Όταν η μουσική μπλέκει με την πολιτική

beyonce-obama
ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΜΑΙΟΥ 2014

Με αφορμή το έντονο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, διαλέγουμε πέντε στιγμές της μουσικής ιστορίας, όπου οι πολιτικοί ενεπλάκησαν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- στη μουσική δημιουργία.

Barack Obama

Το χρυσό ζευγάρι της μουσικής βιομηχανίας, Beyonce και Jay Z,εκτός από τα χιλιάδες πράγματα που κάνουν για να κρατούνται συνεχώς στο προσκήνιο, είναι και κολλητοί φίλοι του Προέδρου Obama και δηλώνουν με κάθε ευκαιρία την υποστήριξη στο πρόσωπό του. Μάλιστα, η Queen Bee τραγούδησε και στην τελετή Ορκωμοσίας του Προέδρου, ενώ πριν λίγους μήνες, φήμες για μεταξύ τους ερωτική σχέση δημιούργησαν σάλο.

David Cameron

Ο Morrissey εξαπολύει το μένος του εναντίον του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, που δήλωσε ότι λατρεύει τη μουσική των Smiths. Ο καλλιτέχνης δήλωσε ενοχλημένος με αυτή την είδηση, «στολίζοντας» τον Πρωθυπουργό με κοσμητικά επίθετα.  Ο πρώην «συνάδελφός» του και πρώην μέλος των Smiths, Johnny Marr συμφώνησε μαζί του και ζήτησε από τον Cameron, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, να σταματήσει να ακούει τη μουσική του συγκροτήματος.

Margaret Thatcher

Ο Morrissey ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά εναντίον της Θάτσερ. Η «Σιδηρά Κυρία» της Μεγάλης Βρετανίας ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που ενέπνευσε κυρίως τραγούδια μίσους για τα κατορθώματά της. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το «Margaret On The Guillotine» του Morrissey, ο οποίος δεν δίσταζε σε κάθε ευκαιρία να εκφράσει την απέχθειά του για την πρώην Πρωθυπουργό.

Ronald Reagan

Ο rapper Killer Mike έγραψε ένα κομμάτι με το όνομα ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους Προέδρους των Η.Π.Α., στο οποίο αναφέρεται σε όλα τα σκάνδαλα της πορείας του, αλλά και στους νεότερους Προέδρους και τον ρόλο τους στη σύγχρονη πραγματικότητα.

George Bush

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που τοποθετήθηκαν δημόσια εναντίον του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α., αλλά λίγοι διακωμώδησαν τόσο πολύ την πολιτική του, όσο ο George Michael με το videoclip του «Shoot The Dog», όπου η μπάλα παίρνει και τον πρώην Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Tony Blair.

Ροζίνα Αράπη