Κριτική ταινίας: The Amazing Spider-Man 2

spiderman1
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο «Άνθρωπος-Αράχνη», ο αγαπητός Spider-Man επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μέσα από το δεύτερο επεισόδιο του Μαρκ Γουέμπ «The Amazing Spider-Man 2».

Ο Άντριου Γκάρφιλντ φορά ξανά το κοστούμι του Spider-Man και η Έμα Στέισι (με το Barbie-στυλ) υποδύεται πάλι την εκλεκτή της καρδιάς του.

Στο δρόμο τους θα συναντήσουν τον παιδικό του φίλο Χάρι Όσμπορν (Ντέιν Ντεχάαν), η παρουσία του οποίου θα προξενήσει νέα επεισόδια, ενώ ταυτόχρονα καινούριοι κακοί κάνουν την εμφάνισή τους, εμπλουτίζοντας αυτό το επεισόδιο με φρέσκια δράση.

Ο βραβευμένος για το «Ray» Τζέιμι Φοξ («Django Ο Τιμωρός») μπαίνει σε ένα διπλό ρόλο που καταλήγει να συναρπάσει με την τρομακτική του όψη και τη βαθιά, «ηλεκτρική» φωνή του, όταν παίρνει τη μορφή του Electro.

Ο Πωλ Τζιαμάτι, από την άλλη, αιφνιδιάζει καθώς μπαίνει μέσα στο πεδίο της δράσης με μια πανοπλία σε μορφή ρινόκερου, αναπαριστώντας το Rhino, έναν άλλο φοβερό εχθρό.

Ο επιβλητικός, τέλος, Green Goblin έρχεται να αποτελειώσει τη θεαματική εισβολή των νέων «βαρβάρων» με τους οποίους πρέπει να τα βάλει ο Spider-Man, μέσα στην προσπάθειά του να σώσει την πόλη και την αγαπημένη του από τους κακούς που προξενούν διάφορες ζημιές στους ανθρώπους.

Μια πιο σκοτεινή νότα, σε σχέση με το προηγούμενο επεισόδιο, προστίθεται με αυτά τα νέα πρόσωπα και τις εξελίξεις.  
Ποικίλα οπτικά εφέ, βουτιές στο κενό, φαντασμαγορικές πυρκαγιές και οπτικές γωνίες από πολύ ψηλά περιμένουν τους θεατές-οπαδούς του Spider-Man.

Ο Άντριου Γκάρφιλντ, αν και αρκετά μεγαλύτερος στην ηλικία, καταφέρνει να αποδώσει την αφελή και ρομαντική πλευρά ενός άγουρου νεαρού, ενός εφήβου και να τη συνδυάσει με τη μαχητικότητα, όπως και την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει το σούπερ-ήρωα.

Αυτή η διττή, αντιφατική θα λέγαμε, φύση του χαρακτήρα του Spider-Man αντανακλάται τόσο στην πλοκή όσο και στο ρυθμό του φιλμ.

Αλλεπάλληλες σκηνές δράσης, τρεχαλητά και άλματα από πύργους διαδέχονται ρομαντικούς περιπάτους, εφηβικά ραντεβουδάκια και ερωτικές εξομολογήσεις για μια αγάπη παντοτινή.

Οι συνεχείς μεταβάσεις από τη γρήγορη δράση στη συναισθηματική θαλπωρή επηρεάζει το tempo της αφήγησης δημιουργώντας μια ανισορροπία στο ρυθμό της ταινίας. 

Γίνεται φανερό ότι η ταινία απευθύνεται σε θεατές προ-εφηβικής και εφηβικής ηλικίας, όπως και σε όσους αισθάνονται έφηβοι, παρουσιάζοντας μια ιστορία που εμπεριέχει εξιδανικευμένες καταστάσεις που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας των άπειρων (μικρών) νεαρών: υπέρτατη αγάπη που δεν υπολογίζει αποστάσεις και άλλες λεπτομέρειες, γενναιότητα πρωτοφανή, μοναδικές ικανότητες που προκαλούν το θαυμασμό όλων και άλλα παρόμοια.

Αξιοπρόσεχτο είναι το παρουσιαστικό του Χάρι Όσμπορν. Με κοντή φράντζα, λεπτή μαύρη γραβάτα και συντηρητικό γιλέκο, θρονιασμένος εν μέσω μιας αυτοκρατορίας, συνθέτει ένα σύνολο που θυμίζει το Χίτλερ.

Τελικά, σε διάφορες περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε αντανακλάσεις του ναζισμού και της θεωρίας του Ηγέτη που προβάλλονται έμμεσα ή άμεσα, ανταποκρινόμενες στο κλίμα της εποχής. Αν αγαπάτε το  Spider-Man, να δείτε την ταινία.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουέμπ Παίζουν: Άντριου Γκάρφιλντ, Έμα Στόουν, Ντέιν Ντεχάαν, Τζέιμι Φοξ, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Μάρτιν Σιν, Πωλ Τζιαμάτι, Σάλι Φιλντ, Μάρτον Τσόκας, Κρις Κούπερ, Φελίσιτι Τζόουνς. Εταιρία Διανομής: FEELGOOD.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ