιλους, αυτά τα φεστιβάλ δεν είναι τα μόνα που ανακηρύσσουν κυρίαρχο των Τεχνών το σινεμά.

Αυτές τις μέρες- τουλάχιστον μέχρι τις 27 του μήνα- ο παγκόσμιος κινηματογράφος «χορεύει» στους ρυθμούς του Tribeca Film Festival, σύμφωνα με το cntraveler.com. Τι είναι αυτό θα μου πείτε, όσοι δε γνωρίζετε.

Η υλοποίηση της ιδέας των Robert De Niro, Jane Rosenthal και Craig Hatkoff να ξαναδώσουν ζωή στο πολιτιστικό κέντρο του Manhattan μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε για να τονώσει το ηθικό των Νέουρκέζων το 2002 έχει γίνει πια θεσμός, διαρκεί από τις 16 ως τις 27 Απρίλη και αν ακόμα το θεωρείτε λιγότερο σημαντικό απλά να θυμάστε ότι σε αυτό το κινηματογραφικό event αρκετές ταινίες που λατρέψατε έχουν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα. Και σας υπενθυμίζω: Star Wars Επεισόδιο II: Η επίθεση των Κλώνων, Spider-Man 3 και The Avengers.

Για πιο glam εμφανίσεις με αίγλη, πλούτο και χλιδή πάμε μέχρι τις Κάννες από τις 14 ως 25 Μαΐου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Jean Zay, Υπουργός Παιδείας και Καλών Τεχνών, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός στη Γαλλία για να ανταγωνιστεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ είχε αρχικά οριστεί να γίνει στις Κάννες το 1939 υπό την προεδρία του Louis Lumière. Ωστόσο, λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αυτό ήταν αδύνατο και έτσι η έναρξη του σημερινού χλιδάτου φεστιβάλ έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1946.

Κάθε χρόνο, εκτός από το 1948 και το 1950 το φεστιβάλ γινόταν τον Σεπτέμβρη αλλά  από το 1952 και μετά, η διεξαγωγή του μεταφέρθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, δηλαδή τον Μάιο. Stay tuned γιατί ήγγικεν η ώρα… με τη Nicole Kidman να «εκνευρίζει» τη βασιλική οικογένεια ως Grace του Μονακό.

Πολύ πιο νότια και πριν ακόμα αποβάλει το σινεμά τον πλούτο των Kαννών, το Σίδνεϋ διοργανώνει το δικό του φεστιβάλ. Sydney Film Festival από τις 4 ως τις 15 Ιουνίου και το καλοκαίρι (για μας) «μπαίνει» κινηματογραφικά. Το φετινό 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ αναμένεται να έχει ένα πιο «μουσικό» και ροκ  στυλ με την ταινία «20.000 μέρες στη Γη» με πρωταγωνιστή τον Nick Cave να κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη στις 4 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ταινία για τη διεθνή πολιτιστική εικόνα του Nick Cave. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους των εικαστικών Iain Forsyth και Jane Pollard, που προσεγγίζουν μία άγρια αλλά και ταυτόχρονα οπτικά εκπληκτική και άκρως στυλιζαρισμένη εικόνα του Cave, όλα σε μια δική του αφήγηση.

Επιστροφή σε ευρωπαϊκά εδάφη και μετά από ένα διάλειμμα τον Ιούλιο, το σινεμά έχει πάλι την τιμητική του από τις 6 ως τις 16 Αυγούστου στο Locarno Film Festival, στην Ελβετία.

Κάτι από «Σινεμά ο Παράδεισος», κάτι από νοσταλγία της ασπρόμαυρης αθωότητας του χτες, το φεστιβάλ του Locarno είναι καθηλωτικό, σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που έχει ετοιμάσει η αναγεννησιακή αυτή πόλη.

Φέτος θα διεξαχθεί το 67ο φεστιβάλ κινηματογράφου και η ιταλοελβετική πόλη στην καρδιά της Ευρώπης θα γίνει για 11 ημέρες η παγκόσμια πρωτεύουσα του σινεμά.

Το αντίπαλο δέος των Καννών, η Βενετία έχει κατακτήσει επάξια μία θέση μεταξύ των πιο σημαντικών κινηματογραφικών γιορτών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που διεξάγεται από τις 27 Αυγούστου ως τις 6 Σεπτεμβρίου, δε χρειάζεται πολλές συστάσεις και εγκώμια.

Ο George Clooney και η Sandra Bullock μάλιστα «προτίμησαν» να κάνουν εκεί την περυσινή παγκόσμια πρεμιέρα του 7 φορές βραβευμένου με Oscar «Gravity»

Η φετινή 77η Μπιενάλε της Βενετίας, σκηνοθετημένη από τον Alberto Barbera, αναμένεται να είναι μία ακόμα τεράστια γιορτή με ιταλική φινέτσα.

Μία όχι και τόσο γνωστή γιορτή του σινεμά είναι το Telluride Film Festival, που διεξάγεται κάθε χρόνο από τις 29 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου στο Telluride του Colorado.

Χαρακτηριστικό του; Η…έκπληξη. Καμία ανακοίνωση, καμία λίστα με ονόματα καλεσμένων, καμία προειδοποίηση για το ποιες ταινίες θα προβληθούν και εννοείται καμία χλιδή, όπως μας έχουν συνηθίσει τα μεγάλα φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο, το TellurideFilm Festival φιλοξενεί κατά μέσο όρο 25 ταινίες μεγάλου μήκους, 25 μικρού μήκους και ταινίες σπουδαστών. Δεν είναι ένα ανταγωνιστικό φεστιβάλ και ήδη μετρά 40 χρόνια ιστορίας.

Και αν το θεωρείτε κάπως κατώτερο των άλλων, ξανασκεφτείτε το καθώς οι Michael Moore (Roger and Me), Robert Rodriguez (El Mariachi), Ken Burns (The Civil War), Ang Lee (Brokeback Mountain) και David Lynch (Blue Velvet και Mulholland Drive) κάτι παραπάνω ξέρουν που το επέλεξαν για να μας πρωτοπαρουσιάσουν τις ταινίες τους.

Κλείνει τα 10 το Σεπτέμβρη αλλά έχει καταφέρει να είναι μέρος του παγκόσμιου κινηματογραφικού σκηνικού. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης (Zurich Film Festival) κάνει την Ελβετία για δεύτερη φορά (βλέπε παραπάνω Locarno Film Festival) πρωταγωνίστρια της μεγάλης οθόνης από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου.

Με έμφαση κυρίως στις γερμανόφωνες παραγωγές, αλλά και Χολιγουντιανούς «παίχτες» κάθε μέρα της διεξαγωγής του, το φεστιβάλ φιλοξενεί και μία γκλάμουρους πρεμιέρα ενός ανερχόμενου φιλμ.

Το Rush του Ron Howard, το Gravity του Alfonso Cuarón, το Behind the Candelabra του Steven Soderbergh και το Prisoners του Denis Villeneuve ήταν πέρυσι μέρος της «Gala» σειράς του φεστιβάλ.

Stuart C. Wilson / Stuart C. Wilson

Λίγο πιο βόρεια, το BFI London Film Festival και η βρετανική πρωτεύουσα υποδέχεται το παγκόσμιο και εγχώριο σινεμά από τις 8 ως τις 19 Οκτωβρίου.

Με τις καλλιτεχνικές «πλάτες» του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, το φεστιβάλ του Λονδίνου είναι ένα event «μεγατόνων». Περισσότερα από 300 φιλμ από ολόκληρο τον κόσμο το επιβεβαιώνουν.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 58 χρόνια, όταν το Λονδίνο θέλησε και αυτό μέρισμα της καλλιτεχνικής χλιδής της Βενετίας και των Καννών. Όπερ και εγένετο.

Η ειδοποιός διαφορά βέβαια της βρετανικής εκδοχής με τα άλλα φεστιβάλ είναι ότι αν και φυσικά και αυτό θέλει να προσεγγίσει και να φιλοξενήσει χολιγουντιανά ονόματα, εστιάζει και στην ελεύθερη (ναι, τελείως δωρεάν) πρόσβαση του κοινού σε σεμινάρια, συζητήσεις και προβολές.

Και μπορεί η Ευρώπη να έχει τις δικές της γιορτές της 7ης τέχνης, αλλά και πριν 10 χρόνια στο κινηματογραφικό σκηνικό μπήκε και το Ντουμπάι. Dubai International Film Festival και τα Αραβικά Εμιράτα μπαίνουν δυναμικά στην αγορά του σινεμά με το δικό τους φεστιβάλ από τις 10 ως τις 17 Δεκέμβρη κάθε χρόνο.

Και οι celebrities το υποστηρίζουν σθεναρά μάλιστα: Cate Blanchett, Tom Cruise, Colin Farrell, George Clooney, Salma Hayek, Colin Firth, Richard Gere και Ben Affleck το τίμησαν δεόντως. Ίσως και για τα πολυσυζητημένα και αναμενόμενα after parties του.

Το Sundance Film Festival για τους Αμερικανούς είναι ότι οι Κάνες για τους Ευρωπαίους (όχι μόνο τους Γάλλους, έχουμε και εμείς μερίδιο στη χλιδή).

Το Park City στη Γιούτα από τις 22 Ιανουαρίου ως την 1η Φεβρουαρίου του 2015 ευελπιστεί να είναι το κέντρο του κινηματογραφικού κόσμου.

Από το 1981, οπότε και ξεκίνησε το «ταξίδι» του, το Sundance Festival έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο even, που προωθεί και προβάλλει ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Ο εμπνευστής του και διάσημος ηθοποιός Robert Redford φρόντισε το φεστιβάλ να εξερευνά νέες πτυχές της 7ης τέχνης χωρίς εμπορικές και πολιτικές πιέσεις.

Τριάντα χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη αποδεικνύουν ότι τελικά το Sundance κάνει πολύ καλά τη…δουλειά του.