7 ασθένειες που χτυπούν νωρίτερα απ’ ότι νομίζατε

gunaika-kai-giatros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2014

Μπορεί όσο είμαστε νέοι, να θεωρούμε πως θα παραμείνουμε νέοι και «αήττητοι» για πολλά χρόνια, αλλά εκτός ότι ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα, κάποιες ασθένειες, δεν περιμένουν καν τον καιρό να περάσει και πλήττουν την υγεία μας σε νεαρότερη ηλικία απ’ ότι περιμέναμε.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί, όντας νέοι, αμελούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να αυξάνουμε τις πιθανότητες να πληγεί από ασθένειες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εμφανίζονταν, παρά πολύ αργότερα. Μπορεί, λοιπόν, κάποιες ασθένειες να συνδέονται με πιο προχωρημένες ηλικίες, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο πια, αφού οι κακές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή έχουν ρίξει τις άμυνες του νεανικού οργανισμού αλλάζοντας διαρκώς τις πιθανότητες.

Ακολουθούν 7 νόσοι, που δεν περιμένουν πάντα τα χρόνια να περάσουν, για να «χτυπήσουν» γι’ αυτό φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι και να τις καθυστερήσετε όσο το δυνατό περισσότερο.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50, αλλά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που έχει εμφανιστεί και γύρω στην ηλικία των 20. Για να προφυλάξετε τον εαυτό σας από το ενδεχόμενο του μελανώματος αποφεύγετε το τεχνητό μαύρισμα, που τριπλασιάζει τις πιθανότητες να το εμφανίσετε και χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό. Καλύτερα να μην εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες 10.00-14.00, όταν η ακτινοβολία του έχει τη μεγαλύτερη ένταση.

Οστεοπόρωση

Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 65, αλλά δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχει δείξει σημάδια από τη δεκαετία των 50. Η οστική ενδυνάμωση, με σωστή διατροφή, ασβέστιο και βιταμίνη D, είναι σημαντικό να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας από τα νεανικά χρόνια. Οι ασκήσεις σκελετικής ενδυνάμωσης και η ελάττωση του καπνίσματος και του ποτού βοηθούν στη διατήρηση της δύναμης των οστών. Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην πρόληψη και είναι στο χέρι σας να την καθυστερήσετε όσο το δυνατό περισσότερο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου συμβαίνουν κυρίως μετά τα 65 χρόνια, αλλά μπορεί να χτυπήσει ακόμα και μετά τα 20 ή τα 30. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας από το ενδεχόμενο εγκεφαλικού επεισοδίου κόψτε το συντομότερο δυνατό το κάπνισμα και μειώστε το αλάτι και τα trans λιπαρά από τη διατροφή σας. Ασθένειες που αυξάνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία καλό είναι να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό. Γυμνάζεστε καθημερινά και τρώτε σε εβδομαδιαία βάση ψάρι.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει συνήθως γυναίκες άνω των 45, αλλά έχουν καταγραφεί κρούσματα και σε έφηβες κοπέλες. Η καθημερινή άσκηση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και ο περιορισμός στο ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, είναι κάποια από τα μέτρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Τέλος, ακόμα σημαντικότερη είναι η ψηλάφιση που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, για να αντιληφθεί πρώτη και άμεσα το όποιο πιθανό πρόβλημα.

Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer χτυπάει ηλικίες άνω των 65, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται, ακόμα και στην ηλικία των 40.  Ο τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας από τη πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, είναι να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Έχετε πάντα τη διάθεση να μάθετε κάτι καινούριο, είτε αυτό είναι μια ξένη γλώσσα, είτε ένα μουσικό όργανο. Επίσης, ότι κάνει καλό στην καρδιά σας, κάνει καλό και στο μυαλό σας, γι’ αυτό φροντίζετε να διατηρείτε τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα, την πίεση σας χαμηλή και να παραμένετε σε καλή φυσική κατάσταση.

Διαβήτης τύπου 2

Μπορεί ο διαβήτης τύπου 2 να εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες άνω των 40 και 50, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διατροφή είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και το καλύτερο φάρμακο, αφού η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα αυξημένα ποσοστά νέων με διαβήτη. Οι δε, περισσότεροι που παρουσιάζουν διαβήτη, είναι υπέρβαροι και συνηθίζουν να καταναλώνουν πολλές επεξεργασμένες τροφές.

Αρθρίτιδα

Από αρθρίτιδα ταλαιπωρούνται κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 50 και 60 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νέους των 30 ετών. Αν θέλετε να μην υποφέρετε από τα 30 σας με πόνους στις αρθρώσεις και δυσκολία στην κίνηση μειώστε την κατανάλωση του αλκοόλ και διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης αρθρίτιδας σε νέους ανθρώπους.