Σαντορίνη, το νησί των Θεών

kalntera
ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

To tresorhotels.com μας ταξιδεύει στη Σαντορίνη, ένα νησί που και μόνο στο άκουσμα της λέξης «ηλιοβασίλεμα», μας έρχεται στο μυαλό!

Η καλντέρα της έχει ποζάρει σε αμέτρητα εξώφυλλα, ενώ τα υπόσκαφά της (λαξεμένα σπίτια στους βράχους) συστήνονται σαν κατοικίες του ονείρου. Οι παραλίες της έχουν κατακτήσει τις γραμμές εκατομμυρίων κειμένων. Τα σοκάκια της, τα ξωκλήσια της, το λευκό των σπιτιών και το γαλάζιο των τρούλων της, έχουν αφήσει άφωνο όποιον κι αν τα έχει αντικρύσει. Πώς να μην έχει κάποιος τεράστιες προσδοκίες πριν φτάσει στην Σαντορίνη όταν ξέρει ότι  πρόκειται να επισκεφτεί το ομορφότερο μέρος του πλανήτη;


Οι διακρίσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν υψηλά τον πήχη, όμως η Σαντορίνη μοιάζει να μην επαναπαύεται στις «δάφνες» της και σίγουρα δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Πρόκειται για έναν συγκλονηστικό προορισμό, ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη του κόσμου και σίγουρα το διασημότερο νησί μας!  Ένα ταξίδι στην μαγευτική Σαντορίνη λοιπόν, είναι ικανό να πείσει και τους πιο διστακτικούς πως σίγουρα αξίζει την «φήμη» της.

«Είναι η ενέργεια του νησιού», λένε οι ντόπιοι, που ευθύνεται για το ασύλληπτο που προσδίδουν πολλοί σε αυτόν τον προορισμό. Αυτή άλλωστε η ενέργεια είναι που αποτέλεσε έμπνευση για κορυφαίους δημιουργούς, τα έργα των οποίων αφιερώθηκαν στο νησί, με τον Οδυσσέα Ελύτη να της αφιερώνει την ομώνυμη «Ωδή», μια από τις καλύτερες συλλήψεις του.

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά…

Για τον (ευρύτερο) προσανατολισμό σας, η Σαντορίνη, βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος και  ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Μάλιστα μαζί με την Ανάφη, είναι το νοτιότερο νησί τους! Μαζί με τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν κύκλο, στη μέση του οποίου βρίσκεται η περίφημη καλντέρα.
Η σχέση Σαντορίνης και Ηφαιστείου είναι σχέση ζωής, άλλωστε σε αυτό οφείλει τη «γέννησή» της. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως  η καλντέρα προκλήθηκε από καταβύθιση κατά τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1650 π.Χ. Μέσα της, υποθαλάσσιες εκρήξεις του ηφαιστείου δημιούργησαν τα νησιά Παλαιά Καμένη και Νέα Καμένη, γεγονός που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως!
Συγκεκριμένα, τα ηφαίστεια της Σαντορίνης σήμερα είναι: η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (1650 μ.Χ.) και τα Χριστιάνα νησιά. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ως ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο.
Αυτό ωστόσο που κινητοποιεί τον επισκέπτη, είναι η ενέργεια και οι «δονήσεις» που αισθάνεται ερχόμενος εδώ. Είτε πιστεύετε σε αυτά, είτε όχι, εδώ θα αναθεωρήσετε κάθε σας ορθολογική σκέψη: η Σαντορίνη ή Θήρα ξέρει να «αγγίζει» βαθιά όποιον ρίξει το βλέμμα του πάνω της …

Γνωρίζατε ότι…
Αν αναρωτιέστε πως προέκυψε το όνομά της, τότε η παρακάτω πληροφορίες θα σας φανούν πολύ ενδιαφέρουσες:
Ήταν πριν 80.000 χρόνια, όταν μια τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου «γέννησε» τη Σαντορίνη ... Στην εποχή του Χαλκού (1900 – 1600 π.Χ.) ονομαζόταν Στρογγύλη (εξαιτίας τους σχήματός της) και μάλιστα σύμφωνα με ιστορικές πηγές είχε να επιδείξει εντυπωσιακό πολιτισμό. Κάπου στο 1300 π.Χ. –έπειτα από μια περίοδο ερήμωσής της- οι Φοίνικες ήρθαν στο νησί, του έδωσαν το όνομα Καλλίστη, ενώ περίπου το 1100 π.Χ. οι Λακεδαιμόνιοι με αρχηγό τον Θήρα, ήρθαν και έδωσαν στην περιοχή το όνομα που διατηρεί έως και σήμερα.
Η προέλευση της ονομασίας της πηγάζει από το λατινικό όνομα της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (Santa Irini) που βρίσκεται στη Θηρασιά. Υπάρχουν ωστόσο και πληροφορίες που θέλουν το όνομά της να προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που αποίκησε πρώτος εδώ.

Ένα νησί - Φαινόμενο!


… Λένε πως τη Σαντορίνη αρκεί να την επισκεφτείς μια φορά για να την αγαπήσεις αιώνια. Εκτυφλωτικό λευκό, ηφαιστειογενή τοπία και αυτό το μπλε των Κυκλάδων που μαγεύει, «παντρεύονται» και δημιουργούν εικόνες τοπίων που οι λέξεις μοιάζουν λίγες να περιγράψουν…
Αν ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς, η πρώτη εικόνα που θα συναντήσετε είναι το λιμάνι. Η θέα που αντικρίζει ο επισκέπτης καθώς το πλοίο πλησιάζει στην στεριά είναι απλά ανεπανάληπτη!  Ένας απότομος κοκκινόμαυρος βράχος 300 μέτρων, πρωταγωνιστεί κόβοντας την ανάσα, ενώ ψηλά στο χείλος του γκρεμού λευκά σπιτάκια και γαλάζιοι τρούλοι συνθέτουν μια εικόνα μοναδική στον πλανήτη Γη!

Οδοιπορικό στο νησί

Επόμενη στάση σας τα Φηρά , η χώρα της Σαντορίνης, στην οποία θα φτάσετε είτε με αυτοκίνητο, είτε με τελεφερίκ (αν είστε πιο παραδοσιακοί τύποι μπορείτε να επιλέξετε τα τουριστικά γαϊδουράκια). Τα Φηρά, αποτελούν ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής τελειότητας, συνδυασμένο με μια υπέροχη θέα στην Καλντέρα. Εδώ, θα δείτε την ορθόδοξη και καθολική μητρόπολη, το βενετσιάνικο κτήριο Γκίζι που στεγάζει το πνευματικό κέντρο Θήρας, το διάσημο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά, το γυναικείο Δομηνικανό Μοναστήρι, το Αρχαιολογικό Μουσείο (στο χώρο του εκτίθενται εξαιρετικά ευρήματα από τους γεωμετρικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους), το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας με τη μοναδική έκθεση αριστουργημάτων προϊστορικής τέχνης του Αιγαίου κ.α. Όσο για τη σύχρονη ζωή, αυτή συγκεντρώνεται εδώ με πολύ καλές επιλογές για το φαγητό και τη διασκέδασή σας!


Βόρεια προέκταση της Χώρας αποτελεί το Φηροστεφάνι. Από εδώ αλλά και από το Ημεροβίγλι θα μπορέσετε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα προς την Καλντέρα. Μάλιστα, το Ημεροβίγλι, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στο υψηλότερο σημείο της Καλντέρας.
Η Απάνω Μεριά, στο βόρειο τμήμα του νησιού,  περιλαμβάνει τους οικοισμούς Οία, Θόλο, Περίβολο και Φοινικιά. Η Οία είναι διάσημη παγκοσμίως για το ηλιοβασίλεμά της, ενώ εδώ βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Νικολάου και το παλιό λιμάνι, το Αμμούδι στο οποίο σήμερα συγκεντρώνονται όμορφα ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι.

Πύργος: ένα χωριό - έργο τέχνης

Πέραν των παραπάνω βασικών «στάσεων» του νησιού, αξίζει πραγματικά να δείτε το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου, το Κοντοχώρι, το Βόθωνα, τη Μεσαριά, το Μεγαλοχώρι καθώς και τις φημισμένες τις παραλίες, με ανεπανάληπτες τη Περίσσα, τον Περίβολο, την Κόκκινη, το Κολούμπο και τη Βλυχάδα.

Ο Πύργος συγκεκριμένα, είναι ο καλύτερα διατηρημένος οικισμός του νησιού και απέχει μόλις 7,5 χλμ από τα Φηρά. Είναι χτισμένος στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία και θα σας ενθουσιάσει με την λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και την μοναδική του αισθητική. Θα περιπλανηθείτε σε σοκάκια, όπου κάθε κτήριο αποτελεί και μια νέα έκπληξη, και θα θαυμάσετε την προσεκτική και υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική υποδομή του χωριού. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο Πύργος, έχει αναδειχθεί σε ιδανική βάση των διακοπών σας μιας και η απόστασή του από τα κεντρικά Φηρά είναι πολύ μικρή, αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί εδώ είναι αξιόλογες και προσεγμένες.

Το ξενοδοχείο Voreina Gallery Suites αναβάθμισε τα standards της διαμονής και έδωσε τον πραγματικό ορισμό στην προσιτή πολυτέλεια και την ανάδειξη της ιδιωτικότητας σε προτεραιότητα, ενώ το περιζήτητο εστιατόριο Σελήνη, κατέστησε το χωριό, αλλά και την Σαντορίνη ευρύτερα γαστρονομικό προορισμό.Κλείστε τα μάτια και απολαύστε μια απόδραση γεμάτη ενέργεια, διαφορετική από τις άλλες. «Βουτήξτε» στις ομορφιές ενός μέρους, μαγικού. Γευτείτε μια εμπειρία έξω από τα συνηθισμένα και απλά δεχτείτε το. Και έχετε κατά νου πως, φεύγοντας από αυτό το νησί … τίποτα δεν θα είναι ίδιο!