Εξώφυλλα albums από τον H.R. Giger

debbie-harry--kookoo-kookoo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Ελβετός καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών στις 12 Μαΐου. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι τεράστια, από δημιουργός της φιγούρας του Alien, μέχρι τους συγκλονιστικούς πίνακες βιομηχανικής αισθητικής. Έντονη ήταν και η συνδρομή του σε μερικά εμβληματικά εξώφυλλα albums, τα οποία στιγμάτισε με την τέχνη του.

Debbie Harry – «KooKoo»

Το πρώτο solo album της τραγουδίστριας των Blondie το 1981, είχε στο εξώφυλλό του την πανέμορφη Harry με καρφιά να διαπερνάνε το πρόσωπό της. Ήταν ένα σημείο-σταθμός στην καριέρα της, καθώς ο Giger κατάφερε να την απομακρύνει από το πρότυπο της ξανθιάς σεξοβόμβας με το οποίο είχε γίνει γνωστή.

Danzig – «Danzig III: How the Gods Kill»

Το εξώφυλλο είναι εμπνευσμένο από έναν πίνακα του ίδιου του Giger του 1976, το «Meister und Margeritha», ελαφρώς παραλλαγμένο για να ταιριάζει με το logo του θρυλικού rock συγκροτήματος.

Emerson, Lake & Palmer – «Brain Salad Surgery»

Ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα του Giger είναι φτιαγμένο για το progressive αυτό rock συγκρότημα και χρησιμοποιήθηκε στο τέταρτο album τους, το 1973. Ο κιμπορντίστας Keith Emerson, δήλωσε ότι διάλεξαν το συγκεκριμένο, γιατί ανύψωσε την τέχνη του album cover σε νέα επίπεδα.

Dead Kennedys – «Frankenchrist»

Το συγκρότημα χρησιμοποίησε ένα poster ενός αρκετά προκλητικού έργου του Giger, το Landscape #XX, όπου παρουσιάζει φαλλούς σε πλήρη στύση και σε πλήρη στοίχιση, μέσα στη συσκευασία του album τους «Frankechrist». Το αποτέλεσμα ήταν να στραφούν εναντίον τους πάσης φύσεως οργανώσεις και να φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Celtic Frost – «To Mega Therion»

Μία από τις πιο «σατανικές» δημιουργίες του καλλιτέχνη ήταν ο πίνακας «I Satan», που χρησιμοποιήθηκε από τους συμπατριώτες του στο album τους, το 1985.

Ροζίνα Αράπη