Pasolini, η αφοριστική μορφή του ιταλικού σινεμά

theorima
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ο Pier Paolo Pasolini συνεχίζει να σοκάρει σχεδόν 40 χρόνια μετά το θάνατό του. Η συγκλονιστική ταινία «Θεώρημα» του 1968 ήταν προκλητική, ήταν ιδιαίτερη, ήταν αφοπλιστική.

Ο Pasolini παίζει με τις θρησκευτικές αντοχές της κοινωνίας μέσα από την τέχνη του και η New Star μας υπενθυμίζει μία από τις χαρακτηριστικές του ταινίες.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μία μεγαλοαστική οικογένεια ενός βιομηχάνου, που ζει στο Μιλάνο σε πολυτελή βίλα. Πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη και μια υπηρέτρια. Στην  υπόθεση εμφανίζεται ένας νέος και πανέμορφος επισκέπτης, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο λόγο.

Όλα τα μέλη της οικογένειας (και η υπηρέτρια) μεθούν από την ομορφιά του και του κάνουν ερωτικό άνοιγμα στο οποίο εκείνος ανταποκρίνεται.

Ύστερα από ένα μικρό διάστημα αποφασίζει να φύγει. Όλοι του εξομολογούνται την επιρροή που είχε στη ζωή τους. Μετά την αναχώρηση του η οικογένεια διαλύεται. Ο γιος ασχολείται απεγνωσμένα και αποτυχημένα με την τέχνη.

Η κόρη τρελαίνεται και κλείνεται στη σιωπή. Η μητέρα αναζητά τον αγοραίο έρωτα. Ο πατέρας χαρίζει το εργοστάσιο στους εργάτες και φεύγει γυμνός στην έρημο. Η υπηρέτρια γυρίζει στο χωριό της όπου γίνεται αγία.

Κλασικός ανατρεπτικός Pasolini. Όπως ακριβώς μας αρέσει.

Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini, πρωταγωνιστούν: Silvana Mangano, Terence Stamp, Massimo Girotti, Anne Wiazemsky, Laura Betti, Andrés José Cruz Soublette. Η ταινία προβάλλεται από τη New Star.