Annette Bening: «κόρη» του βασιλιά Ληρ στο φεστιβάλ «Shakespeare in the Park»

anet-mpeningk-photo
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2014

Η Annette Bening, μπορεί να έχει τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες στο ενεργητικό της, ωστόσο δεν λησμονεί τις θεατρικές ρίζες της.

Η σταρ την οποία θαυμάσαμε στις επιτυχίες «Αmerican Beauty» και «Τα παιδιά είναι εντάξει»,  κάνει ένα διάλειμμα από τις κινηματογραφικές υποχρεώσεις της για να συμμετάσχει στην παράσταση του «Βασιλιά Ληρ» του βραβευμένου σκηνοθέτη Daniel Sullivan που θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, στο θερινό φεστιβάλ «Shakespeare in the Park».

Θα ερμηνεύσει τη Γονερίλη, μια από τις κόρες του βασιλιά Ληρ, ενώ «αδελφές» της θα είναι η -γνωστή από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Βreaking Bad»- Jessica Hecht (στο ρόλο της Ρεγάνης) και η Jessica Cοllins (στο ρόλο της Κορνέλιας).Τον γηραιό, τυραννικό βασιλιά θα ενσαρκώσει ο πολυβραβευμένος John Lithgow.

To θερινό σαιξπηρικό φεστιβάλ  φιλοξενείται στο αμφιθέατρο του Central Park Delacorte και αποτελεί από το 1962 θεσμό στη θεατρική ζωή της Νέας Υόρκης. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Παρότι ο «Βασιλιάς Ληρ» ανήκει στα κορυφαία αριστουργήματα του Σαίξπηρ, η προηγούμενη παράσταση του έργου στο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 1973.

Η Annette Bening είχε μια ανοδική πορεία στο θέατρο πριν την κερδίσει η μεγάλη οθόνη. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, όταν σπούδαζε στο American Conservatory Τheatre στο Σαν Φρανσίσκο, ήρθε ο πρώτος σημαντικός σαιξπηρικός ρόλος της, η λαίδη Μάκβεθ. Το θεατρικό ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ με το έργο της Τina Howe «Coastal Disturbances»,  το 1987, συνοδεύτηκε από μια υποψηφιότητα Tony αλλά και το Παγκόσμιο Βραβείο Θεάτρου (Theatre World Award). Πρόσφατα στράφηκε και στο αρχαίο ελληνικό δράμα και το θεατρόφιλο κοινό του Λος Άντζελες την είδε στο ρόλο της Μήδειας του Ευριπίδη.

Μάνια Στάικου