Δισκοκριτική «G I R L» Pharrell Williams

pharrell-williams
ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Pharrell Williams βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Η συμμετοχή του στα δύο πιο επιτυχημένα singles της περασμένης χρονιάς («Get Lucky» και «Blurred Lines») και η υποψηφιότητά του για Όσκαρ για το «Happy», έστρωσαν τον δρόμο για το δεύτερο μόλις προσωπικού album του πρώην μέλους των N.E.R.D. (ή Neptunes).

Ο Williams με το «G I R L» δεν προσπαθεί απλά να εξαργυρώσει την επιτυχία της περασμένης χρονιάς, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του, κάτι που καταφέρνει απόλυτα. Δεν είναι πλέον, ένα από τα μέλη του διάσημου διδύμου παραγωγών που απογείωσε μουσικές καριέρες , αλλά ένας άνθρωπος-καταλύτης της μουσικής βιομηχανίας. Ένας σύγχρονος Μίδας που μετατρέπει σε χρυσό ό,τι αγγίζει (βλέπε και τη συμμετοχή του στο album της Kylie, που σώζει ένα κατά τα άλλα αδιάφορο album).

Το album του είναι ο ορισμός της feel good μουσικής, γεμάτο με επίδοξα hits, μία συλλογή από ύμνους στη χαρά, τον ερωτισμό και τον χορό. Ο Williams αναζητά έμπνευση από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και αποδίδει φόρο τιμής στους Marvin Gaye,  Steve Wonder και Michael Jackson.

Το επόμενο single «Marilyn Monroe» ντύνεται από  ένα catchy beat που κολλάει στο μυαλό, ενώ ο Justin Timberlake στο  funky «Brand New» δίνει τις σωστές δόσεις σεξουαλικής έντασης, ενώ το φάντασμα των Chic πλανάται στον αέρα.  Το  «Gush» μπλέκει τεχνηέντως τη disco με τη soul και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως steamy hot.

Για το «Happy» τα λόγια είναι περιττά. Από κομμάτι που έντυσε την ταινία «Εγώ ο Απαισιότατος 2», έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των φετινών  Όσκαρ και πλέον ακούγεται παντού. Είναι το κομμάτι-διαβατήριο του Williams στα μεγάλα mainstream κοινά, αλλά παράλληλα χωρίς κανένας να μπορεί να του προσάψει ότι ρίχνει τα υψηλά ποιοτικά του standards.

Ξαναβρίσκει τους παλιόφιλους Daft Punk στο εξαιρετικό «Gust Of Wind», ενώ δεν αφήνει στην απ’ έξω τη μεγαλύτερη star της εποχής (είτε το θέλουμε, είτε όχι), τη Miley Cyrus στο «Come Get It Bae» που αναμένεται να προκαλέσει εθισμό.

Ο Pharrell επιτυγχάνει ένα album απόλυτα ολοκληρωμένο, τόσο από άποψη παραγωγής, όσο και από άποψη υλικού. Πλήρως ταυτισμένο με την ταυτότητά του ως μουσικού και καλλιτέχνη, αλλά και συνυφασμένο με τις απαιτήσεις του κοινού τη σύγχρονη εποχή. Είναι ένα album που τα σεξουαλικά υπονοούμενα πέφτουν βροχή, ο αισθησιασμός βρίσκεται σε πρώτο πλάνο καθώς τα funky beats εναλλάσσονται με ρυθμό πολυβόλου. Είναι όμως, απόλυτα classy, χωρίς στιγμή να γίνεται πρόστυχο.

Το «G I R L» είναι κυρίως ένα album χαρούμενο, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε επιτήδευση, χωρίς όμως να είναι χαζοχαρούμενο.  Απλή, απενοχοποιημένη μουσική για αλλαγή. Ας αφήσουμε για λίγο τους σκεπτικισμούς λοιπόν κι ας προσπαθήσουμε να νιώσουμε και εμείς χαρούμενοι υπό τις προσταγές του νέου μεγάλου σταρ της μουσικής βιομηχανίας.

Καλλιτέχνης: Pharrell Williams
Album: G I R L
Label: Columbia
Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη