Κινηματογραφικά… μούσια με χαρακτήρα

beard
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ναι, μούσια. Γιατί η μόδα πάει και στο σινεμά. Μπορεί ο κόσμος γύρω μας να έχει γεμίσει μουσάτους, οι επιστήμονες να λένε ότι «παράγινε» το κακό και πλέον δε φαίνονται τόσο γοητευτικοί οι άνδρες με τα μούσια, αλλά στον κινηματογράφο έχουν υπάρξει χαρακτήρες με τις τρίχες της γενειάδας, σήμα κατατεθέν.

Ο Steve Zissou (Bill Murray) ήταν συγκλονιστικός στην πρσπάθειά του να πάρει εκδίκηση από τον καρχαρία δολοφόνο, που έφαγε το σύντροφό του Esteban.

Η αντίθετη του λευκού στο μούσι με το κατακόκκινο καπέλο, αντιγραφή του Ζακ Ιβ Κουστώ, είναι αποθεωτική στις Υδάτινες ιστορίες του Wes Anderson..

Ο Clubber Lang, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε στο Rocky 3, ο Μr. Τ κλέβει έστω και για λίγο τη δόξα του Stallone, αλλά κλέβει και τα βλέμματα του κοινού με το «Mohican style» της γενειάδας του.

Απολαυστικότατος στην ερμηνεία του, ο Johnny Depp, ως Jack Sparrow. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος αυτός στους Πειρατές της Καραϊβικής του πήγαινε πολύ. Όπως και το χαρακτηριστικό, παιχνιδιάρικό του μούσι, εξάλλου.

Ο δικός μας ο «Leonidas» ή Λεωνίδας ή Gerard Butler κατά το πιο ...κοσμικό, στους «300» είχε animated γράμμωση, μαχητικότατο πάθος και ένα αρχαιοελληνικό μούσι με βασιλικές περγαμηνές.

Σε άλλη εποχή, πιο φαντασιακή, ο Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore του Harry Potter έχει υιοθετήσει ένα πιο στοχαστικό στιλ ενώ στο ίδιο (σχεδόν) πνεύμα ο Gimli (John Rhys-Davies) του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τιμά το μούσι και την καταγωγή του, ως σωστός Νάνος. Το πορτοκαλί χρώμα του δε, είναι ασυναγώνιστο.

Πιο ρεαλιστικός κινηματογράφος και ο Forrest Gump, μεγάλωσε και αποφάσισε μία μέρα να τρέξει. Έτρεξε τόσο πολύ μάλιστα, που ξέχασε να ξυριστεί και να κουρευτεί. Αποτέλεσμα: ο Tom Hanks πιο τριχωτός και από τον μετέπειτα σχεδόν οσκαρικό ναυαγό του.

Αλλά κορυφαίος στην κατάταξη με το πιο χαρακτηριστικό μούσι- και αυτό είναι μία καθαρά προσωπική εκτίμηση -είναι ο Pai Mei (Chia-Hui Liu), ο Κινέζος δάσκαλος του κουνγκ φου στο «Kill Bill Vol 2» του Tarantino, που μαθαίνει στην Uma Thurman τα μυστικά της εκδίκησης.

Μεταξένια, απαλή, ολόλευκη σαν χιόνι, η γενειάδα του master είναι τόσο αυστηρή όσο έχει υπάρξει και ο ίδιος στα 1000 και πλέον χρόνια ζωής του, όπως λέει και ο θρύλος.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]