Καλάβρυτα: μια ιστορική πόλη γεμάτη ομορφιές

kalabruta-mia-istoriki-poli-gemati-omorfies

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821, με σημαντικά ιστορικά, φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα, τα Καλάβρυτα αποτελούν δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέροντας ποικίλες επιλογές για τον επισκέπτη.

Τα Καλάβρυτα ( www.depapoz.gr ), είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αχαΐας, με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου και με σύγχρονες υποδομές που ελκύουν πολλές κατηγορίες τουριστών. Βρίσκονται στη «σκιά» του όρου Χελμός, σε υψόμετρο 756 μέτρων και αποτελούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή και ενδιαφέροντα προορισμό, που προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην ευρύτερη επαρχία των Καλαβρύτων μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα, να χαλαρώσει και να ασχοληθεί με διάφορα σπορ. H πόλη των Καλαβρύτων έλαβε το σύγχρονο όνομά της την περίοδο της φραγκοκρατίας, εξαιτίας των πλούσιων, δροσερών πηγών της. Οι ορεινοί όγκοι που την περιβάλλουν, οι φυσικές ομορφιές, τα νερά, τα πέτρινα σπίτια και η παραδοσιακή γαστρονομία, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή.

Το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης όταν φτάνει στα Καλάβρυτα, είναι ο ιστορικός σταθμός του τρένου, που θυμίζει κάτι από τα παλιά και αποτελεί αφετηρία για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Σε κοντινή απόσταση και προς το κέντρο της πόλης, βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και το οποίο, από τον Ιανουάριο του 2005 στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ( www.dmko.gr ). Πρόκειται για έναν ιστορικό και μαρτυρικό χώρο που συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Σήμερα, έχει σκοπό τη συγκέντρωση, καταγραφή και έκθεση κάθε είδους υλικού που μαρτυρά την ιστορία, την λαογραφία και την παράδοση των Καλαβρύτων και ιδιαίτερα την ιστορία του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.

Στο όμορφο και γραφικό κέντρο, την πλατεία και την αγορά της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πλήθος από καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσάι, βότανα, μέλι, χυλοπίτες, γαλακτοκομικά κ.ά., καθώς και είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και καφέ και ταβέρνες, όπου μπορεί να απολαύσει τοπικά εδέσματα και όχι μόνο.

Κεντρική θέση στην πλατεία κατέχει ο αναστηλωμένος Μητροπολιτικός Ναός των Καλαβρύτων που χτίστηκε την περίοδο 1730 – 1750 και στη συνέχεια πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, το 1827, ανοικοδομήθηκε, αλλά καταστράφηκε και πάλι από τους Γερμανούς το 1943. Το ρολόι στο αριστερό κωδωνοστάσιό του είναι σταματημένο στην ώρα της ναζιστικής θηριωδίας, ενώ στο δεξί ένα καινούργιο ρολόι μετρά το χρόνο από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και μετά. Στην πλατεία υπάρχουν επίσης το Ηρώο Πεσόντων και προτομές αγωνιστών του 1821.

Αξιοθέατα στη γύρω περιοχή

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο… η πόλη, αλλά και η γύρω περιοχή, που είναι γεμάτη από αξιοθέατα, όπως, το φαράγγι του Βουραϊκού, ο Χελμός, τα Ύδατα της Στυγός, το σπήλαιο των λιμνών, η Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου και φυσικά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, το χιονοδρομικό κέντρο κ.ά..

Τόπος Θυσίας

Ανατολικά των Καλαβρύτων, 500 μέτρα από την πόλη, στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, βρίσκεται το μνημείο του τόπου θυσίας, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Καλαβρύτων. Εκεί εκτελεστήκαν άνδρες άνω των 13 ετών από τους Γερμανούς την 13η Δεκεμβρίου του 1943. Σήμερα, στο λόφο, βρίσκεται ένας μεγάλος σταυρός και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο, αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος και το φαράγγι του Βουραϊκού

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος ( www.odontotos.com ), χαρίζει εδώ και πολλά χρόνια (εγκαινιάστηκε το 1896) στους επιβάτες του, μια από τις πιο μαγευτικές και περιπετειώδεις διαδρομές με τρένο στον κόσμο. Είναι ένα τρένο που με τα «δόντια» του, έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, αψηφώντας τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους. Χαρακτηριστικό του οδοντωτού είναι τα λιγοστά ευθύγραμμα τμήματα της διαδρομής, σε αντίθεση με τα πολλά καμπύλα, όπου το έδαφος είναι ιδιαίτερα απόκρημνο.

Ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού, στα χνάρια του Βουραϊκού ποταμού, το τρένο διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι, διανύοντας 22,350 χλμ. και καταλήγει, μετά από 65 λεπτά, στην πόλη των Καλαβρύτων. Στη διαδρομή αυτή περνάει από τούνελ, μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, παραπόταμους και εντυπωσιακά τοπία.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει το μονοπάτι Ε4, που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα διαρκεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Το φαράγγι του Βουραϊκού, ξεκινάει 3χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού, σε υψόμετρο 730 μέτρων, συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χλμ. και καταλήγει στο χωριό Διακοπτό. Κατά μήκος του, υπάρχουν καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, διασώζονται πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια είδη φυτών.

Σπήλαιο λιμνών

Το Σπήλαιο Λιμνών ( www.kastriacave.gr ) βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και 60 χλμ. από την Τρίπολη. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης -μια παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρα και αξιοποιημένο μήκος 500 μέτρα- που προσφέρει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς.

Διαθέτει αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρεις ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η διάβαση ανάμεσα στις λίμνες γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.

Ιερές Μονές Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας

Στην περιοχή των Καλαβρύτων βρίσκονται τα δύο σημαντικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας και μια από τις αρχαιότερες Μονές. Εκεί βρίσκεται η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους, το λάβαρο της Επανάστασης.

Το Μέγα Σπήλαιο, βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων –Αθηνών, «κολλημένο» σε μια σπηλιά ενός βράχου του Χελμού, σε υψόμετρο 940 μ., προκαλώντας δέος και θαυμασμό με τη μοναδικότητα του. Δέχθηκε πολλές επιθέσεις, όμως ποτέ δεν κατακτήθηκε, αν και καταστράφηκε τέσσερις φορές από πυρκαγιές και διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ( www.kalavrita-ski.gr ) απέχει 203 χλμ. από την Αθήνα, 90 χλμ. από την Πάτρα και 14 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ., αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια και μερικές σχολές σκι και είναι ιδανικό τόσο για τους αρχάριους, όσο για τους έμπειρους σκιέρς ή snowboarders.

…κι επειδή ο… κατάλογος με τα αξιοθέατα που προσφέρει η περιοχή των Καλαβρύτων είναι ατέλειωτος, αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά ακόμη από αυτά και σας προκαλούμε να τα ανακαλύψετε: το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αρίσταρχος, στη Νεραϊδοράχη, τα Ύδατα της Στυγός, οι πηγές του Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, το καστανοδάσος στο χωριό Κέρτεζη κ.ά.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς, από την εθνική οδό Αθήνας-Πάτρας. Βγαίνετε στην έξοδο για Καλάβρυτα, κάνοντας δεξιά στο Διακοπτό. Τα Καλάβρυτα απέχουν 188 χλμ από την Αθήνα και η διαδρομή είναι περίπου 2,5 ώρες.

Πού θα μείνετε:

Στον ξενώνα Aphrodite' s Inn, μέσα στην καταπράσινη φύση των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 950 μ. ( www.aphroditeinn.gr ), στο συγκρότημα Finday Boutique Ηοtel ( www.findayhotel.gr ) με την πανοραμική θέα προς την γραφική πόλη των Καλαβρύτων, στο ιστορικό ξενοδοχείο Helmos ( www.hotelhelmos.gr ) στο κέντρο της πόλης και στο πέτρινο ξενοδοχείο Κύναιθα ( www.kynaitha.gr ).

Πού θα φάτε:

Η λίστα με τα μέρη όπου μπορείτε να φάτε στα Καλάβρυτα και τη γύρω περιοχή, είναι τόσο μεγάλη, που δε θα ξέρετε ποιο να πρωτοδιαλέξετε.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]