9 φυσικοί τρόποι να μειώσετε τις καούρες στο στομάχι

stomaxi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Οι καούρες και η δυσπεψία αυξάνονται σε κάθε περίοδο γιορτών, και μη, που ξεφεύγουμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα και απλώνονται μπροστά μας τραπέζια γεμάτα με πίτες και κρεατικά. Πριν όμως απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για τρόπους ανακούφισης από πεπτικά και στομαχικά προβλήματα, δοκιμάστε φυσικούς τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι σας, όπως ίσως θα έκαναν τα χημικά σκευάσματα.

Δίνετε πάντα το περιθώριο στη φύση να σας βοηθήσει και μόνο αν το πρόβλημα επιμένει καταφύγετε σε χημικές λύσεις. Στην τελική, όλα τα λαχανικά έχουν σίγουρα καλύτερη γεύση και από το καλύτερο αναβράζον δισκίο.

1. Ελαχιστοποιείτε όσα σας πειράζουν

Περιορίστε όσο το δυνατό περισσότερο τη ζάχαρη, το αλκοόλ, την καφεΐνη, το κρέας και τα αυγά για λίγο καιρό. Χωρίς αυτό να σημαίνει να τα αποκλείσετε τελείως από τη διατροφή σας, να θυμάστε πως η γλουτένη, η ζάχαρη και το αλκοόλ, καλό είναι να αποφεύγονται, αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε στομαχικό πρόβλημα. Το δε κρέας άλλους τους πειράζει περισσότερο και άλλους λιγότερο, οπότε κρίνετε εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε.

2. Εστιάστε στις τροφές που σας ανακουφίζουν

Το στομάχι μπορεί να σας ταλαιπωρήσει πολύ αν δεν το προσέξετε και  καλό θα ήταν να το φροντίζετε για να κάνει κι εκείνο σωστά τη δουλειά του και να μη σας δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Εντάξτε τις παρακάτω επιλογές στη διατροφή σας και βοηθήστε το να διατηρεί την καλή του υγεία.

3. Χυμός λαχανικών

Ο χυμός λαχανικών, απαλύνει τον στομαχόπονο και είναι πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία, που δεν απαιτούν χωνευτικές διεργασίες. Συνεπώς τα κύτταρα έχουν την ευκαιρία να απορροφήσουν άμεσα τα θρεπτικά συστατικά του χυμού, βοηθώντας ταχύτατα τον οργανισμό να τα χρησιμοποιήσει στη θεραπεία από τις καούρες. Πίνετε από λίγο χυμό λαχανικών αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και το πεπτικό σας σύστημα θα πάρει αμέσως τα πάνω του.

Ο πράσινος χυμός είναι πλούσιος σε ένζυμα, μαγνήσιο, σίδηρο, χλωροφύλλη, κάλιο και βιταμίνες που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην καλύτερη δυνατή χώνεψη των τροφών.

4. Smoothie λαχανικών

Αν δεν έχετε αποχυμωτή σπίτι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα smoothie λαχανικών, που είναι και αυτό πλούσιο σε ένζυμα και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό, από ένα πιάτο σαλάτα. Όσο πιο γρήγορα χωνεύει μια τροφή ο οργανισμός σας, τόσο καλύτερη είναι και η απορροφητικότητα των θρεπτικών στοιχείων και το ίδιο γρήγορα απολαμβάνετε εσείς τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Καλύτερα να μην περιλαμβάνετε πολλά φρούτα στο smoothie σας, γιατί αντί να ρίχνουν, ανεβάζουν την οξύτητα του στομάχου.

5. Μηλόξιδο

Αν και το μηλόξιδο είναι όξινη τροφή, με το που εισέρχεται στο σώμα αλκαλοποιεί το πεπτικό σύστημα και ρίχνει την οξύτητα στο στομάχι. Προτιμήστε βιολογικό μηλόξιδο για θρεπτικότερα αποτελέσματα, ενώ μπορείτε είναι πίνετε είτε ένα κουταλάκι σκέτο, είτε διαλυμένο σε νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα, μετά από κάθε γεύμα που πιστεύετε θα σας προκαλέσει ενόχληση.

6. Λεμόνια

Τα λεμόνια εκτός από βιταμίνη C, περιέχουν πολλά ένζυμα, εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών και είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για την αλκαλοποίηση του αίματος. Το λεμόνι είναι –αντικειμενικά- μια από τις φτηνότερες λύσεις αν έχετε ανάστατο στομάχι -κάτι που προκύπτει ακόμα και όταν έχετε λίγο άγχος ή στρες- καθώς, εκτός των άλλων, ενισχύει την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος, ρίχνοντας έτσι την οξύτητά του (στομαχιού) και βοηθώντας στη χώνεψη. Το λεμόνι μπορείτε να το προσθέσετε σε ροφήματα, σαλάτες ή σε όποιο γεύμα θέλετε ή να το διαλύσετε και να το πιείτε σε ζεστό νερό.

7. Βιολογικό γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά δεν έχουν την καλύτερη φήμη όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία, αλλά όπως σε όλους τους κανόνες έτσι και εδώ, υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Το βιολογικό γιαούρτι, όπως και το κεφίρ, είναι τροφές πλούσιες με ένζυμα, προβιοτικά και πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Το οργανικό γιαούρτι καλύπτει τα τοιχώματα του στομάχου, βοηθώντας το έτσι να ξεπρηστεί, να απελευθερώσει εγκλωβισμένα αέρια, να αντιμετωπίσει τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα και την υψηλή οξύτητα. Φροντίστε να μην ξεγελάσετε το στομάχι σας με προϊόντα με ζάχαρη, αφού μόνο εαυτόν θα ξεγελάσετε. Μόνο το απλό, βιολογικό γιαούρτι έχει τις δυνατότητες να σας ανακουφίσει από τις καούρες. Αν και είναι πολλοί εκείνοι, των οποίων ο οργανισμός απωθεί το γιαούρτι, αν έχετε υψηλή οξύτητα στομάχου, δοκιμάστε το και τελικά ίσως αυτή να ήταν η λύση που ψάχνατε.

8. Μπανάνες

Και οι μπανάνες, κάνουν πολύ καλό σε ένα όξινο στομαχικό περιβάλλον, καθώς καλύπτουν με φυσικό τρόπο τα τοιχώματα του στομάχου, όπως κάνει το γιαούρτι, προστατεύοντας το.

Οι πιο ώριμες μπανάνες είναι πιο αλκαλικές από τις πιο άγουρες, και χωνεύονται πιο εύκολα. Τρώτε μια μέτριου μεγέθους μπανάνα κάθε μέρα, είτε μετά από ένα γεύμα, το οποίο δεν διαχειρίζεται καλά το στομάχι σας και θα ανακουφιστείτε. Οι μπανάνες ακόμα περιέχουν, κάλιο, το οποίο επίσης βοηθά στη χώνεψη, αποτρέπει τις φλεγμονές και καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες.

9. Φυλλώδη λαχανικά

Τα λαχανικά με φύλλα, όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα, το λάχανο, η ρόκα και το μαρούλι, είναι μερικές από τις πιο αλκαλικές τροφές της φύσης και δεδομένου ότι είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της οξύτητας, κάνουν πολύ καλό στο στομάχι. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη χώνεψη των ωμών λαχανικών, τα λαχανικά με φύλλα είναι η καλύτερη δυνατή λύση, ενώ μπορείτε να τα προσθέσετε σε πολλές συνταγές ή να τα πιείτε σε χυμό.