Δισκοκριτική: «Shakira» Shakira

shakira-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Δέκατο album για την Κολομβιανή superstar, που μετά την επιστροφή στις ρίζες με το «Sal El Sol» του 2010, φτιάχνει έναν ακόμη pop δίσκο, που αναφέρεται στην προσωπική της εξέλιξη, τη μητρότητα, τους επώδυνους χωρισμούς και, μέσα σε όλα, χωράει και μερικά ανάλαφρα pop κομμάτια.

Ένα album της Shakira είναι πάντα ένα συνονθύλευμα των πολλών και διαφορετικών καταβολών της. Στο ομώνυμο νέο της album, η 37χρονη τραγουδίστρια επέλεξε ως single-προπομπό, ένα καθόλου αντιπροσωπευτικό κομμάτι: το reggae-pop ντουέτο της με τη Rihanna, με τον τίτλο «Can’t Remember To Forget You». Ένα κομμάτι κατώτερο των περιστάσεων και των ονομάτων των δύο σταρ και που καμία σχέση δεν έχει με το «Beautiful Liar» που είχε χρόνια πριν τραγουδήσει με τη Beyonce.

Στο «Shakira» για άλλη μια φορά, η Κολομβιανή τραγουδίστρια περνάει από το ένα μουσικό ύφος στο άλλο, όπως μόνο αυτή ξέρει και είναι μία από τις ελάχιστες στον τομέα της που το κάνουν με εξαιρετική μαεστρία. 

Από την μπαλάντα «Empire», που είναι το επόμενο single και στο οποίο βγάζει την γνωστή δυναμική της ερμηνεία και τον κάπου χαμένο rock εαυτό  της,  μέχρι το country ντουέτο της με τον Blake Shelton στο «Medicine», δεν ξεχνά τη χορευτική, ανεβαστική latin pop, στο «Dare (La, La, La)», ένα κομμάτι γραμμένο για να της εξασφαλίσει μία ακόμη επιτυχία αντίστοιχη του «Hips Don’t Lie» του παρελθόντος.

Υπάρχουν φυσικά και πιο προσωπικές στιγμές στο «Shakira», όπως το «23», αφιερωμένο στον σύζυγο της Gerard Pique. Δε λείπουν και οι ισπανόφωνες πινελιές, όπως το «Loca Por Ti» και η ισπανόφωνη version του «Can’t Remember To Forget You», το «Nunca Me Acuerdo De Olvidarte».

Το καινούργιο album της Shakira βρίσκει την τραγουδίστρια σε μια φάση καλλιτεχνικής και προσωπικής ωριμότητας. Δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του ήχου της, ούτε φυσικά ένα album που θα μνημονεύεται στην καριέρα της,  καθώς πολλά κομμάτια θα μπορούσαν να λείπουν.

Είναι όμως, για άλλη μια φορά, ένα αξιοπρεπές δείγμα μια καλλιτέχνιδας διαφορετικής από τις υπόλοιπες σύγχρονες pop σταρ, που δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα mainstream καλούπι, όσο και αν οι αυλικοί της προσπαθούν για το αντίθετο.

Album: Shakira

Καλλιτέχνης: Shakira

Label: Sony Latin, RCA

Βαθμολογία: 6/10

Ροζίνα Αράπη