Πετράλωνα: βόλτα στη «Συνοικία το όνειρο»

kappari
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τα Πετράλωνα έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο: έχουν γίνει ίσως η πιο hot πιάτσα για τις μεσημεριανές και βραδινές εξόδους της νεολαίας, αλλά κρατούν ακόμα τον πολύ ιδιαίτερο και όμορφο χαρακτήρα τους. Το clickatlife.gr περπάτησε στις γειτονιές των Άνω και Κάτω Πετραλώνων και σας προτείνει τα καλύτερα μαγαζιά για να φάτε και να πιείτε… πάντα οικονομικά.

Για να φάμε

Κάππαρη

Η Κάππαρη έχει μια από τις πιο όμορφες αυλές της πόλης. Θυμίζει ελληνική ταινία και «μυρίζει» παλιά Αθήνα. Με μεγάλη ποικιλία ελληνικών πιάτων με μοντέρνες πινελιές κι έναν μακρύ κατάλογο, ο χώρος της γεμίζει σταθερά κάθε μέρα και προτείνει μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό σε αυλή, σε οικεία και σπιτική ατμόσφαιρα στην καρδιά των Πετραλώνων. Πληροφορίες: Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450288, http://on.fb.me/PNTScF.

Chez Lucien

…ή αλλιώς «στου Λουσιέν». Το ιδανικό μαγαζί για όσους θέλουν μια γεύση γαλλικής κουζίνας, χωρίς να καταξοδευτούν. Αν πάτε από τη μία πλευρά, θα μπείτε στο La Maree, όπου θα βρείτε έναν προσεγμένο κατάλογο με θαλασσινά, ενώ αν πάτε απ’ την άλλη, θα μπείτε στο La Brocherie, στο οποίο θα βρείτε πιάτα κρεατικών. Ναι, είναι ένα εστιατόριο 2 σε 1, αλλά και στις δύο του πλευρές, η bistrot ατμόσφαιρα είναι παρούσα. Πληροφορίες: Τρώων 32, 210 3464236, www.facebook.com/pages/Chez-Lucien/151309740278.

Andaman

Η γαλλική δεν είναι η μόνη έθνικ κουζίνα που μπορείτε να βρείτε στα Πετράλωνα. Αν κατηφορίσετε λίγο προς την Πειραιώς, θα γνωρίσετε μια καινούργια άφιξη, το Andaman, στο οποίο μπορείτε να γευτείτε πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας. Σούπες, σαλάτες, ορεκτικά, νουντλς σε διάφορες εκδοχές και κυρίως πιάτα για χορτοφάγους και κρεατοφάγους. Πληροφορίες: Πειραιώς 187 και Αλώπης 65, 211 2104939, http://andaman.gr/.

Σκούφιας

Ο Σκούφιας έχει επιστρέψει στη βάση του, στην οδό Τρώων, μετά την περιπλάνησή του σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και μαζί του έφερε το παρεΐστικο κλίμα, τις κλασικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας και κάποια πιάτα που… θυμίζουν μανούλα – βλ. κοκκινιστό με τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές έχουν παραμείνει χαμηλές: υπολογίστε 10€ το άτομο. Πληροφορίες: Τρώων 69, 210 3412252.

Θείο Τραγί

Το Θείο Τραγί αυτοσυστήνεται ως Punk Bistrot, με μοντέρνα και ευρωπαϊκή κουζίνα. Το μενού ανανεώνεται συχνά, χωρίς όμως ποτέ να «ξεχειλώνει»: τα πιάτα είναι μετρημένα στα δάκτυλα, αλλά το καθένα είναι μια προσεγμένη δημιουργία την οποία δύσκολα θα συναντήσετε σε κάποιο άλλο εστιατόριο – και μάλιστα σε τέτοιες τιμές: 5€ οι σούπες και τα πρώτα, μέχρι 12€ τα κυρίως. Μη δοκιμάσετε να πάτε σε μέρα γενικής απεργίας, γιατί το Θείο Τραγί -τιμώντας τον συνεταιριστικό χαρακτήρα του- κατεβάζει ρολά . Πληροφορίες: Κυδαντιδών 36, 210 341 0296, www.facebook.com/totheiotragi.gr.

Το Γάνεμα

Όταν είναι δύσκολο να πάμε εμείς στη Σέριφο, έρχεται η Σέριφος σ’ εμάς. Είτε καθίσετε στη σάλα, είτε στη μικρή εσωτερική αυλή, θα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μαραθοτηγανίτες, χοιρινό κότσι, γαριδοπίλαφο και μυδοπίλαφο και χύμα κρητική ρακή. Δε θα πληρώσετε πολλά, ειδικά αν αναλογιστείτε τη σχέση ποιότητας – τιμής. Πληροφορίες: Αιολέων 40 & Καλλισθένους, 211 4072325, http://on.fb.me/QYpIVe.

Το Ασχημόπαπο

Κλασικό αθηναϊκό ταβερνάκι το οποίο υπάρχει εκεί πολύ πριν από όλα τα υπόλοιπα (1968). Λατέρνα – που μπορεί να παιχτεί ακόμα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μουσικά όργανα και κλασικές ελληνικές γεύσεις: από χόρτα και φάβα, μέχρι μπεκρή μεζέ και χοιρινό στάμνας. Δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 10€ για να πιείτε και να χορτάσετε. Πληροφορίες: Ιώνων 61, 210 3463282.

Σαλός Λαγός

Ο Σαλός Λάγος είναι ένα από τα μεζεδοπωλεία που ξεχωρίζουν στη μεγάλη, πλέον, πιάτσα της Τρώων. Κρασί, μπύρα, τσίπουρο συνοδεία μεζέδων της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας – η κουζίνα του Σαλού Λαγού τα καταφέρνει περίφημα με τα κρεατικά, αλλά και τους μυζηθροκεφτέδες – όλα, σε εξαιρετικές τιμές. Πληροφορίες: Τρώων 63, Πετράλωνα, 210 3471101.

Άστερ

Το απαραίτητο κρητικό καφενείο: πατάτες οφτές, κρητικό λουκάνικο, απάκι, καλτσούνια με ξινομυζήθρα και μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, τσικουδιά κι ελληνικές μπύρες. Στα γλυκά, ξεχνάνε λίγο την Κρήτη και ετοιμάζουν μέχρι και τσιζκέικ. Αντίκες, μωσαϊκό, σουπλά σα σεμαδάκια για την ατμόσφαιρα της υπόθεσης και τιμές λογικές. Πληροφορίες: Τρώων 48, 210 3416668, http://on.fb.me/1hOPGQI.

Ραντεβού

Το Ραντεβού δεν προσπαθεί να το «παίξει» κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι: σερβίρει μεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το τσίπουρο, με μια γεύση Ανατολής: χούμους, φαλάφελ και λιβανέζικη τυροσαλάτα, οικονομικά και σε μια ατμόσφαιρα που φέρει κάτι από τον καφενέ του χωριού, με τραπέζια εντός κι εκτός, επάνω στην πλατεία Μερκούρη. Πληροφορίες: Καλλισθένους 85, 210 3477961.

Οικονόμου

Πάλι στην γειτονιά της οδού Τρώων που θυμίζει παλιά Αθήνα, βρίσκεται και ο Οικονόμου εδώ και χρόνια, με τα τραπέζια του διαρκώς γεμάτα. Εδώ θα δοκιμάσετε σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, από λαχανοντολμάδες μέχρι κοκκινιστό και σπανακόπιτα χειροποίητη. Είναι γνωστός γιατί έχει μακρόχρονη ιστορία στην περιοχή. Πληροφορίες: Τρώων 41 & Κυδαντιδών, 210 3467555.

Πλειάδες

Στις Πλειάδες θα δοκιμάσεις τη μεγαλύτερη ποικιλία που έχεις γευτεί ποτέ, όχι μόνο στα Πετράλωνα, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Η ποικιλία του έχει 3 μεγέθη και προσοχή το μεσαίο μέγεθος είναι αρκετό για 5-6 άτομα. Ανάμεσα στις νοστιμιές της θα βρείτε ψητό κρέας, μαγειρευτά όπως μουσακά και λαχανοντολμάδες. Ακόμα κι αν έχουν παρατηρηθεί μερικές κακοτοπιές στη πορεία τον τελευταίο καιρό, συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετικούς μεζέδες και χύμα κρασάκι για τον νεαρόκοσμο που γεμίζει κάθε μέρα τα τραπεζάκια. Πληροφορίες: Τρώων 34, 11851, Πετράλωνα, 2103464655.

… και να πιούμε

Βραζιλιάνα

Η Βραζιλιάνα έχει φωτίσει πολλές από τις νύχτες μας, αφού εδώ και έξι περίπου χρόνια μας περιμένει στην πλατεία Μερκούρη. Μεζεδάκια για το κρασί, την μπύρα ή τη ρακή, κοκτέιλ, πιάτα ημέρας και φρέσκα σπιτικά γλυκά σε χαμηλές τιμές. Επιτραπέζια και ποδοσφαιράκι για όσους θέλουν ακόμη να παίζουν και λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Πληροφορίες: Αρκάδων 4, 211 7108428, www.facebook.com/pages/Braziliana-BAR/141907829240193.

Κλουβί

Στο Κλουβί τρώμε brunch συνοδεία μουσικής, πίνουμε μπύρες και εμπνευσμένα κοκτέιλ σε προσιτές τιμές. Είναι μικρό, φιλικό και πολύχρωμο. Αν περάσετε από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, από τις 17.00 έως τις 20.00, θα πετύχετε την happy hour, οπότε βρίσκετε ποτό με 5€, κοκτέιλ – εποχιακό ή στάνταρ- με 6€ και μεγάλη βαρελίσια μπύρα με 4€. Πληροφορίες: Δημοφώντος 57 & Κυδαντινών, 210 3479998, http://on.fb.me/1ft6LoI.

Σπιρτόκουτο

Aristea Zagliveri

Χαλαρότητα, χαμηλότατες τιμές – ακόμα και στα κοκτέιλ – διακόσμηση με θέματα κι αντικείμενα από τα 80s και μια μικρή πίσω αυλή που μας περιμένει από το πρωί για να πιούμε τον καφέ μας. Αν πεινάσετε, έχει τα βασικά: σάντουιτς, ντάκο κλπ. Ιδανικό για εκείνους που κυκλοφορούν προς Γκάζι μεριά, αλλά δεν αντέχουν τις mainstream μουσικές – και όχι μόνο– επιλογές. Πληροφορίες: Κειριάδων 15, 210 3462689, www.facebook.com/spirtokoutobar.

Μπάμπουρας

Ο Μπάμπουρας είναι από τις πιο νέες αφίξεις της γειτονίας. Στον μικρό χώρο του με το παλιομοδίτικο πλακάκι στον τοίχο και το υπέροχο μωσαϊκό, θα πιείτε απλό ποτό με 5 ευρώ και κοκτέιλ με 7. Πληροφορίες: Δημοφώντος 43, Πετράλωνα, 211-7108153, www.facebook.com/mpampouraskafeneio?fref=ts.

Λόλα

Γειτόνισσα του Σπιρτόκουτου, αν και νεότερή του, παίζει jazz, έχει λιτή, «βιομηχανική» διακόσμηση, χαμηλές τιμές, βγάζει τα τραπεζάκια της και στον πεζόδρομο, ενώ στο υπόγειο έχει τραπέζι πινγκ πονγκ! Ανοιχτή από το πρωί για καφέ και σπιτικό κέικ, κρύα πιάτα για το μεσημέρι, δυνατά κοκτέιλ για το βράδυ. Πληροφορίες: Κειριαδών 11, 213 0159902.

Άρτεμη Φύσσα
Βάλια Κανελλοπούλου