Nuri Bilge Ceylan: Ο φετινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα αποκαλύπτεται

kannes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2014

Σίγουρα δεν είναι Oscar και μάλλον γι' αυτό οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πολλά για τους «πρωταγωνιστές» των Καννών. Ό,τι λάμπει όμως δεν είναι μόνο…Hollywood.

Έτσι και ο φετινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα. Ο Τούρκος δημιουργός Nuri Bilge Ceylan.

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1959 στην Κωνσταντινούπολη και είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και φωτογράφος. Μάλιστα, η αισθητική του στη φωτογραφία είναι κυρίαρχη στις ταινίες του.

Οι πιο γνωστές του είναι οι: Distant (2002), Κάποτε στην Ανατολία (2011) και Three Monkeys (2008).

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική, πρωταγωνίστησε με τη γυναίκα του Ebru Ceylan, στο τέταρτο φιλμ του «Climates». Στις Κάννες το 2006 κέρδισε το βραβείο FIPRESI και ήταν υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Nuri Bilge Ceylan είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ.

Πρωτοεμφανίστηκε στις Κάννες το 1995 με το «Kοza» να είναι υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα. Επανέλαβε το «εγχείρημα» το 2003 με το «Distant» (κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής), το 2006 με το «Climates» (στο διαγωνιστικό τμήμα κέρδισε το βραβείο FIPRESCI) και το 2008 με το «Three Monkeys» αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος σκηνοθέτης των Καννών και κατέκτησε μία ακόμη υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα.

Το 2011 με το «Κάποτε στην Ανατολία» κερδίζει ξανά το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής και μία υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα. Φέτος ήρθε η δικαίωση. Σα να του το χρώσταγαν οι Κάννες.

Η «Χειμερία Νάρκη» το περασμένο Σάββατο κέρδισε κοινό και κριτικούς και χάρισε στον Τούρκο δημιουργό τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο FIPRESCI. Για την ταινία αυτή μάλιστα έγραψε το σενάριο μαζί με τη σύζυγό του.

Στα πρώτα κινηματογραφικά του βήματα οι ιστορίες του ήταν αυτοβιογραφικές. Από τότε μέχρι σήμερα επιμένει να μην του αρέσει να χρησιμοποιεί μουσική στις ταινίες, εκτός και αν ακουστεί κάποιο ραδιόφωνο ή εάν κάποιος από τους πρωταγωνιστές του σιγοτραγουδά.

Με το ίδιο πείσμα, λατρεύει να χρησιμοποιεί το χιόνι.

Ο Nuri Bilge Ceylan δεν είναι ωστόσο, ο πρώτος Τούρκος δημιουργός που κερδίζει την ύψιστη αναγνώριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

Το 1982, το αμφιλεγόμενο φιλμ «Ο δρόμος» (σε σκηνοθεσία και σενάριο του θρυλικού Yılmaz Güney), μοιράστηκε τον Χρυσό Φοίνικα με τον δικό μας Κώστα Γαβρά για τον «Αγνοούμενο» (Oscar σεναρίου, υποψήφιο για καλύτερη ταινία, α’ ανδρικού και α’ γυναικείου ρόλου).

«Ο δρόμος» ήταν απαγορευμένη ταινία στην Τουρκία για πολλά χρόνια και ο Güney πέθανε στην εξορία. Όταν ο Ceylan ανέβηκε για να παραλάβει το μεγάλο βραβείο Επιτροπής για το «Distant», του το αφιέρωσε.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]