Κριτική ταινίας: Στα Όρια Του Αύριο

edge
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η αισθητική και η «λογική» των video-games κατακτούν την οθόνη μέσα στο νέο πολεμικό blockbuster «Στα Όρια Του Αύριο» με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, ο οποίος φορά ξανά τη στολή του ξεχωριστού στρατιώτη.

Σε σκηνοθεσία Νταγκ Λάιμαν, η ταινία αναφέρεται σε έναν αξιωματικό του στρατού, τον Γουίλιαμ Κέιτζ (Τομ Κρουζ), ο οποίος παίρνει μέρος σε μια θανατηφόρα μάχη με εξωγήινα ασυνήθιστα πλάσματα (ή μάλλον πράγματα) και χάρη σε ένα ατύχημα της στιγμής αποκτά ιδιαίτερες ικανότητες που τον καθιστούν μοναδικό.

Ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, επιστρέφοντας συνεχώς στο σημείο εκκίνησης, μπορεί να πεθάνει και να ξαναγεννηθεί χωρίς σταματημό έχοντας στο πλευρό του ως coach μια θελκτική γυναικεία ύπαρξη. Η Ρίτα Βρατάσκι (Έμιλι Μπλαντ) είναι μια ευέλικτη και καλά εκπαιδευμένη πολεμίστρια Ειδικών Δυνάμεων, ξεχωριστή και αυτή, που θα μάθει  στο Γουίλιαμ πώς να αξιοποιήσει τις νέες του δυνατότητες.

Μήπως η ιστορία μας δίνει την εντύπωση ότι κάπου την έχουμε ξαναδεί; Αν όχι την ίδια, οπωσδήποτε όμως κάποιες παραλλαγές της; Το σενάριο μας παραπέμπει σε αρκετά προηγούμενα φιλμ του είδους, και πιο συγκεκριμένα μοιάζει με ένα κράμα του «Τα Τελευταία 8 Λεπτά» και του «Oblivion».

Γίνεται φανερό ότι ο σκηνοθέτης Νταγκ Λάιμαν έλκεται από τα stories που εμπεριέχουν ταξίδια μέσα στο χρόνο, αν κρίνουμε από την ταινία του «Looper» του 2012 ή και τηλεμεταφορές παίζοντας με το χώρο, αν θυμηθούμε το «Jumper».

Τώρα, επιστρέφει δυναμικά προσαρμόζοντας για τη μεγάλη οθόνη το graphic novel επιστημονικής φαντασίας «All You Need is Kill» του Χιρόσι Σακουράζακα, στο οποίο βρίσκει πλούσιο υλικό για να παράγει ένα θέαμα εκθαμβωτικό στους λάτρεις των καταστροφολογικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως και στους οπαδούς των video-games.

Ο ίδιος, εξάλλου, δήλωσε ότι εστίασε στα πιο συναρπαστικά στοιχεία των video-games και προσπάθησε να τα μεταφέρει στο σινεμά κάνοντας το θεατή όχι μόνο να βλέπει αλλά «να ζει στα χαρακώματα δίπλα από τον Τομ Κρουζ».

Οι συνεχείς μεταβάσεις από το μέλλον στο παρελθόν και αντίστροφα προκαλούν ένα ελαφρύ χιούμορ από τις αντιδράσεις του κεντρικού προσώπου. Η επανάληψη του ίδιου ακριβώς επεισοδίου εκπλήσσει αρχικά το θεατή, καθώς δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους τερτίπια της πλοκής, ωστόσο, στην πορεία κατανοεί το  επιχείρημα που κρύβεται από πίσω.

Πρόκειται για μια μεγαλεπήβολη παραγωγή με άφθονα οπτικά εφέ και εντυπωσιακά εχθρικά άλιεν με πλοκάμια που περικυκλώνουν στο άψε-σβήσε τον αντίπαλο. Οι στρατιώτες, από την άλλη, φοράνε σιδερένιες τεράστιες πανοπλίες, παρόμοιες έχουμε ξαναδεί σε αρκετές ταινίες, όπως στο reboot του «Robocop», στο «Pacific Rim» ή το «Elysium». Οι αναφορές στην Απόβαση της Νορμανδίας δεν είναι τυχαίες, αν σκεφτούμε ότι η ταινία κυκλοφορεί λίγο πριν τις 6 Ιουνίου.

Πίσω από το απλοϊκό παιδιάστικο story, διαφαίνεται ένα μήνυμα που υμνεί την ανθρώπινη θέληση και τη συνεχή επιμονή. Οι λάτρεις των ταινιών του είδους θα διασκεδάσουν με το φιλμ «Στα Όρια Του Αύριο».

Σκηνοθεσία: Νταγκ Λάιμαν. Παίζουν:  Τομ Κρουζ, Έμιλι Μπλαντ, Μπιλ Πάξτον, Τζέρεμι Πίβεν, Νόα Τέιλορ, Σαρλότ Ρίλεϊ, Τζόνας Άρμστρονγκ, Μαριάν Ζαν Μπατίστ. Εταιρία Διανομής: Village.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ