Πέθανε ο διευθυντής φωτογραφίας του «Νονού»

willis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΙΟΥ 2014

Επηρέασε τη μορφή του σινεμά με την κινηματογράφησή του στο «Νονό», το «Annie Hall» και το ασπρόμαυρο «Manhattan» του Woody Allen, ο Gordon Willis, που «έφυγε» στα 82 του χρόνια.

Ήταν γνωστός ως ο Πρίγκιπας του Σκότους, ένα παρατσούκλι που του αποδόθηκε για την αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε τις σκιές, μία μαεστρία που υπάρχει καλά δοσμένη σε παραγωγές όπως τα Klute, The Paper Chase, The Parallax View και Όλοι οι άνθρωποι του πρόεδρου.

Η ακαδημία του αμερικανικού κινηματογράφου είχε συμπεριλάβει τον Gordon Willis στις λίστες της με δύο υποψηφιότητες για το Zelig και για τον Νονό 2 το 1984 και το 1991, αντίστοιχα αλλά η προσφορά του αναγνωρίστηκε μόλις το 2010 με ένα τιμητικό Oscar.

Οι ειδικοί του χώρου μάλιστα τον θεωρούσαν ως τη συμπληρωματική ευφυΐα του Francis Ford Coppola. Το υπέροχο παιχνίδι με το φως και τις σκιές στο Νονό, αποτέλεσε μοναδικό δείγμα έμπνευσης στη φωτογραφία της ταινίας.

Μεταξύ των ταινιών που «υπέγραψε» καλλιτεχνικά ήταν οι Interiors, Stardust Memories, Broadway Danny Rose, The Purple Rose of Cairo κ.α ενώ έκλεισε την καριέρα του ως διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας «Ο τρομοκράτης» το 1997 του Alan J. Pakula με τους Harrison Ford και Brad Pitt στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.