Κοπεγχάγη: απόδραση στο παραμύθι με τα φτερά της Aegean

kopegxagi
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ένας νέος παραμυθένιος προορισμός έρχεται να προστεθεί αυτό το καλοκαίρι στους προορισμούς απόδρασης από την ...καθημερινότητα, που προσφέρει το διευρυμένο δίκτυο της Aegean. Οι αποστάσεις πλέον προς το μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκμηδενίζονται, αρκεί να μπεις στο «σιδερένιο πουλί» και να απολαύσεις ένα ταξίδι πρώτη θέση στο όνειρο, στη μαγευτική Κοπεγχάγη!

The (hi)story behind

Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 από τον Sweyn I Forkbeard  και το γιο του Κανούτου του Μεγάλου. Ήταν μόνο ένα χωριό με το όνομα "Havn" (λιμάνι) μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα. Ωστόσο, το 1167 πέρασε στην κατοχή του επισκόπου Absalon, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη σημασία. Το άριστο λιμάνι ενίσχυσε την άνοδο της πόλης έως ότου έγινε σημαντικό κέντρο εμπορίου. Έτσι προέκυψε το όνομα της Κοπεγχάγης, το οποίο μεταφράζεται ως "λιμάνι των εμπόρων".

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν κάτι είναι που ξεχωρίζει τη δανέζικη πρωτεύουσα είναι ο μαγευτικός συνδυασμός χρωμάτων και αισθήσεων, που συγκεντρώνει και σε παραπέμπει σε μια άλλη εποχή και σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Την ίδια ώρα όμως βλέπεις και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, πρέσβειρα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του εκλεπτισμένου design.  Τα μεσαιωνικά παλάτια από τη μία, αλλά και το design από του μέλλοντος από την άλλη, συνθέτουν έναν ποικιλόμορφο και συναρπαστικό συνδυασμό που σε αφήνει άφωνο...

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μια συναρπαστική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη με τα παλάτια, τα κάστρα αλλά και τα σύγχρονα κτίρια και τις γέφυρες-θαύματα της σύγχρονης μηχανικής. Τα cafe και τα εστιατόριά της είναι γεμάτα κόσμο όλο το χρόνο, ενώ τα κανάλια, τα πάρκα και οι πλατείες σφύζουν από ζωή. Πάρτι στους δρόμους, κονσέρτα στο Tivoli (που σημαίνει ilovit αντίστοιχα) μπύρες στο Nyhavn, design shopping στη Strøget, παιδιά των λουλουδιών στην Christiania, γοργόνες, βασιλιάδες, παραμυθάδες. Η Κοπεγχάγη είναι μια υπέροχη πόλη σε συσκευασία compact. Ένα ποδήλατο αρκεί για να τα ανακαλύψεις όλα, την παλιά, αλλά και τη νέα της όψη.

Η παλιά πόλη της Κοπεγχάγης είναι πανέμορφη, με στενά δρομάκια που θυμίζουν λαβύρινθο. Η πραγματική ζωή όμως βρίσκεται στη νέα πόλη, με τα εστιατόρια, τις αίθουσες τέχνης, τη νυχτερινή ζωή, τους καλόκαρδους και ευγενικούς Δανούς. Το Statens Museum for Kunst, η περίφημη και αντισυμβατική Christiania, ο αιωνόβιος ζωολογικός κήπος (που μάλιστα έχει και 2 «διαβολάκια της Τασμανίας». Η Δανία είναι η μοναδική χώρα εκτός της Τασμανίας που έχει το σπάνιο προτέρημα να φιλοξενεί τα περίεργα αυτά ζωάκια), το Rundetårn (ο Στρογγυλός Πύργος στο κέντρο της πόλης που προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέση της πόλης) και το Tivoli είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανείς όταν επισκέπτεται την πόλη αυτή. Aν μάλιστα ακολουθήσεις τα βήματα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και παράλληλα αφεθείς στην ταξιδιωτική σου διαίσθηση, ο δρόμος αργά ή γρήγορα θα σε οδηγήσει στο Nyhavn (το νέο λιμάνι ), το γραφικό κανάλι με τα πολύχρωμα σπίτια.  Εκεί διαπιστώνεις ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο της πόλης έγραψε τα περισσότερα παραμύθια του...

Οι Κήποι του Tivoli

Οι Κήποι του Tivoli αποτελούν το παλιότερο πάρκο αναψυχής στον κόσμο, το οποίο χρονολογείται από το 1843. Το σημαντικό αυτό αξιοθέατο της Κοπεγχάγης αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το πάρκο είναι ένας πολυχώρος που διαθέτει θέατρα,  συναυλιακούς χώρους, ρεστοράν, ολάνθιστους κήπους και τη δυνατότητα για βόλτες πάνω σε αρχαία, ξύλινά άρματα, τα λεγόμενα Rutsjebanen. Πέντε δρόμοι στην καρδιά της πόλης έχουν συγχωνευτεί, δημιουργώντας το μεγαλύτερο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο στον κόσμο, που εκτείνεται από την Rådhuspladsen (την πλατεία του Δημαρχείου) ως την Kongens Nytorv. Ο πεζόδρομος είναι γεμάτος ιστορικά κτίρια, σύγχρονα πολυκαταστήματα, ρεστοράν, υπαίθρια καφέ, θέατρα και παγκοσμίου φήμης μουσεία και πινακοθήκες.

User friendly

Μια ακόμα βασική παραδοχή για την Κοπεγχάγη, είναι ότι πρόκειται για μια user friendly πόλη, καθώς  η «φιλικότητα» της αντικατοπτρίζεται στο συνεπές και εξυπηρετικότατο σύστημα αστικών συγκοινωνιών που διαθέτει. Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της πόλης άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Οι επισκέπτες στην Κοπεγχάγη συνήθως δεν νοικιάζουν αυτοκίνητο κατά την διάρκεια των διακοπών τους, καθώς αρκεί και το ποδήλατο...

Η δανέζικη κουζίνα

Οι Δανοί είναι υπερήφανοι για την κουζίνα τους και τα εστιατόρια της Κοπεγχάγης προσπαθούν να υπηρετήσουν την...  τελειότητα . Αν ψάχνεις για Δανέζικο παραδοσιακό φαγητό, κατευθύνσου προς την Indre By ή Nyhavn όπου βρίσκονται οι ιστορικές συνοικίες της Κοπεγχάγης . Για καλό φαγητο , μπορείς να δοκιμάσεις και στις «ανεβασμένες» περιοχές της Langelinie ή Frederiksberg . , Επίσης τα εστιατόρια στην περιοχή Christiania είναι γενικά οικονομικότερα λόγω της μη συναίνεσης της γειτονιάς να πληρώσει φόρο επί των πωλήσεων...Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το εθνικό πιάτο της Δανίας, Frikadeller (κεφτέδες) που συνοδεέυεται από λάχανο βουτηγμένο σε σάλτσα κρέμας ενώ μία στάση σε κάποια από τις πολυάριθμες καντίνες της πόλης για ένα «pølsen» (λουκάνικο) θα σε ανταμείψει.Τέλος, ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη δεν μπορεί χαρακτηριστεί γαστρονομικά πλήρες, αν δεν δοκιμάσεις μερικά  από τα φημισμένα γλυκά της χώρας, όπως flakey, κρούστες βουτύρου, κομπόστες φρούτων και σπιτικές κρέμες.

Η μικρή γοργόνα

Το άγαλμα της μικρής γοργόνας είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης και βρίσκεται σε έναν βράχο στο λιμάνι, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά που θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο εμπνευστής και χρηματοδότης του αγάλματος είναι ο Carl Jacobsen, γιος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg. Η ιδέα, ήρθε καθώς παρακολουθούσε μια παράσταση μπαλέτου στο βασιλικό θέατρο της πόλης. Στη συνέχεια ζήτησε από την πρώτη μπαλαρίνα, Ellen Price, να γίνει το μοντέλο του αγάλματος. Ο δημιουργός Edvard Eriksen δημιούργησε το άγαλμα που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1913. Το πρόσωπο ανήκει στην αρχιμπαλαρίνα, αλλά τελικά για το σώμα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί η γυναίκα του δημιουργού καθώς η Ellen Price δεν ήθελε να εμφανιστεί γυμνή. Όταν επισκεφτείτε τη Μικρή Γοργόνα κάντε έναν περίπατο και στο Kastellet, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα οχυρά σε σχήμα αστεριού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης.