Ταξιδιάρικες ταινίες (είναι πολλά τα χιλιόμετρα τελικά)

thelma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη που καταφέρνει να σε ταξιδέψει μακριά, πολύ μακριά. Σε άλλους τόπους, άλλες εποχές. Μερικές ταινίες μάλιστα έχουν αυτοσκοπό να μας κάνουν να αλλάξουμε πολλά… ζευγάρια παπούτσια.

Δε χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός, φίλε αναγνώστη μου για να καταλάβεις ότι αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο στις ταινίες εκείνες τις περιπατητικές, που διανύουν θάλασσες, ωκεανούς, βουνά (ή εναλλακτικά άλλες εποχές).

Τα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» είναι μία συγκλονιστική ταινία (μπορεί να υπερβάλλω αλλά γούστα είναι αυτά) που σε «αναγκάζει» να ταξιδεύεις σε διάφορες εποχές. Από το σήμερα σε ένα μικρό bistro παρέα με τον Dali, τον Hemingway, τον Faulkner τον και άλλους πεφωτισμένους, η ταινία του Woody Allen είναι μία εξαιρετική διέξοδος, αν είσαι (και εσύ) κολλημένος στην καθημερινότητα (με αυτόν τον αναποφάσιστο  καιρό) και απλά θες να μπεις στο αυτοκίνητό σου και να εξαφανιστείς για οπουδήποτε.

Αλλά αρκετά με τις φαντασιώσεις. Επιστροφή στα κινηματογραφικά ταξίδια.

Όπως αυτό του «Στάσου δίπλα μου». Ο θάνατος ενός αγοριού συγκλονίζει και όταν κάποιοι πιτσιρικάδες το 1986 ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι, σίγουρα δε γνώριζαν ότι σχεδόν 30 χρόνια μετά εμείς ακόμα θα το μνημονεύουμε.

Μία κλασική (πλέον) ταινία με πολύ περιπέτεια, ταξίδι και αμέτρητα χιλιόμετρα να διασχίζουν οι πρωταγωνιστές της στη Μέση Γη είναι φυσικά η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Και να οι Νάνοι, και να τα Ξωτικά και να οι μαγικές εικόνες του Peter Jackson να μας μεταφέρουν σε ένα παραμύθι με Ορκ, με την αιώνια μάχη του καλου απέναντι στο κακό, που παρά τις δυσκολίες είναι μαγικό.

Ένα ταξίδι με όχημα τη φαντασία του J.R.R. Tolkien εξάλλου, μόνο ιδανικό μπορεί να είναι. Χρονικά δε, οι 9 και πλέον ώρες που διαρκεί η κινηματογραφική τριλογία φτάνουν και περισσεύουν για να ταξιδέψουμε στη μυθική αυτή χώρα. Έχει κανείς αντίρρηση;

«Thelma και Louise», η αδιαμφισβήτητα καλύτερη road trip ταινία για τη φιλία, την εμπιστοσύνη και τη γυναικεία αλληλεγγύη. Υπολογίστε βέβαια, ότι είναι και από τις σπάνιες καθαρά φεμινιστικές ταινίες του είδους.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός γίνεται το πεδίο δράσης του Πι και της τίγρης, οι μόνοι δηλαδή επιζώντες ενός ναυαγίου. Ο Ang Lee μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία του Yann Martel «Η ζωή του Πι», κερδίζει 11 υποψηφιότητες για Oscar, φεύγει τη βραδιά της απονομής με 4 χρυσά αγαλματίδια, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το ταξίδι άξιζε και με το παραπάνω.

Ο Ernesto Che Guevara (Gael García Bernal) και ο Alberto Granado (Rodrigo de la Serna) αποφασίζουν να ζήσουν το όνειρο, λίγο πριν αποφοιτήσουν.

Η ταινία «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» είναι η δική τους περιπέτεια που μας έκανε βόλτα στη σαγηνευτική Νότιο Αμερική, από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη χερσόνησο της Guajira στη Βενεζουέλα.

Εκτός από τις πολιτικές διαστάσεις της ταινίας και τα εξαιρετικά τοπία, το φιλμ δείχνει και την σκληρή πλευρά ενός ταξιδιού, που σίγουρα αλλάζει τη ζωή όποιου το κάνει.

«Αποστολή στη Μπριζ» (In Bruges, κατά το αγγλικό) και το ταξίδι στη μαγευτική, μεσαιωνική πόλη του Βελγίου ξεκινά με συνοδοιπόρους δύο εκτελεστές.

Jaap Buitendijk

Το ευφυέστατο σενάριο και η σκηνοθεσία του Martin McDonagh, του χάρισαν μία υποψηφιότητα για μία από τις πολύ αστείες και σκοτεινές ιστορίες του σινεμά.

Από τον ίδιο σκηνοθέτη αναζητήστε και το «7 ψυχοπαθείς». Μπορεί να μην είναι το ίδιο ταξιδιάρικο αλλά θα απολαύσετε την φαιδρή πλευρά πολλών παρανοϊκών, που συνεργάζονται...περίπου.

Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν πολλές ταινίες που καλύπτουν αναρίθμητες χιλιομετρικές αποστάσεις. Καμία όμως (ή σχεδόν καμία) δεν διασχίζει όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ (και όχι μόνο) με τέτοια μαεστρία όπως ο Tom Hanks υποδυόμενος τον Forrest Gump στην ομώνυμη ταινία του 1994.

Ο Robert Zemeckis δίνει τις οδηγίες και η ταινία κερδίζει 13 υποψηφιότητες για Oscar από τις οποίες οι 6 είναι νίκες.

Και για να μιλήσουμε και με αριθμούς, αν ο Forrest Gump είχε τρέξει «τρία χρόνια, δύο μήνες, δεκατέσσερις ημέρες και δεκαέξι ώρες» και έφυγε από το σπίτι του στην Αλαμπάμα περίπου στις 7 το πρωί της Δευτέρας, 5 Ιουλίου του 1976 γιατί «απλά θέλησε να τρέξει» όπως λέει στην ταινία, τότε υπολογίζεται ότι ο μαραθώνιός που διήρκησε 1.171 ημέρες, σταμάτησε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου του 1979 στις 8:00 μ.μ, στο Monument Valley, της Γιούτα. Πολλά χιλιόμετρα, όχι αστεία.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]