Φεστιβάλ «Fast Forward» για το θέατρο της νέας εποχής

fast-photo PIGI PSIMENOU
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ψηφιακές κάμερες, iPod, κινητά τηλέφωνα και social media αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Πώς μπορούν άραγε να αλλάξουν και τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε τη θεατρική πράξη; Οι απαντήσεις θα δοθούν στο φεστιβάλ «Fast Forward», από τις 27 Απριλίου έως τις 11 Μαϊου.

Πρόκειται για μια ακόμη διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με τη σφραγίδα της Κάτιας Αρφαρά που μας προσκαλεί να γνωρίσουμε ένα θέατρο «εκτός των τειχών», ζωντανό και πολιτικοποιημένο που απαιτεί τη δραστική συμμετοχή και «συνενοχή» του θεατή. Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Fast Forward» :

Από τις 27 Απριλίου-3 Μαϊου η ριζοσπαστική ομάδα των Rimini Protokoll επιστρέφει με το «Situation Rooms». Στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Κτίριο 56, είσοδος Γ’) θα στήσουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό με μικρά αυτόνομα δωμάτια, στα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μαρτυρίες ανθρώπων από διαφορετικές ηπείρους για το πώς άλλαξε τη ζωή τους το εμπόριο όπλων. Ώρες παραστάσεων: 14:00 | 16:00 | 18:00 | 20:00 |22:00 (προσέλευση αυστηρά τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη).

Στις 28 Απριλίου (ώρα 19:00)  ο Ντάνιελ Βέτζελ από τους Rimini Protokoll θα δώσει μια διάλεξη στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με αφορμή την προβολή του φιλμ «Ο Προμηθέας στην Αθήνα».

Ο χορός εκπροσωπείται από την υβριδική παράσταση «Kiss and cry/Νanodances» της Βελγίδας χορογράφου Μισέλ Αν Ντε Με και του κινηματογραφιστή Ζακό Βαν Ντορμέλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2-4 Μαϊου).Τα χέρια και τα δάχτυλα των ερμηνευτών χορεύουν με φόντο ένα σκηνικό σε μικροκλίμακα. Μια ριζοσπαστική πρόταση που χρησιμοποιεί τεχνικές του κινηματογράφου (ώρα έναρξης 20:30).

Από τις 2-3 Μαϊου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (ώρα έναρξης:19:00) θα φιλοξενηθεί η φλαμανδική θεατρική ομάδα Berlin, με τη δουλειά τους «Jerusalem», μια παράσταση-ταινία που έχει και εικαστικό ενδιαφέρον. Ένα ιδιότυπο πορτρέτο της Ιερουσαλήμ και των αλλαγών που γνώρισε την τελευταία δεκαετία μέσα από συνεντεύξεις των Ιουδαίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών κατοίκων της. Το υλικό προέκυψε από δύο επισκέψεις των Berlin στην πόλη, το 2003 και το 2013.

Ο Ντρις Φερχούφεν με το «Νο man’s land» (από τις 2-11 Μαϊου) προσκαλεί τους θεατές σε μια ιδιότυπη «ξενάγηση» στο κέντρο της Αθήνας με οδηγό έναν μετανάστη. Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική και ο θεατής θα ακούει μέσα από ένα iPod τη βιογραφία ενός μετανάστη που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και αυτός που τον καθοδηγεί σε αυτόν τον αποκαλυπτικό περίπατο. Σημείο εκκίνησης ο Σταθμός του Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι. Ώρες παραστάσεων: Δε - Παρ 17:00 | 20:00 | 22:00, Σαβ & Κυρ 15:00 | 17:00 | 20:00 | 22:00 (προσέλευση αυστηρά τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη). Στις παράλληλες δράσεις για τη συγκεκριμένη παράσταση θα δοθούν δύο ομιλίες στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 (στις 2 Μαϊου, ώρα 20:00  και 7 Μαϊου ώρα 20:00).

Ο λιβανέζος Ραμπί Μρουέ στην περφόρμανς του «Pixelated Revolution» (4-5 Μαϊου, ώρα έναρξης 19:00) καταθέτει ένα πικρό σχόλιο  για την καταγραφή –μέσω των κινητών τηλεφώνων αυτόπτων μαρτύρων– της εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων στην πόλη Χομς της Συρίας  και της αναπαραγωγής αυτού του υλικού  στο Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις ίδιες ημερομηνίες αλλά σε διαφορετική ώρα (στις 21:00) θα προβληθεί η δεύτερη περφόμανς του  με τίτλο «Riding on a cloud» για τις συλλογικές αυταπάτες, τη λειτουργία και τα παράδοξα της μνήμης. Καταλυτική είναι η συμβολή του αδελφού του καλλιτέχνη, του ποιητή Γιασέρ Μρουέ, ο οποίος έχει το ρόλο του συμπρωταγωνιστή. Στις 5 Μαϊου θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με το διεθνές συμπόσιο «Media, πολιτική, περφόρμανς-ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου στον δημόσιο χώρο» (5-6 Μαϊου)

Πληροφορίες: Φεστιβάλ «Fast Forward» 27 Απριλίου-11 Μαϊου. Εισιτήριο παράστασης: 15 ευρώ, Φοιτ. 10 ευρώ, άνεργοι 5 ευρώ. Πακέτο ημέρας (2 παραστάσεις Ραμπί Μρουέ): 20 ευρώ, μειωμ. 14 ευρώ, Φίλοι 20 ευρώ, www.sgt.gr.