5 μουσικά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δείτε

sugarman
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2014

Είτε πρόσφατα, είτε παλιότερα, τα παρακάτω μουσικά ντοκιμαντέρ θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε άγνωστες και άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες της μουσικής. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τα.

Searching For Sugarman (2012)

Ένα ντοκιμαντέρ που τιμήθηκε με Όσκαρ και αναφέρεται στην ιστορία του Μεξικανού  Sixto Rodriguez, ενός παντελώς άγνωστου στο ευρύ κοινό μουσικού, που κατάφερε να κάνει τεράστια επιτυχία στη Νότια Αφρική τη δεκαετία του ’70 και τα τραγούδια του έγιναν ύμνος των νεαρών της χώρας που εναντιώνονταν στο Απαρτχάιντ. Δεκαετίες μετά και ενώ τα ίχνη του Rodriguez έχουν εξαφανιστεί, δύο οπαδοί του ξεκινούν μια έρευνα για το τι απέγινε ο μυστηριώδης αυτός τύπος. Μία ιστορία τόσο συγκλονιστική και όμως, τόσο αληθινή.

Gimme Shelter (1970)

Πολλά ντοκιμαντέρ έχουν γίνει για το θρυλικό αυτό rock συγκρότημα. Το συγκεκριμένο αναφέρεται στις τελευταίες μέρες της περιοδείας τους στις Η.Π.Α. το 1969. Ήταν τότε που οι Hells Angels, λειτουργώντας ως ημι-παράνομοι security των συναυλιών τους, δολοφόνησαν έναν αθώο fan στη διάρκεια του live, ένα γεγονός που σόκαρε τον κόσμο της μουσικής.

Standing in the shadows of Motown (2002)

Τη δεκαετία του ’60, η Αμερική χόρευε με ήχους φτιαγμένους από ανθρώπους που δεν ήξεραν καν πώς ήταν εμφανισιακά. Αυτοί ήταν οι Funk Brothers, οι session οργανοπαίκτες  που συμμετείχαν στα θρυλικά albums της Motown, 30 χρόνια σχεδόν μετά, παίζουν ζωντανά σε δικά τους shows, μπροστά σε κοινό που δεν ήξερε ούτε τα ονόματά τους.  Ένα καταπληκτικό και συγκινητικό film για τους αφανείς ήρωες της μουσικής βιομηχανίας.

Metal Evolution (2011)

Ένα καταπληκτικό, διασκεδαστικό και πολύ δυνατό ντοκιμαντέρ που καταγράφει σε 11 επεισόδια ιστορίες από  metal καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Από ζωντανούς θρύλους της σκηνής μέχρι περίεργες οντότητες, όλοι παρελαύνουν μπροστά στον φακό του Sam Dunn και του Scott McFayden, προσφέροντας άπειρο υλικό για κάθε metal fan που σέβεται τον εαυτό του.

A Band Called Death (2012)

Πριν τους Sex Pistols και τους Ramones, πριν το punk φέρει τα πάνω κάτω στη μουσική, τρία αδέρφια από το Detroit, ήταν οι πρωτοστάτες του κινήματος, χωρίς να το γνωρίζουν καν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δημιούργησαν τους Death και προσπαθούσαν εναγωνίως να κλείσουν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Τα σχέδιά τους δεν εκπληρώθηκαν και αναγκάστηκαν να διαλυθούν. Τριάντα χρόνια μετά, το demo τους ανακαλύφθηκε και τα media οργίασαν με την πραγματικά απίστευτη ιστορία τους.

Ροζίνα Αράπη