Who is Who: Britney Spears

who-is-who-britney-spears

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Με αφορμή την κυκλοφορία του έβδομου album της, το click@Life θυμάται τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής ενός κοριτσιού που από εφηβικό είδωλο κατέληξε στην απόλυτη αποδόμηση του αμερικάνικου ονείρου.

Η Britney Jean Spears γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1981 στο Kentwood της Louisiana. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε τα μαθήματα χορού και τραγουδιού, και η φιλόδοξη μητέρα της Lynne και άρχισε να την τρέχει από οντισιόν σε οντισιόν, και λίγο αργότερα ήρθε ένας ρόλος στο Mickey Mouse Club.

Το 1997 μία κασέτα όπου τραγουδούσε Whitney Houston ήταν το εισιτήριο της για να υπογράψει συμβόλαιο με τη Jive Records και την κυκλοφορία του πρώτου της album «…Baby, One More Time» Το πασίγνωστο video clip με τη Britney να υποδύεται τη σέξι μαθήτρια ήταν η αρχή μιας πολύ επιτυχημένης καριέρας. Το album πούλησε δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.

Την ίδια πορεία είχε και το επόμενο βήμα της «Oops!.. I Did It Again» που πούλησε τον διπλάσιο αριθμό παγκοσμίως. Στην αρχή της πορείας της, η εικόνα της Britney ήταν αυτή του αθώου, όμορφού, λίγο σέξι, έφηβου κοριτσιού που δήλωνε ότι σκοπεύει να μείνει παρθένα μέχρι το γάμο και αγαπούσε τον Θεό. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μία σχεδόν αμόρφωτη κοπέλα που ζούσε στο δικό της κόσμο, στον οποίο όλοι την έβλεπαν σαν την «κότα με τα χρυσά αυγά».

Με το επόμενο album της, «Britney» υιοθέτησε ένα πιο άγριο look, όπως και στο επόμενο «In The Zone». Τα σημάδια ωρίμανσης και ανάγκης για κάτι καινούργιο ήταν εμφανή. Το «Britney» τιμήθηκε με δύο βραβεία Grammy και από πολλούς θεωρείται η καλύτερη δουλειά της. Στο μεταξύ η σχέση της με τον Justin Timberlake τελείωσε και η φιλία της με τη Madonna άρχισε. H βασίλισσα της pop την είχε χρίσει διάδοχο της, άσχετα αν αποδείχθηκε ότι απλά επωφελήθηκε και αυτή από τη φήμη της Britney.

Το 2004 παντρεύτηκε τον χορευτή Kevin Federline. Η αντίστροφη μέτρηση για την παρακμή της είχε αρχίσει. Έκανε δύο παιδιά και σχεδόν παράτησε την καριέρα της. Τα σκάνδαλα ακολουθούσαν το ένα το άλλο και όλοι έκαναν λόγο για αμέλεια των παιδιών, πολλά ναρκωτικά και αλκοόλ, ενώ η Britney εμφανιζόταν όλο και πιο ατημέλητη.

Δύο χρόνια μετά πήρε διαζύγιο από τον Federline. Ο εθισμός της στις ουσίες της είχε προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα με αποκορύφωμα τις φωτογραφίες στις οποίες μία εμφανώς «τρελαμένη» Britney ξυρίζει το κεφάλι της, σπάει με την ομπρέλα της το αυτοκίνητο ενός paparazzi και μεταφέρεται στο νοσοκομείο δεμένη σε φορείο, αφού είχε κλειδωθεί στο μπάνιο της μαζί με ένα από τα παιδιά της.

Έχασε την κηδεμονία των παιδιών της και σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούσαν, έπασχε από διπολισμό. Το album της «Blackout» που κυκλοφόρησε το 2007 παρότι έλαβε θετικές κριτικές και σημείωσε σημαντικές πωλήσεις, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο μιας και η ίδια δε μπορούσε να το προμοτάρει σωστά.

Ήταν στιγμή για ένα δυναμικό comeback. Το «Circus» κυκλοφόρησε το 2008 και στο εξώφυλλο παρουσιαζόταν μια καλογυαλισμένη και αψεγάδιαστη Britney, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα και συνοδεύτηκε από μία πολύ επιτυχημένη περιοδεία. Ο θρίαμβος της στα βραβεία του Mtv εκείνη τη χρονιά ήρθε απλά να επιβεβαιώσει ότι το κοινό λατρεύει να βλέπει τους stars να σηκώνονται ξανά στα πόδια τους.

Τώρα έχει έτοιμο το έβδομο album της, το «Femme Fatale» που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη το «Hold It Against Me» έχει αποσπάσει θετικές κριτικές.

Δεν ήταν βέβαια το τέλος των προβλημάτων της, καθώς τίποτα δε φαίνεται να θυμίζει πια το μικρό κορίτσι που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες των τελευταίων ετών. Στην περίπου δεκάχρονη πορεία της η Britney Spears έδειξε με κάθε τρόπο πώς το star system καταβροχθίζει ανθρώπους και συνειδήσεις. Φάνηκε πολύ αδύναμη για να χειριστεί την τεράστια επιτυχία της και η αίγλη του παρελθόντος δε θα ανακτηθεί ποτέ.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ