Angelika Dusk: «Ας διοχετεύσουμε τη δημιουργικότητά μας στην Ελλάδα κι όχι έξω»

angelika-dusk
ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2014

Μια νέα μουσική μορφή, η Angelika Dusk ετοιμάζει το πρώτο της live στο Tin Pan Alley στις 15 Μαΐου και μιλά στο clickatlife.gr για τη μουσική της πορεία, τα ακούσματα και τα όνειρά της.

Η Angelika Dusk είναι μια νεαρή τραγουδοποιός, που κατάφερε να βρει στη μουσική τον δρόμο για να εκφράσει τον εσωτερικό της κόσμο. Στη μουσική βρήκε διέξοδο και η μουσική είναι για εκείνη απελευθέρωση. Δυναμική αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη και τρυφερή, η Angelika ισορροπεί ανάμεσα στις αντιφάσεις του χαρακτήρα της.

Αυτή την περίοδο, ζει μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου, ηχογραφώντας το πρώτο της άλμπουμ. Ας την γνωρίσουμε.

Ακούσαμε πρόσφατα το πρώτο σου single και αναμένουμε ολόκληρο το άλμπουμ σου. Μίλησέ μας λίγο για τη μουσική σου.

Γράφω ποπ μουσική με αγγλικό στίχο και ένα «twist» θα το έλεγα, λόγω του ότι μ’αρέσει να χρησιμοποιώ συμβολισμούς στα τραγούδια μου, στοιχεία από παραμύθια, ρομαντικά αλλά και σκοτεινά: μαριονέτες, γυάλινες χιονόμπαλες, τυφώνες, μουσικά κουτιά, κλουβιά πουλιών... Σε αυτή τη φάση ταξιδεύω αρκετά στην Αγγλία όπου ηχογραφώ το άλμπουμ μου με τους παραγωγούς Red Triangle Productions (γνωστοί για τις συνεργασίες τους με τους Pixie Lott, One Direction, Olly Murs) και τον Ross Cullum (γνωστός για τις συνεργασίες του με τους Tori Amos, Rufus Wainright, Tears for Fears, Enya, Roxy Music). Έχουμε ηχογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος, συνεχίζουμε και θα χρειαστεί να επιλέξουμε ποια θα μπουν στο άλμπουμ. Για το ποια θα μείνουν εκτός, δεν θέλω να σκέφτομαι γιατί τα αγαπάω σαν παιδιά μου όλα!

Έχεις ετερόκλητες επιρροές από jazz, blues, pop κι ελληνική παραδοσιακή μουσική. Τι από όλα αυτά σε εκφράζει περισσότερο;

Είναι περίεργο, αν κάποιος βάλει ένα playlist στο κινητό μου θα ακούσει Eminem, Μητσιά και Metallica στη σειρά! Ακούω πάρα πολλά είδη μουσικής αλλά κάποια στιγμή, όταν αποφάσισα να κάνω το χόμπι μου καθημερινή και μοναδική δουλειά μου, έπρεπε να καταλήξω σε αυτό που με εκφράζει περισσότερο και που μπορώ να γράψω/ερμηνεύσω. Και αυτό ήταν η ποπ μουσική. Από μικρή άκουγα τις μεγάλες κυρίες της ποπ όπως Whitney Houston, Celine Dion, Mariah Carey και προσπαθούσα να της μιμηθώ – μάταια θα έλεγα! (γέλια). Και τώρα λατρεύω τη βρετανική και αμερικάνικη ποπ σκηνή, καλλιτέχνες όπως οι Ellie Goulding, Bruno Mars, Taylor Swift, Adele.

Γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Ξεκίνησα χωρίς να έχω αντίληψη του «γιατί», μιας και ήμουν τριών στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου και τραγουδούσα Stevie Wonder! Αργότερα σπούδασα μουσική επειδή με προσέλκυσε σαν μαγνήτης, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Όμως για ένα διάστημα την είχα σαν χόμπι, ενώ δούλευα στην ΕΡΤ, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στη Λυρική Σκηνή. Ένιωσα ότι ο μόνος τρόπος για να είμαι ευτυχισμένη στη ζωή ήταν να φτιάχνω και να παίζω μουσική, κάθε μέρα, όλη μέρα. Και έτσι γύρισα τα πάντα 180 μοίρες και το έκανα επάγγελμα.

Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζεις και γιατί;

Έχω επιρροές από καλλιτέχνες στο είδος της μουσικής που γράφω όπως οι Jessie J, Florence and the Machine, Pink, Alicia Keys, τους οποίους και θαυμάζω. Θαυμάζω επίσης την Ella Fitzgerald, την Eva Cassidy, τη Rachel Ferrell που κάνει εξωπραγματικά πράγματα με τη φωνή της! Εκτός από αυτούς, είχαν και έχουν επιρροή πάνω μου και οι δάσκαλοί μου, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και τώρα: ο Σταύρος Λάντσιας, ο Τάκης Φαραζής, η Julie Massino.

Ετοιμάζεις το πρώτο σου live στο Tin Pan Alley. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον;

Κι άλλα live! Το πιο όμορφο δημιουργικό πράγμα είναι να παίζεις και να τραγουδάς στη σκηνή, με καλούς μουσικούς και επαφή με τον κόσμο! Επίσης θα κυκλοφορήσει το δεύτερό μου single και ένα EP με 4 κομμάτια τον Ιούνιο και ανυπομονώ!

Τι ονειρεύεσαι;

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία μου και αυτή των ανθρώπων που αγαπώ. Με αυτήν ως αφετηρία μπορώ να ονειρεύομαι καινούργια τραγούδια, άλμπουμ που να διαδέχεται το ένα το άλλο, συνεργασίες με καλούς μουσικούς, και να βλέπω τον κόσμο να ταυτίζεται και να αγαπάει τα κομμάτια μου, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά για μένα.

Ζεις μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας αυτό το διάστημα. Τι κερδίζεις από τη ζωή σου εκτός Ελλάδας και ποια η σχέση σου με τη μαμά-πατρίδα;

Λόγω του ότι η μουσική μου είναι ποπ με αγγλικό στίχο και λόγω του ότι ξέρω ακριβώς ποιος είναι ο ήχος που θέλω να έχει, οι ειδήμονες στο είδος αυτό είναι οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι. Άρα επαγγελματικά όσον αφορά στις παραγωγές, κερδίζω στην Αγγλία. Όμως στην Ελλάδα ζω, είναι η πατρίδα μου, το σπίτι μου, το μέρος που νιώθω χαρούμενη. Και είμαι τυχερή που υπάρχει πλούσια μουσική σκηνή αλλά και καταπληκτικοί μουσικοί εδώ.

Υπάρχει κάτι που να σε εξοργίζει σήμερα;

Με εξοργίζει η υποκρισία και η αχαριστία στους ανθρώπους. Όχι σήμερα, αλλά πάντα.

Πώς βλέπεις το μέλλον, το προσωπικό αλλά και το κοινωνικό;

Είμαι πολύ ρομαντική και αισιόδοξη, αλλά ταυτόχρονα λειτουργώ με τη λογική. Έχω όνειρα αλλά ξέρω ότι για να τα πραγματοποιήσω απαιτείται πολλή και συνεχής δουλειά. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που παραιτούνται και αυτό ισχύει στο προσωπικό αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο. Περνάμε μια κρίση, εδώ και  κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες και πολλά να προσφέρει σε όλους τους τομείς. Βλέπω γύρω μου νέους ανθρώπους, φίλους και μη, οι οποίοι υλοποιούν τις ιδέες τους, ξεκινούν εταιρίες και τα πάνε πολύ καλά. Αυξάνεται συνεχώς η δημιουργικότητα και αξίζει να τη διοχετεύουμε στη χώρα μας αντί για έξω.

Τι θα θεωρούσες σημαντική προσωπική επιτυχία;

Να αρέσει η μουσική μου σε αυτή την απαιτητική κοπέλα που τη λένε Angelika (γέλια)! Έχω περάσει πολλές ώρες να σβήνω και να ξαναρχίζω από την αρχή, ξέρω τι μου αρέσει και τι όχι. Όσο συνεχίζω να εξελίσσομαι και να γράφω μουσική, η οποία με τη σειρά της θα έχει απήχηση και στον κόσμο, θα νιώθω ότι έχω πετύχει.

Είσαι αισιόδοξος άνθρωπος;

Ναι, είμαι. Βέβαια πολλές φορές πελαγώνω, φοβάμαι, δυσκολεύομαι. Αλλά «του δίνω να καταλάβει» εκείνη την ώρα και έτσι γίνομαι πιο δυνατή!

Ακούστε το κομμάτι της «Love on your own terms» στο Youtube 

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]