Μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια της πίστης;

elefantas
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2014

Φτώχεια, ελπίδα και μία κλονισμένη πίστη που αναζητά να γραπωθεί από κάτι, απεικονίζονται στις εικόνες του αργεντίνου «Λευκού Ελέφαντα» του Pablo Trapero.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Pablo Trapero, που φέτος τον είδαμε να προεδρεύει της κριτικής επιτροπής για την κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των καννών, ξέρει πώς να σμίγει εικόνες μιας χώρας εξαθλιωμένης που αναζητά ελπίδα.

Πρωταγωνιστές του ο  Τζούλιαν και ο Νίκολας, δύο ιερείς που εργάζονται στη «Villa Virgin», μια παραγκούπολη στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες.

Στόχος τους να βοηθήσουν τους ντόπιους. Ο Τζούλιαν χρησιμοποιεί τις πολιτικές του διασυνδέσεις για να προχωρήσει η κατασκευή του νοσοκομείου ενώ ο Νίκολας αποφασίζει να τον ακολουθήσει, λίγο αφού έγινε μάρτυρας της δολοφονίας των ανθρώπων της κοινότητας που ζούσε, από παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Βαθιά προβληματισμένος, βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της Λουτσιάνα, μιας νέας άθεης κοινωνικής λειτουργού. Καθώς η πίστη του αποδυναμώνεται, η βία στα καρτέλ κλιμακώνεται.

Όταν σταματούν και οι εργασίες στο νοσοκομείο με υπουργική απόφαση, το ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο.

Σκηνοθεσία: Pablo Trapero, πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Jérémie Renier, Martina Gusman, Miguel Arancibia. Η ταινία προβάλλεται από τις Spentzos και Seven.